FBI utreder Swedbank och SEB för penningtvättsbrott

Di:s reporter Martin Rex om uppgifterna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: HENDRIK OSULA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / HENDRIK OSULA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

USA:s justitiedepartement, FBI och en federal åklagare utreder penningtvättshärvorna i SEB, Swedbank och Danske Bank, enligt Dagens industri.

Misstankarna rör penningtvättsbrott och bedrägeri.

Enligt Di begär USA rättshjälp från Sverige. 

Swedbank sjönk med 8 procent och SEB med 5 procent under tisdagseftermiddagen. 

Tidigare i år straffades Swedbank och SEB med 4 miljarder respektive 1 miljard kronor i böter för att de inte lyckats bekämpa penningtvättshärvorna i deras baltiska verksamheter. 

Detta efter flera avslöjanden under förra året om deras och Danske Banks ljusskygga affärer. 

Nu riskerar dock storbankerna ännu hårdare sanktioner. 

FBI har fått vittring på de svenska storbankerna

FBI, amerikanska justitiedepartementet och en federal åklagare utreder just nu penningtvättshärvorna i Swedbank, SEB och Danske Bank, enligt uppgifter till Di. 

Bankernas aktier sjunker kraftigt under tisdagseftermiddagen efter tidningens avslöjande. 

– Även om svenska myndigheter redan bötfällt bankerna så är det långt ifrån över för SEB och Swedbank. Dagens nyheter lyfter än en gång fram i ljuset att amerikanska myndigheter inte tar lätt på penningtvätt och det får aktiekurserna att skaka till i dag, säger Joakim Bornold, aktieanalytiker vid Söderberg & Partners.  

Brottsmisstankarna gäller penningtvätt och bedrägeri – och riktas även mot vissa av bankens kunder. 

USA:s justitiedepartement ska i somras ha begärt rättshjälp från sin svenska motsvarighet för att inhämta bevis på svensk mark, enligt Di:s uppgifter

Bankerna riskerar nya miljardböter

Bevisen ska bland annat handla om kommunikation som bankerna haft med svenska och utländska myndigheter gällande deras arbete mot penningtvätt. 

Om utredningarna går i mål kan det innebära rejäla böter för bankerna. 

Di nämner exempel som svenska telekomjätten Ericsson som förra året fick betala 10 miljarder kronor för mutaffärer och för att ha brutit mot bokföringsregler i en uppgörelse med amerikanska justitiedepartementet, och Telia som 2017 i en uppgörelse där USA:s justitiedepartement var inblandat fick böta 8 miljarder kronor för muthärvorna i Uzbekistan. 

– Hur illa det kan gå? Ja i värsta fall kan man bli utestängd från handel i amerikanska dollar vilket skulle vara mer eller mindre dödsstöten för en bank. Men det mer rimliga är bötesbelopp som kan bli riktigt kännbara. Dagens kraftiga börsfall visar att faran inte är över än, säger Joakim Bornold.