Fastighetsdrottningen lever lyxliv på sina hyresgäster

Här är Stockholms läns landstings nya affärspartner – Wonna I de Jong. Bläddra för fler bilder på fastighetsdrottningen och hennes hus.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Utslitna rör vid en av fastigheterna som Wonna I de Jong äger och hyr ut till hyresgäster.
Foto: ERIK GUSTAFSON
Wonna I de Jong äger Yxtaholms slott tillsammans med sin son.
Foto: THOMAS HJERTEN / LRF MEDIA
Yxtaholms slott.
Foto: THOMAS HJERTEN / LRF MEDIA
En av Wonna I de Jongs fastigheter i Malmköping.
Foto: ERIK GUSTAFSON
Fastighetsdrottningen Wonna I de Jong vimlar på Bernadotte Art Awards på Grand Hotel.
Foto: EMIL NORDIN
Trots alla anmälningar och prövningar i hyresnämnden tog Stockholms läns landsting ändå i januari i år ett beslut om att sälja ett 16-våningshus på Kungsholmen i Stockholm till Wonna I de Jong.
Foto: ERIK GUSTAFSON
När Expressens reporter Michael Syrén vill ha svar på frågor vägrar både Wonna I de Jong och hennes son Alexander Östling att svara på några frågor.
Foto: ERIK GUSTAFSON
1 / 9

Här är Stockholms läns landstings nya affärspartner – Wonna I de Jong.
Hon lever lyxliv, är slottsägare och bor i en 40-miljonerkronors villa i Djursholm.
Samtidigt är hon av hyresgästföreningen klassad som en av Stockholms allra sämsta hyresvärdar.
– Vi har bott här sedan 1966, har betalat hyra och aldrig kuggat en enda månad och sen bli behandlad så här, säger Margareta Bergkvist, 75, med tårar i ögonen.

Wonna I de Jong är en av Sveriges största privata fastighetsägare.
I dag äger den polskfödda fastighetsdirektören ett fastighetsbestånd, som enligt henne själv, är värt tre miljarder kronor.

Nu har Stockholms läns landsting gjort en storaffär med den superrika fastighetsägaren.
Wonna I de Jong äger främst hyreslägenheter i Stockholm och i Malmköping i Södermanland. Flertalet fastigheter är så kallade miljonbyggen från 1960-och 70-talet.
Genom att hålla ner underhållet och samtidigt höja hyrorna har Wonna de Jong blivit rik. Förra året hade hon ett överskott av kapital på över 17 miljoner kronor.
Sin rikedom har hon även visat upp i flera tv-program.

I hennes 500 kvadratmeter stora villa i Djursholm i Stockholm är kvadratmetrarna fyllda med äkta mattor, antikviteter och kristallkronor. Den dyraste kostar en miljon kronor.
Foto: ERIK GUSTAFSON

”Jag älskar stora rum”

I hennes 500 kvadratmeter stora villa i Djursholm i Stockholm är kvadratmetrarna fyllda med äkta mattor, antikviteter och kristallkronor. Den dyraste kostar en miljon kronor.

– Jag älskar att bo i mitt hus, jag älskar stora rum och jag älskar många rum. Jag samlar på så mycket så jag behöver utrymme, sa Wonna de Jong i tv-programmet ”Hemliga miljonären” i kanal 5 för några år sedan.

Sedan dess har hon blivit ännu rikare och även hennes son Alexander Östling, 37, finns nu vid sin mammas sida och äger flera hyresfastigheter. Östling bor, även han, i en exklusiv Djursholmsvilla med ett värde på cirka 30 miljoner kronor. Och nyligen köpte han en splitterny Mercedes Benz AMG E43 som med utrustning kostar närmare en miljon kronor.

Wonna I de Jong med sin son Alexander Östling
Foto: EMIL NORDIN


2010 köpte mor och son också Yxtaholms slott i närheten av Flen för 33,5 miljoner kronor.

– Slottet blev en 30­-årspresent till min son och även till mig som fyllde 50 samma år. Tanken var att fortsätta driva slottet som konferenshotell men även att få en privat reträttplats för familjen. Slottet ligger placerat på en ö så det är också en perfekt plats för möten, sa Wonna de Jong till tidningen Gods & Gårdar när de gjorde ett reportage om den nya slottsfrun.

Wonna I de Jongs son Alexander Östling, 37, finns nu vid sin mammas sida och äger flera hyresfastigheter.Östling bor, även han, i en exklusiv Djursholmsvilla med ett värde på cirka 30 miljoner kronor.
Foto: ERIK GUSTAFSON

Wonna I de Jongs hyresgäster lever i en helt annan värld

En mil från Yxtaholms slott ligger en stor del av Wonna I de Jongs hyresfastigheter i Malmköping och här lever hennes hyresgäster i en helt annan värld än vad hon själv gör.
De har haft problem med dålig värme, gamla och slitna vitvaror, tvättstugor som inte fungerar – och sedan 2015 har de haft problem med att det läckt in vatten från taket. I julas förvärrades vattenläckaget.

Olle Ågren, 73, är hyresgäst och har även varit anställd av Wonna I de Jong.
I dag är taket i hans lägenhet fuktskadat i alla rum, parketten är sliten och i köket står det en gammal kyl och frys.

– Det är inte så lätt att få henne att göra någonting. Det får inte kosta något, allt ska vara gratis. Det handlar bara om pengar, säger han.


Då fick jag till svar att jag var oförskämd och passade det inte så kunde vi flytta.

I entréerna har I de Jong satt upp skyltar där det bland annat står: ”Tillsammans skapar vi den finaste och tryggaste boendemiljön i Malmköping. Mina hus är Era hem.”
Hyresgästen Torbjörn Haglund, 80, som också har fuktskador sin lägenhet blir upprörd.

– Skyltarna är ett hån, säger han.

Margareta Bergkvist, 75, har bott i fastigheten sedan i slutet på 1960-talet. Hon och hennes make ringde till Wonna I de Jongs personal i julas när det läckte in vatten från taket i deras hall.


LÄS ÄVEN: Pensionsmissen kostar flera tusen


Torbjörn Hagund tycker att skyltarna i entréerna är ett hån.
Foto: ERIK GUSTAFSON


Sedan dess har hon tre kärl på hatthyllan som hon får tömma varje dag.
Hon berättar också att hon blev utskälld av Wonna I de Jongs son, Alexander Östling när hon vid ett tillfälle påpekade att det var fel på maskinerna i tvättstugan:

– Då fick jag till svar att jag var oförskämd och passade det inte så kunde vi flytta, säger Margareta Bergkvist.

Påpekade att det var fel på tvättmaskinerna – fick en utskällning

Hon tar av sig sina glasögon och torkar tårarna.

– Vi har bott här sedan 1966, har betalat hyra och aldrig kuggat en enda månad och sen bli behandlad så här. Jag tycker att man ska respektera oss som hyresgäster.
Margareta är också noga med att poängtera att hon inte bryr sig om Wonna I de Jongs miljardförmögenhet.

– Jag missunnar dem inte pengar om de så tjänar en miljon kronor om dagen, men bara hon gör sitt jobb, säger Margareta Bergkvist.

Margareta Bergkvist, 75, har bott i fastigheten sedan i slutet på 1960-talet. Hon och hennes make ringde till Wonna I de Jongs personal i julas när det läckte in vatten från taket i deras hall. Sedan dess har hon tre kärl på hatthyllan som hon får tömma varje dag.
Foto: ERIK GUSTAFSON

”Hon är en av Stockholms sämsta hyresvärdar”

Även i Wonna I de Jongs fastigheter i Skärholmen i Stockholm är lägenheternas underhåll mycket eftersatt.

