Facebook-grundaren skänker 25 miljarder

Under tio år kommer Facebook-grundaren och hans fru att skänka totalt 25 miljarder kronor till forskningen.
Foto: Jeff Chiu / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg och frun Priscilla Chan avslöjar nu sina planer med de utlovade välgörenhetsdonationerna.

Parets mål är att bekämpa alla sjukdomar.

Under tio år kommer Facebook-grundaren och hans fru att skänka totalt 25 miljarder kronor till forskningen.

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan lovar 3 miljarder dollar, ungefär 25 miljarder kronor, under ett decennium för bekämpning av alla sjukdomar.

Paret uppger att målet med donationerna är att bota alla sjukdomar, eller åtminstone att vända sjukdomar från att vara dödliga till att vara hanterbara eller möjliga att förebygga under deras dotters livstid.

– Mark och jag tror att det är möjligt att genomföra under våra barns livstid, säger Priscilla Chan, under lanseringen av Chan Zuckerberg initiative, enligt International Business Times. 

Den första investeringen är på 600 miljoner dollar för att skapa ett center i San Francisco där forskare ska utveckla verktyg för att bättre kunna studera och förstå sjukdomar.

– Det är väldigt svårt i dagens forskning att finansiera och bygga ett team som arbetar med vetenskapliga problem motsvarande den nivå som finns på ett tech-bolag i världsklass, säger Mark Zuckerberg och fortsätter:

– Så det är någonting väldigt konkret som vi kan hjälpa till med.

Det var i december 2015 som Mark Zuckerberg och Priscilla Chan meddelade att de skulle sälja av 99 procent av sitt aktieinnehav i Facebook och donera vinsterna till välgörande ändamål.


LÄS MER: Zuckerberg skänker 99 procent av aktierna


I början av september kom beskedet att paret sålt ytterligare en bit av sitt innehav, motsvarande ett värde på 95 miljoner dollar – drygt 816 miljoner kronor - före skatt, rapporterar Forbes.

Sjunde AP-fonden stämmer Facebook

Dagens industri avslöjade i förra veckan att två institutionella aktieägare i Facebook valt att stämma Facebook. Svenska pensionsfonden Sjunde AP-fonden är en av dem. Orsaken är de befarade effekterna av Zuckerbergs val att skänka 99 procent av sina aktier till välgörenhet.

– Normalt berättar vi inget under processen, men vi tycker att huvudägaren har ett förslag som gör att han behåller kontroll över bolaget på andras bekostnad, säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden.


LÄS MER: Sjunde AP-fonden stämmer Facebook


Sjunde AP-fonden menar att Mark Zuckerberg spelar falskt. Det sociala nätverket planerar att stämpla om befintliga A- och B-aktier till nya C-aktier utan rösträtt. Vilket kan innebära en ekonomisk skada för nuvarande aktieägare.

– Om man tittar på andra aktier är det sannolikt att de här nya inte värderas lika högt som de gamla, så då blir det dessutom en ekonomisk skada. Det är ett väldigt självsvåldigt agerande, säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden.