Få koll på din ekonomi efter semestern – experten tipsar

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, tipsar om att göra upp en budget för att få överblick. Sedan gäller det att inte leva över sina tillgångar – och att kapa de kostnader som går.
Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Många upplever att de har mindre i plånboken – eller kanske snarare på bankkontot – när de kommer tillbaka från semestern.
Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Efter semestern gapar plånboken tom för många.

Men det finns flera tips för att få privatekonomin på rätt köl igen – både långsiktigt och akut.

– Tricket för en sund, hållbar ekonomi är alltid att tänka efter före, säger privatekonomen Arturo Arques.

Många vill leva lite extra under semestern. Utlandsresor, restaurangbesök och nöjesaktiviteter kan visserligen sätta guldkant på sommardagarna – men sedan kommer verkligheten i kapp.

Inför hösten kan det se mörkt ut i plånboken. Särskilt om det har dykt en eller ett par oförutsedda utgifter.

När kreditkortsräkningarna landar lagom till skolstarten är det lätt att misströsta – men det finns flera saker att göra för att klara av den ekonomiska vardagen.


LÄS MER: Privatekonom: Så undviker du krisen i semesterkassan 


Expertens tips för bättre privatekonomi

– Låna inte till konsumtion. Spara först och konsumera sedan. Om du lånar: se till att amortera. Och underskatta inte budget och buffert, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Här är hans bästa tips för en bättre privatekonomi efter semestern – steg för steg:

1. Gör upp en budget

Skaffa dig en överblick över kommande utgifter och inkomster. Då är du föreberedd och slipper få en chock över oförutsedda räkningar.

– Annars blir det väldigt mycket månad kvar i slutet av pengarna, säger Arturo Arques.


Arturo Arques betonar vikten av att göra upp en budget för att få överblick och att spara till en buffert för att klara av oväntade utgifter.
Foto: Pressbild Swedbank

Han fortsätter:

– Vill man undvika den situationen och slippa de merkostnader den innebär finns bara en lösning och det är att tänka efter före.

2. Spara till en buffert

Enligt Arturo Arques är det en grundregel inom privatekonomi att alltid spara till en buffert för oförutsedda utgifter. Då kan du använda de pengarna och låna av dig själv om det är knapert efter semestern.

Men glöm sedan inte att fylla på buffertsparandet.

Spara på mat och bensin

3. Se över dina utgifter

Swedbanks privatekonom tipsar om att se över vilka kostnader man kan frysa eller hålla igen på. Åk kollektivt eller cykla i stället för att ta bilen till exempel – då slipper du dyr bensin. Det går också pausa eller säga upp överflödiga prenumerationer och abonnemang.

– En annan stor sak alla kan dra in på är maten. Planera matinköpen och handla i större matvarubutiker i stället för på snabbköp och bensinmackar.

Att planera middagar och att veckohandla är en bra idé. Enligt Arturo Arques finns flera tusenlappar att spara.


LÄS MER: LISTA: Här får du bäst ränta på sparpengarna


4. Finns det några intäkter?

Det klassiska rådet för snabba pengar är att rensa på vinden, i källaren och i garderoben. Många svenskar sitter på tusenlappar i prylar som inte längre används. Kläder, cyklar, hemelektronik – det mesta går att bli av med på sajter som Blocket och Tradera.

– Det finns massor av tillgångar man skulle kunna omvandla till pengar, säger Arturo Arques.


Att ha en grillpicknick på stranden under sensommaren är ett billigare alternativ än att ta några glas på en uteservering i stan.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Be om eventuellt uppskov i tid

5. Be om anstånd

Om det ser riktigt illa ut på bankkontot går det kontakta dem du har skulder till, exempelvis hyresvärden, och snällt be om uppskov.

– Har man inte gjort det 17 gånger tidigare eller varit otrevlig eller oförskämd är detta ett alternativ. Men gör det med framförhållning, innan räkningen ska vara betald.


Fler tips till en bättre privatekonomi

Pruta på bolånen – och se till så att inte din ränterabatt har försvunnit under sommaren.

Se över tidigare utgifter. Går mycket pengar till exempelvis lunch i stället för matlåda, take away-kaffe och impulsköp på stan? Här finns flera utgifter att kapa.

Om det är akut: Inför köpstopp. Köp ingenting utöver det absolut nödvändigaste.

Leta efter gratis eller billiga aktiviteter. Ta till exempel en picknick i stället för en uteservering. Kolla kommunens hemsida och lokaltidningen för tips.


Om inget av de ovanstående tipsen fungerar – om situationen har gått för långt – finns några sista utvägar, enligt Arturo Arques. Det kan till exempel vara att vända sig till en släkting för ett lån, ta ett konsumtionslån hos banken eller att handla det nödvändigaste på kortkredit för att på så sätt skjuta upp räkningar en månad. Men se i så fall till att betala krediträkningen innan förfallodatum.


LÄS MER: Fyll på semesterkassan – experttips i sista stund 


Detta är dock ingenting Arturo Arques direkt rekommenderar.

– Här är det stora problemet ditt konsumtionsbeteende. Så se till att ta tag i det och att göra upp en budget och komma i gång med buffertsparandet, säger han.