Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fick barnbidrag utomlands – familjen krävs på 166 000

Under flera år lyckades barnfamiljen lura Försäkringskassan och kvittera ut barnbidrag utomlands. Officiellt har de varit bosata i Lomma i Skåne.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det var först i februari i år som Försäkringskassan med hjälp av Skatteverket upptäckte att familjen plockat ut barnbidrag utan att bo i Sverige.
Foto: HASSE HOLMBERG / PRESSENS BILD

Familjen hade sedan länge lämnat Sverige och lyckades under fem år kvittera ut barnbidrag.

Men nu kräver Försäkringskassan tillbaka 166 500 kronor från familjen. Och ''erbjuder'' en avbetalningsplan.

Tidningen Sydsvenskan berättar om familjen som lyckades lura systemet och få barnbidrag för sina barn utan att de bodde i Sverige.

Expressen har begärt ut de offentliga handlingarna i ärendet och myndighetens krav på barnfamiljen. Granskningen visar att de år efter år oupptäckta lyckades kvittera ut barnbidragspengar utomlands.

Försäkringskassan  har gått igenom hur mycket bidrag familjen fått utan att finnas i landet och kommit fram till att 166 500 kronor ska krävas tillbaka från pappan i familjen som är folkbokförd i Lomma utanför Malmö.

Tjänstemännens utredning visar att familjen inte har bott i Sverige på flera år. De lyckades lura systemet genom att vara skrivna hos mannens föräldrar i Lomma. Pengarna har gått in på mannens konto och sedan har pengarna tagits ut med bankkort utomlands.

Utbetalningarna pågick under fem år.

Försäkringskassan har satt den 13 juli  i år som sista dag när pengarna ska ha betalts tillbaka. Det är oklart om Försäkringskassan fått tillbaka något av de 166 500 kronorna.

Skatteverkets inkomstdeklaration blev familjens fall

 Det var via inkomstdeklaration som det upptäcktes att mannen inte bor i Sverige och saknar eget boende i landet. Familjen har uppburit både barnbidrag och flerbarnstillägg. För att ha rätt till barnbidrag krävs att man är bosatt i Sverige och omfattas av svensk socialförsäkring.


LÄS OCKSÅ: Det ökade vab-fusket 


Barnbidraget är 1050 kronor per månad.

Så här skriver Försäkringskassan själv om rätten till barnbidrag om barnet finns utomlands:

''Om ditt barn är under 16 år och ska bo utomlands i mer än 6 månader ska du anmäla det till Försäkringskassan. När barnet lämnar Sverige har du inte längre rätt till barnbidrag. Särskilda regler gäller för barn som flyttar utomlands med en vårdnadshavare som är biståndsarbetare, statsanställd eller utlandsstuderande.

Om ditt barn har fyllt 16 år och ska studera på en svensk utlandsskola på grundskolenivå kan du i vissa fall få förlängt barnbidrag''.

Erbjuder avbetalningsplan

I Försäkringskassans beslut från den 13 juni framgår att man kommer att ta ut en dröjesmålsränta på 7,5 procent så länge skulden inte är betalt.

Men myndigheten erbjuder en liten öppning när det gäller räntan. Om familjen kommer överens med Försäkringskassan om en avbetalningsplan, så blir det en lägre dröjesmålsränta. För närvarande ligger den räntan på 2,88 procent framgår av beslutet.