Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fängelse och kraftiga böter för Design revolt

En av lamporna som förfalskats är golvlampan Arco som under 60-talet av Achille och Pier Giacomo Castiglioni. Detta är en bild av en äkta Arco-lampa.
Foto: PRODUKTBILD
Även Greta Magnusson Grossmans ”Grasshopper” piratkopierades. Detta är en bild av en äkta Grasshopper-lampa.
Foto: Photographer: Kenny / BUKOWSKIS MARKET PHOTOGRAPHER: KENNY
Domen meddelades vid Stockholms tingsrätt.
Foto: Johan_Jeppsson, Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

I dag meddelades domen i det uppmärksammade Designers revolt-fallet.

Ägaren och en anställd fick båda fängelse i 1,5 år och ytterligare två personer fick villkorligt.

Gärningsmännen ska också betala ut 27 miljoner kronor till bolagen vars designmöbler de kopierat – och ytterligare 22 miljoner till staten.

Domen meddelades på torsdagsförmiddagen.

Bolaget Designers revolt är registretat på Isle of Man och sålde kopior av bland annat designermöbler. Enligt domstolen hade dessa varor upphovsrättsligt skydd i Sverige och därför bedöms försäljningen vara emot upphovsrättslagen.

Fallet är hittills det största mål i Sverige som gäller design som piratkopierats.

Totalt dömdes fyra personer

Tre personer dömdes för brott mot upphovsrättslagen och två av dem dömdes också för varumärkesintrång.

Enligt patent- och marknadsdomstolen ska den som bedömts vara ägare och den anställde i Designers revolt ha ägnat sig åt uppsåtliga brott under tre års tid. De har tidigare hävdat att de inte insett att försäljningen varit olaglig, men domstolen har beslutat att det inte gäller för att frita dem ansvaret för sina handlingar. De båda dömdes till 1,5 års fängelse.


LÄS OCKSÅ: IT-specialisten varnar för nya Telia-bluffen


En tredje person på bolaget, som arbetat med ekonomi, fick villkorlig dom och kraftigt bötesstraff. Enligt domstolen ska hon ha utfört brott under två år.

Den fjärde personen var vd på det svenska transportbolag som körde ut varorna. Han dömdes för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Straffet blev villkorlig dom och böter.

Kraftiga skadestånd

Utöver detta ska de tre gärningsmännen betala ersättning till målsägandebolagen vars upphovsrätt de inkräktat på. Målsägande hade själva begärt runt 62 miljoner kronor i ersättning, men summan hamnade på 27 miljoner.

Ägaren och bolaget ska också betala ut ersättning till staten. Totalt handlar det om 22 miljoner svenska kronor, varav ägaren ska betala 7 miljoner.

Samtliga gärningspersoner riskerar också att få betala vite på en halv miljon om de säljer någon av de piratkopierade designermöblerna igen.