– Hon är en av Stockholms sämsta hyresvärdar, säger Bengt Öhman, jurist på hyresgästföreningen i Stockholm.


Man kan hamna i Wonnas svarta bok.

Han har under några år haft kontakt med ett 40-tal av hennes hyresgäster i området, men mycket få vågar öppet kritisera henne.

– Man kan hamna i Wonnas svarta bok vilket innebär att man blir diskvalificerad för alla möjliga åtgärder även i framtiden.

Hyresgästerna vågar alltså inte klaga för då kan man få det ännu sämre?
– Ja, då får man det ännu sämre och ingen service alls. I bland kan det vara saker som ligger på marginalen, men har man hamnat i den här svarta boken är det kört helt enkelt, säger Bengt Öhman.

Bengt Öhman, jurist vid hyresgästföreningen.
Foto: ERIK GUSTAFSON


När Expressen går runt bland fastighetsmiljardärskans hus i Skärholmen märker vi att ett flertal personer arbetar med att bygga om tvättstugorna i de olika husen till lägenheter.
Wonna I de Jong vill hyra ut fler lägenheter och har i stället byggt en ny stor tvättstuga som ska räcka till hundratals hushåll. Men när tvättstugan blev klar höjde hon hyrorna.
I tvättstugan har hon också satt upp en videokamera som filmar hyresgästerna.

Har satt upp videokamera som filmar hyresgästerna i tvättstugan

– Hon är en person som vill ha total kontroll och när hyresgästerna skulle få nycklar till gemensamma utrymmen fotograferade hon av deras pass, säger Bengt Öhman.
Arbetarna som gör om tvättstugorna till lägenheter är från Polen.

– Wonna sätter in pengar på våra konton i Polen, säger en av arbetarna på engelska.
De berättar också att de bor i husens källare som ligger i anslutning till garagen.

– Jag kommer bo här i tre månader, säger en arbetare och pekar mot en järndörr i en källargång.

Men Wonna I de Jong har enligt stadsbyggnadskontoret i Skärholmen inte ansökt om bygglov för ombyggnaderna.


LÄS ÄVEN: Abba-Björns lyxhus i sin gamla hemstad


Arbetarna som gör om tvättstugorna till lägenheter är från Polen. De berättar också att de bor i husens källare som ligger i anslutning till garagen. På bilden är Expressens reporter Michael Syrén.
Foto: ERIK GUSTAFSON


Inte heller har hon ansökt om bygglov för den stora mur som hon byggt runt sin lyxvilla i Djursholm
Danderyds kommun har krävt att hon ska riva muren och har också förelagt I de Jong med ett vite på 50 000 kronor. 

– Hon har inte hämtat ut de rekommenderade breven. Vi har försökt att kontakta henne i två år, säger byggnadsnämndens ordförande i Danderyd, Isabella Hökmark (m).

Fastighetsmiljardärskan blev polisanmäld för hemfridsbrott

Fastighetsmiljardärskan blev också för några år sedan polisanmäld för hemfridsbrott när hon, enligt tidningen Södra sidan, trängde sig in i en av hennes hyresgästers lägenheter i Skärholmen. 

– Hon skrek att alla som har klagat ska vräkas, sa då en av hennes hyresgäster Jan Jönsson som också är vice ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd.


Jag tycker inte att hyresgäster ska vända sig till hyresgästföreningen.

Polisutredningen lades senare ner och Wonna I de Jongs son förnekade händelseförloppet:

– Vi bad om att få utföra en besiktning och blev insläppta. Vi har inte sagt upp någon! Detta bevisar hur man försöker smutskasta oss. Det är ett fult politiskt spel. Hyresgästen kunde när som helst nekat oss tillträde, sa han till Södra Sidan.

Wonna I de Jong har i ett tidigare reportage med Expressen även uttryckt besvikelse mot sina hyresgäster.

