Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Farliga tandblekningen får reklam av kända bloggare

Gertrude Tornvall med det kritiserade tandblekningsprodukten. Hon raderade senare inlägget.
Ellinor Löfgren har liksom Tornwall tagit bort inlägget efter kritiken.
Löwengrip på sin blogg med Smilebrights produkt.
1 / 7

Kända svenska influencers och bloggare gör reklam för ett tandblekningsmedel som kan vara skadligt för tänder och tandkött.

Enligt Danmarks Radio innehåller preparatet Smilebright 75 gånger så mycket väteperoxid som är tillåtet.

Ellinor ”Pdotter” Löfgren, Isabella Löwengrip och Gertrude Tornvall är tre svenska influencers som marknadsfört Smilebright.

Danska tandblekningsföretaget Smilebright utlovar vitare tänder på tio minuter. Nu har företaget, som även marknadsförts i Sverige med hjälp populära influencers som Isabella Löwengrip, hamnat i blåsväder vilket uppmärksammats av bloggbevakning.se. 

Enligt Danmarks Radios avslöjande kan blekningsmedlet vara skadligt då det innehåller 75 gånger mer väteperoxid än tillåtet.

Smilebright uppger att produkten inte alls innehåller väteperoxid, men laboratorietester avslöjar att innehållet är så högt som 7,5 procent – mot tillåtna 0,1 procent. Det redovisar redaktionen för konsumentprogrammet ”Kontant” på DR.

Fick vit fläck på tandköttet

– Det är långt över gränsen för vad man får sälja och det är även över gränsen för vad tandläkare får använda, säger Helle Hornhaver på tandläkarhögskolan i Århus i Danmark till DR.

Enligt tandexperten kan det ge obehagliga sidoeffekter att använda ett tandblekningsmedel med så hög halt av väteperoxid. Man varnar för att medlet kan ge bestående skador på tänderna.

– Det kan orsaka brännskador på tänderna och tandköttet. Särskilt om du använder medlet så ofta som tillverkaren rekommenderar, säger Hornaver till tv-programmet.

En kvinna som använde blekningsmedlet på sina tänder berättar att hon spottade ut preparatet redan efter en minut eftersom det gjorde så ont. Efteråt hade hon en vit fläck på tandköttet.

”Det är ett felaktigt parti”

Avslöjandet har orsakat rabalder i Danmark där Miljö- och livsmedelsministeriet beslutat att undersöka innehållet i tandblekningsmedlet. Det har även gjorts en anmälan till Kemikalieinspektionen.

På företaget Smilebright hävdar man att det handlar om ett felaktigt parti som såldes för ett halvår sedan där det var för mycket väteperoxid i tandblekningsmedlet.

– Vi tror att det är ett isolerat tillfälle som begränsar sig till ett mindre parti och som såldes för sex månader sedan, uppger Smilebrights vd Emil Schmids för TV Avisen och Radio 24 syv.

Redaktionen för ”Kontant” säger dock att man kunde köpa det skadliga preparatet så sent som för några veckor sedan.

Både i Danmark och Sverige har Smilebright marknadsförts bland annat med hjälp av så kallade influencers.

Isabella Löwengrip, Ellinor Löfgren och Gertrude Tornvall, med tiotusentals unga följare, har alla marknadsfört den kritiserade produkten.

Söker fler ”varumärkesambassadörer”

Löwengrip poserar med Smilebrights produkt i ett inlägg med rubriken ”Ett bländande leende”. Hennes bild ligger även på Smilebrights hemsida. 

Gertrude Tornvall har raderat sitt inlägg, vilket även Ellinor Löfgren gjort.

På Smilebrights webbsida annonseras fortfarande efter samarbete med bloggare som har följare på Instagram, Facebook, Youtube och liknande.

”I så fall är vi på Smilebright angelägna om att samarbeta med dig. Vi letar ständigt efter nya varumärkesambassadörer för att föra fram vårt varumärke. Hur samarbetet ser ut varierar, det kan vara allt från ett betalt samarbete till att du får en gratisprodukt från oss,” skriver man på sida.

Expressen har sökt Gertrude Tornvall, Ellinor Löfgren och Isabella Löwengrip.