Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fattigpensionären Ulla, 69, tvingas leva på 6 405 kronor

Ulla Dahl, 69, i Ljungaverk får 6 405 kronor i månaden i pension.
Foto: Privat
Under valrörelsen lovade alla partier bättre villkor – för Ulla blev höjningen 68 kronor i månaden.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Hon slet ut kroppen under nära 40 år som städerska.

Nu tvingas Ulla Dahl, 69, leva på en pension på 6 405 kronor i månaden – och årets höjning ger ytterligare 68 kronor.

– Det är skrattretande, man blir fly förbannad, säger hon.

Det har gått sex år sedan Ulla Dahl i Ljungaverk utanför Ånge slutade arbeta. Armarna och ryggen värkte för mycket för att hon skulle kunna fortsätta jobbet som städerska, ett yrke hon haft sedan mitten av 1970-talet.

– Jag var ganska utsliten, städjobb tar på kroppen. Det var inte så mycket att välja på, säger hon.

Men livet som pensionär har inte varit någon dans på rosor.

"Vi är ju fattigpensionärer"

Ulla Dahl tvingas i dag vända på varenda krona och välja bort många saker hon tidigare tog för givna då pensionen inte tillåter några stora utsvävningar.

Efter skatt får hon ut 6 405 kronor i månaden. Ulla är därmed en av de omkring 245 000 personer i Sverige som ingår i gruppen fattigpensionärer, med en inkomst som är lägre än 60 procent av medianinkomsten, omkring 12 100 kronor.

– Det är ju så, vi är fattigpensionärer. Det är ingen som tar hänsyn till oss, säger hon.

Antalet under gränsen för fattigdomsrisk är relativt konstant senaste tio åren, men väldigt många äldre ligger farligt nära gränsvärdet.

Det orange kuvertet skickas ut med start den 14 januari. Men det går redan nu att logga in på Pensionsmyndighetens hemsida.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Under valrörelsen var det därför stort fokus på pensionärerna och alla partier lovade bättre villkor för den växande gruppen. Men när pensionshöjningen för 2019 nyligen stod klar blev beskedet en besvikelse.

– När jag var inne och tittade på vad som kommer nu i januari så får jag en höjning på 68 kronor. Det är skrattretande, man blir fly förbannad, säger Ulla Dahl.

Klarar sig med hjälp av maken

Hon fortsätter:

– Politikerna lovade ju guld och gröna skogar och sen faller allt platt till backen bara. Det är orättvist för vi som har lägst vi får minst. De som tjänar lite mer de får ju mer påökt så det är en jäkligt stor orättvisa.

För egen del klarar hon sig med hjälp av maken som får ut en högre pension. Men det är ändå svårt att klara av alla fasta kostnader som lån på huset, el och sophämtning och samtidigt ha ett drägligt liv.

– Man kan inte köpa böcker, tidningar, lite kläder - det kan man inte köpa i samma utsträckning längre. Och även om man vant sig undrar man samtidigt vad som händer sen, säger Ulla Dahl.

Det orange kuvertet med årsbesked om den allmänna pensionen skickas ut med start den 14 januari. Men det går logga in på Pensionsmyndighetens hemsida redan nu – eller ringa kundservice – för att kolla hur stor höjningen blir.

Pensionen 2019

• Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 1,4 procent, i snitt 100 – 260 kronor före skatt. 

• Premiepensionen, som omfattar 1,5 miljoner pensionärer av landets 2,1 miljoner pensionärer.

• Garantipensionen och vissa tjänstepensioner höjs med 2,2 procent.

• Totalt ökar den genomsnittliga totala pensionen (allmän pension plus tjänstepension) med mellan 170 kronor och 740 kronor per månad efter skatt eller 170 – 430 kronor per månad före skatt.

Källa: PENSIONSMYNDIGHETEN