Färre kvinnliga vd:ar i svenska näringslivet

Vattenfalls vd årets toppchef – H2GS tekniska chef blir årets stjärnskott
Färre börsnoterade bolag har kvinnliga vd:ar jämfört med förra året, rapporterar Dagens Industri.
Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN
Maija Inkala är talesperson för stiftelsen Allbright.
Foto: Clara Collman / Pressbild

Det går bakåt för jämställdheten i det svenska näringslivet. Färre börsnoterade bolag har kvinnliga vd:ar jämfört med förra året, rapporterar Dagens industri.

Andelen har minskat från 12,5 procent förra året till 10,6 procent i år.

Det skakiga världsläget riskerar att förvärra läget.

Värst i klassen vad gäller jämställdhet på Stockholmsbörsen är energi- och kraftbolag. Redan mansdominerade branscher riskerar att hamna en ond spiral, menar Maijha Inkala, talesperson för stiftelsen Allbright.

– När det år efter år framgår att de är sämst på att rekrytera kvinnor till ledande positioner söker sig inte kvinnor dit, för det tyder på att man inte kan göra karriär där, säger Maijha Inkala till Dagens industri.

Fastighetsbranschen går mot trenden

Fastighetsbranschen pekas däremot ut som ett gott exempel på att det går att ökat tempot i utvecklingen. Andelen kvinnor i ledningsgrupperna har fördubblats på ett decennium – från 20 procent till 40 procent. Flera av de börsnoterade fastighetsbolagen har kvinnor på vd-posterna. 

– Det visar att om man arbetar strukturerat med frågan så går det att hitta kvinnor till ledande positioner, säger Maijha Inkala.

Orolig omvärld

Trenden riskerar att hålla i sig på grund av det rådande läget i världen. En förklaring till att antalet kvinnor på vd-stolarna backar tros vara att coronapandemin har satt jämställdhetsarbetet på paus,. Det oroliga säkerhetsläget kan ge fortsatt negativa konsekvenser för jämställdheter. 

– Man tänker att det är en lyxfråga som man jobbar med när det går bra, trots att det egentligen är tvärtom. Det är när krisen kommer som det verkligen är viktigt att man har rätt kompens, säger Maijha Inkala till Dagens industri.

Axel Johnson AB:s ordförande näringslivets mäktigaste kvinna 2022