Facebook lanserar egen kryptovaluta under 2020

Facebookgrundaren mark Zuckerberg lanserar en kryptovaluta på nätet.
Foto: LIEWIG CHRISTIAN/ABACA / STELLA PICTURES
Globalcoins värde ska bindas till vanliga valutor som dollar och euro.
Foto: Pressbild

Facebook planerar att lansera en egen kryptovaluta nästa år.

Betalningsmedlet, som blir en stark konkurrent till bitcoin, ska heta globalcoin.

Det uppger The Guardian. 

Den nya kryptovalutan, som enligt planerarna ska finnas tillgänglig i början av 2020, ska göra det möjligt för Facebooks 2,4 miljarder användare att växla dollar och andra vanliga valutor till ett digitalt betalningsmedel.

Man kan då göra överföringar av pengar utan att använda en bank. Det innebär att sociala mediegiganten Facebook tar ett stort kliv ut på den finansiella marknaden.

Zuckerberg i möte med Bank of England

Enligt BBC har Facebookgrundaren Mark Zuckerberg haft möten med chefen för Storbritanniens riksbank, Bank of England, för att diskutera planerna om globalcoin.

Facebook har även haft kontakter med amerikanska myndigheter i ärendet.

Zuckerbergs plan uppges vara att skapa en billig och säker betalningsmetod, oavsett om användaren har ett eget bankkonto.

Kryptovalutor som bitcoin har omgetts med dåligt rykte sedan det blivit en populär betalningsmetod bland kriminella och även vanligt i den slutna värld på internet som kallas darknet. Valutans värde har också pendlat mycket kraftigt under årens lopp, vilket skapar osäkerhet bland användarna.

Nu vill Mark Zuckerberg skapa en stabil och ”ren” kryptovaluta. Enligt The Guardian undersöker Facebook hur man kan binda globalcoins värde till en korg av konventionella valutor som US dollar, euro och yen.

Finns redan en rad olika kryptovalutor

Användandet av kryptovalutor, det vill säga pengar som bara existerar digitalt i form av en hemlig digital nyckel som kontrolleras av användaren, blir allt vanligare.

Bitcoin är störst men andra har följt efter, till exempel Filecoin och Ethereum.

Tidigare i år introducerade JP Morgan, som USA:s första bank, sin egen kryptovaluta JPM coin. Den ska vara ett betalningsmedel för bankens kunder.