Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Extrainsatt möte på Gudrun Sjödén – halva styrelsen har avgått

Expressens Karin Sörbring om granskningen av Gudrun Sjödén.
Gudrun Sjödén har fått kungamedalj och utsetts till ”årets yrkeskvinna” och modekoncernens omsättning närmar sig miljardvallen.
Foto: GUDRUN SJÖDÉN AB

Halva styrelsen har avgått, enligt uppgift på grund av missnöje med vd:n Ann Adelssons ledarskap.

Och i fredags morse hölls ett extrainsatt möte på Gudrun Sjödéns huvudkontor för att hantera turbulensen efter SVT-dokumentären om Expressens granskning.

– Det var helt absurt. Vd:n ville att vi skulle ha omröstning med handuppräckning om vi kände att vi kunde gå in till henne och framföra kritik eller ej, berättar en medarbetare.

Flera medarbetare beskriver att de är i chock efter det 1,5 timme långa extrainsatta mötet på företagets huvudkontor i Årstaberg i Stockholm i fredags. 

– Man tror inte att sådant här kan hända på riktigt. Här ska vi träffas för att prata om en dokumentär som handlar om Expressens granskning av mobbning, rasism och dåligt ledarskap och så får vi bara nya exempel på hur det används härskartekniker och skrämseltaktik för att tysta personer som eventuellt vågar säga ifrån, säger en anställd, som vill vara anonym.

Vi får från flera håll berättat att en mötesdeltagare sade att hen kände att vd:n Ann Adelsson ”kastat Gudrun Sjödén under bussen” i SVT-dokumentären ”Persona non grata”, som hade premiär i onsdags. 

– Ann bestämde att vi skulle ha en omröstning. De som kände att de kunde komma in till hennes kontor och säga till henne skulle räcka upp handen. 30-35 procent räckte inte upp händerna och det gjorde Ann ännu mer irriterad.

I SVT-dokumentären ”Persona non grata” berättar Gudrun Sjödén om hur hennes liv sett ut efter Expressens granskning. Där riktas också kritik mot vd:n Ann Adelssons roll i bolagets arbetsmiljöproblem.
Foto: SVT

Själv säger Ann Adelsson:
– Jag är ledsen om man uppfattade min fråga på det sätt du beskriver, det var inte min avsikt. Frågan ställdes för att säkerställa att alla medarbetare känner att de kan vända sig till mig om det behövs. Mötet var öppet och många kom till tals.

Medarbetare undrade hur man ska förhindra mer rasism

Då en annan medarbetare på det extrainsatta mötet ville veta vad som görs internt för att säkerställa att det inte blir fler uttryck för rasism i ord eller handling, upplevde flera åhörare att Ann Adelsson inte kunde övertyga om att man gör allt man kan för att förhindra det.

– Ann snoppade sedan av den här frågeställaren med att säga ”det var väl svar på din fråga” och därmed dog alla försök att få till en debatt. Jag kokar inombords av skam över hur dåliga vi är på att hantera rasism och mångfaldsfrågor och känner inte att jag kan vara kvar på ett sådant här bolag, säger en i personalen.

Ann Adelssons säger att hon svarade att företaget har nolltolerans mot rasism och att hon sedan frågade medarbetaren om det var svar på frågan. 

Utbildning om kränkande särbehandling och en ny medarbetarundersökning gjord av extern part var några av de krav som Arbetsmiljöverket ställde på Gudrun Sjödéns företag.
Foto: "Persona non grata", SVT

Ann Adelsson: ”Allvarliga anklagelser mot mig”

I granskningen i april i fjol vittnade ett 20-tal medarbetare om mobbning, hot, kränkningar och rasism och sade att de kände sig nedtrycka av såväl grundaren och ägaren Gudrun Sjödéns som av vd:n Ann Adelssons ledarskap. Arbetsmiljöverket inledde med anledning av avslöjandena en inspektion, där Gudrun Sjödén Design och Produktion AB tvingades åtgärda fyra arbetsmiljöproblem

I september i fjol kunde Expressen avslöja att det var efter den massiva kritik mot Gudrun Sjödén som framkom i den nya arbetsmiljöundersökning som Arbetsmiljöverket krävde som Gudrun Sjödén valde att sluta sin anställning som designchef i bolaget och flytta till USA. Hon har dock fortsatt som styrelseordförande.

I SVT-dokumentären fokuseras det ännu mer på Ann Adelssons roll:

– Gudrun är en dålig ledare, men här har du någon som går så långt över gränsen, säger Göran Sandström, före detta HR-chef, i programmet. 

Tillsammans med en annan tidigare personalchef på företaget, Cecilia Schönmeier, uttrycker Göran Sandström att Ann Adelsson varit en stor del i arbetsmiljöproblemet och att flera möten handlat om hennes beteende som vd. Duon menar att Ann Adelsson ”kommit undan”, samtidigt som Gudrun Sjödén hävdar att Adelsson har ”gjort mycket bra” för henne och företaget. 

Ann Adelsson kommenterar SVT-dokumentären så här:

– Det är en produktion med ambitionen att ge nya perspektiv utifrån vad som har rapporterats i medierna tidigare. Den innehåller också allvarliga anklagelser mot mig som person som jag inte känner igen mig i, vilket sammantaget ger en bild som jag inte anser är korrekt. Med det sagt har jag stor förståelse för om SVT:s dokumentär med den bild den ger av bolaget rör upp känslor.

Styrelseledamöter har lämnat bolaget

I februari valde tre styrelseledamöter att lämna Gudrun Sjödéns bolag, enligt flera källor på grund av missnöje med hur Ann Adelsson leder företaget och över hur lite styrelsen har att säga till om. 

En av dem som slutat i styrelsen är Katarina Sjödén, Gudrun Sjödéns svärdotter.

– Jag slutade av personliga skäl, säger Katarina Sjödén.
Vd:ns bild av varför halva styrelsen valt att lämna är en annan: 

– Det är naturligt att förnya styrelsen, vilket är vad som sker nu. Det har inte med någon konflikt att göra, vi har alla haft ett bra samarbete, säger Ann Adelsson. 

Ann Adelsson, vd på Gudrun Sjödén, uppger att avhoppen från styrelsen inte har med någon konflikt att göra. ”Det är naturligt att förnya styrelsen”, säger hon.
Foto: "Persona non grata", SVT

Adelsson tillägger:

– Inget ledarskap får sakna utrymme för vare sig synpunkter eller förbättring. I den medarbetarundersökning som gjorts blev betyget för vd 4,2 på en femgradig skala.

Styrelsen består numera – utöver av Ann Adelsson och Gudrun Sjödén – bara av Gudruns ena syster, ytterligare en ledamot som inte tillhör familjen och en extern vice vd. Det senaste räkenskapsåret (2021) omsatte modejätten nästan en miljard kronor. 

Fotnot: Expressen har sökt de två andra ledamöter som också lämnade styrelsen i februari.






1976 öppnade Gudrun Sjödén sin första butik på Regeringsgatan i Stockholm.