– Jag tycker inte att hyresgäster ska vända sig till tidningar, journalister eller till hyresgästföreningen. Jag säger så här, det är ingen journalist som kommer och målar er lägenhet och det är inte hyresgästföreningen som målar lägenheten.

Men trots alla anmälningar och prövningar i hyresnämnden tog Stockholms läns landsting ändå i januari i år ett beslut om att sälja ett 16-våningshus på Kungsholmen i Stockholm till Wonna I de Jong.

Här läcker det in vatten i Margareta Bergkvists lägenhet. Nu har hon ställt fram flera vattenkar för att hindra vattnet från att nå golvet.
Foto: ERIK GUSTAFSON


Köpeskillingen var på 262 miljoner kronor och landstinget gjorde en vinst på 238 miljoner kronor. Men det var politisk oenighet i landstinget om att sälja till den 57-åriga fastighetsmiljardärskan.

Vänsterpartiet var emot försäljningen till Wonna I de Jong

Vänsterpartiet var emot försäljningen och socialdemokraterna var kritiska, men sa till slut ja till affären. I ett medföljande protokoll skrev dock partiet så här i ett särskilt uttalande:
”Det är ibland skillnad på vad som är juridiskt korrekt och vad som uppfattas oantastligt moraliskt rätt”. 

– Vi bedömer att det är en kontroversiell köpare, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (s).

På vilket sätt är hon kontroversiell?
– Vi ställde frågor vilken bedömning som den styrande alliansen gjorde kring köparen och vilken bakgrundskontroll och bedömning som förvaltningen hade gjort. Och jag blev lite förvånad över att den styrande alliansen inte verkade tycka att det fanns något kontroversiellt med köparen. Det har ju till exempel varit mycket tvister med hyresgäster.

Men socialdemokraterna sa ändå till slut ja till affären med Wonna I de Jong trots att man också säger att man värnar om landstingets varumärke och inte kan tänka sig att göra affärer med vem som helst.

– Har man en fastighet som man inte har användning för längre som man kan få gott betalt för så är det klokt att få pengarna för att kunna satsa på sjukvården, säger Erika Ullberg.

Så man kan bortse från moralen för att de ger intäkter till landstinget?

– Det är dina ord, säger Ullberg.

Det moderata landstingsrådet Paul Lindquist (m) säger att han inte ser några problem med att göra affärer med Wonna I de Jong.

– Vi har i landstingsstyrelsen tagit ställning till ett färdigt förslag där hon hade lämnat det högsta budet.

Tyckte ni att det fanns några problem att göra affärer med Wonna I de Jong?

– Landstingsdirektören har låtit göra en utredning om köparen och därvid lag inte funnit något anmärkningsvärt och utifrån det har vi känt oss trygga med att vi kan göra affären med henne.

Wonna I de Jong son Alexander Östling vill inte svara på Expressens frågor.
Foto: ERIK GUSTAFSON

Wonna I de Jong och Alexander Östlund vill inte svara på några frågor

Expressen har tagit del av utredningen som landstinget beställde från riskrådgivningsföretaget Pinkerton som är ett dotterbolag till Securitas – en utredning som kostade skattebetalarna 11 250 kronor.


Jag vill inte träffas för en intervju om det är något negativt eller kritiskt.

Här framgår bland annat att Wonna I de Jong förekommer i ett mycket stort antal domstolsärenden främst kopplat till hyresfrågor. Men att hon inte har blivit tilltalad i något brottmål.

Expressen har sökt Wonna I de Jong och hennes son Alexander Östling ett flertal gånger.
I en kort telefonintervju säger Wonna I de Jong:

– Jag vill inte träffas för en intervju om det är något negativt eller kritiskt.

När Expressen senare besöker hennes bostad och kontor svarar hennes son i porttelefonen:

– Tyvärr det här är privat område, du får avlägsna dig. Tack så mycket.


LÄS ÄVEN: Ingvar Kamprads aska strödd vid familjegården