Facket nobbar bud – hamnstrejk bryter ut

Strejken utbröt klockan sju på onsdagsmorgonen. Här i Malmö hamnområde.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Helgeson i Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Facket har nobbat medlarnas sista bud i hamnkonflikten.

Den varslade strejken och lockouten bröt ut klockan 07.00 på onsdagen, enligt Ekot. 

– Vi lägger ner arbetet under två timmar för att visa vårt missnöje och att vi tar strid för kollektivavtalet, säger Christian Thernström, vid Hamnarbetarförbundet i Karlshamn till SVT Nyheter.

Sveriges Hamnar är arbetsgivarparten och har tackat ja till budet från medlarna. Hamnarbetarförbundet gav det däremot kalla handen.

– Medlarbudet är identiskt med den kravlista vi fick från arbetsgivarna i söndags. I den skulle vi avskriva oss att ingå i lokala förhandlingar, säger Erik Helgeson, förbundsledamot i Hamnarbetarförbundet, till TT.

Han fortsätter:

– Det tycker vi är oacceptabla inskränkningar i våra rättigheter.

Totalt riskerar 15 hamnar i hela landet att beröras – från Malmö i söder till Piteå i norr. Det är tänkt att strejken ska ta sin början på onsdagen 23 januari. Enligt Ekot inleds den klockan 07.00. 

– Vi lägger ner arbetet under två timmar för att visa vårt missnöje och att vi tar strid för kollektivavtalet, säger Christian Thernström, vid Hamnarbetarförbundet i Karlshamn till SVT Nyheter.

”Det blir ingen lösning”

Strejken inleds vid hamnarna i Gävle, Helsingborg, Holmsund, Karlshamn, Malmö, Sundsvall, Söderhamn och Umeå. Den berör därefter Stockholm och Göteborg.
Arbetsgivarsidan beklagar beskedet från hamnarbetarna.

– Tyvärr har Hamnarbetarförbundet tackat nej och det blir ingen lösning, säger Mattias Dahl, vd på Transportföretagen, till TT.

Nu stängs berörda arbetare ute från sina arbetsplatser, och totalt berörs runt tusen av fackförbundets medlemmar.

Mattias Dahl:

– Det får stora konsekvenser på kort sikt, vi pratar om ett tiotal hamnar som drabbas hårt. Det drabbar svenska företag, hotar svenska arbetstillfällen och kommer ganska snabbt att också hota tredje man. Det vill säga vanliga medborgare.

”Leder till vissa störningar”

Ett av företagen som kommer att påverkas är Stora Enso, skogskoncernen. Där räknar man med merarbete, omplanering och andra logistiska åtgärder.

– Det är inte bra, och leder sannolikt till vissa störningar och förseningar, förklarar Carl Norell, Stora Ensos presschef, för TT.