Fattigdomen ökar i Sverige – över en miljon i riskzonen

En och en halv miljon människor i Sverige riskerar att hamna i fattigdom.
Foto: SHUTTERSTOCK
I veckan släppte EU:s statistikbyrå Eurostat en ny rapport över andelen personer som riskerar att hamna i fattigdom och social utestängning.
Foto: LIBOR ZAVORAL / AP CTK

En och en halv miljon människor i Sverige riskerar att hamna i fattigdom.

Det är en ökning med ungefär en procentenhet sedan 2008, visar en ny rapport från EU:s statistikbyrå Eurostat.

– Vi är väl medvetna om att utvecklingen under många år har gått åt fel håll, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till GP.

I veckan släppte EU:s statistikbyrå Eurostat en ny rapport över andelen personer som riskerar att hamna i fattigdom och social utestängning.

Siffrorna visar att antalet fattiga i Sverige har ökat med ungefär en procentenhet sedan 2008 fram till 2016. 

Totalt befinner sig ungefär 1,5 miljoner människor i Sverige i riskzonen för att hamna i fattigdom.

– Det är främst unga vuxna, pensionärer, ensamstående med barn och personer födda utomlands som riskerar att hamna i fattigdom, säger Thomas Helgeson, statistiker på Statistiska centralbyrån, SCB, till Göteborgs-Posten.

Allt fler svenskar riskerar fattigdom

I samband med EU-rapporten släpptes även Sveriges stadsmissioners fattigdomsrapport för 2017. 

I den menar man att regeringen bör ta fram en nationell fattigdomsstrategi och en kommission för att utreda och åtgärda problemet med fattigdom.

Att tillsätta en kommission är dock ingenting som regeringen har hunnit ta ställning till i dagsläget, uppger socialminister Annika Strandhäll (S) för GP. Hon menar dock att situationen är allvarlig.

– Det är en mycket allvarlig situation som rapporten beskriver. Vi är väl medvetna om att utvecklingen under många år har gått åt fel håll. De ekonomiska klyftorna har vuxit snabbt och lämnat människor i social utsatthet, skriver Annika Strandhäll i ett mejl till GP.


Eurostats fattigdomsmätning

Mätningen presenteras årligen och bygger från statistik från alla EU:s medlemsländer.


Statistiken bygger på mätningar om relativ fattigdom där människor som tjänar under 60 procent av landets medianlön räknas som fattiga eller ligger i riskzonen för fattigdom.


De andra indikatorerna i mätningen är materiella tillgångar och om en person jobbar under 20 procent av en heltidstjänst.


Enligt mätningen levde en och en halv miljon svenskar i fattigdom eller riskerade fattigdom 2016.


Källa: GP, SCB och Eurostat