Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experternas varning för skönhetsverktyget

Getingbetyg på klimatsmarta skönhetsprodukter – här är favoriterna
Rena händer, hud och verktyg är a och o när det kommer till hudvård.

Skönhetsredskap att använda hemma har blivit allt mer populära. 

Däribland en pormasknål.

Men verktyget kan orsaka skador.

– Risken finns att det kan skapas skador med den här typen av verktyg så man måste vara försiktig, säger hudterapeuten Frida Abrahamsson.

Nålar i olika former att använda i ansiktet har blivit ett vanligt förekommande skönhetsverktyg som inte sällan marknadsförs att användas hemma i badrummet.

Ett av dem är pormasknålen, som numera säljs i skönhetsbutiker som till exempel Kicks.

I ena änden har verktyget en vass spets och i andra en ögla. Tanken är att man med hjälp av den sylvassa spetsen ska sticka hål på pormasken eller finnen och med hjälp av öglan trycka ut innehållet. 

Med nålspetsen är tanken att man ska göra hål på pormasken.
Foto: Pressbild Kicks

Att peta med det vassa verktyget i ansiktet hemma är ingenting hudterapeuter rekommenderar och något Daisy Beautys Kicki Norman skriver om.

– Att som outbildad och använda sig av diverse olika verktyg som är gjorda för att användas av proffs kan ge bestående skador i form av ärrvävnad. Får man dessutom en skada i huden och utsätter sig för minsta sol kan de också ge pigmentskador som också är svåra att bli av med, säger hudterapeuten Lotta Juvelin, ägare av salongen Aktiv hudvård Stockholm.

Även hudterapeuten Frida Abrahamsson på SkinCity varnar för att om man inte är väldigt noggrann och försiktig när man använder nålar i ansiktet kan det leda till både inflammationer och ärrbildning. 

– Mitt råd är att inte göra sånt själv i och med att man kan få in bakterier i huden. Klämmer man fel eller får in smuts kan man i stället sprida inflammationen under huden och förvärra läkningsprocessen, säger hon.

Skalpell till ansiktet 

Dermaplaning-skalpeller är ett annan vasst verktyg som numera säljs för hemmabruk. 

De marknadsförs som en effektiv behandling för att exfoliera det övre hudlagret och går enkelt förklarat ut på att man rakar bort ansiktshår och döda hudceller. 

Behandlingen finns vanligen på salonger där utbildad personal håller i den sterila skalpellen. Men att utföra behandlingen hemma kräver ordentlig noggrannhet.  

– Dermaplanning-skalpeller är supertacksamt för att få bort små fjun effektivt. De som säljs har ofta ett skaft i plats och omkring själva skalpellen vilket gör den säkrare att använda, säger Frida Abrahamsson men varnar:

– Men att exfoliera huden med en skalpell hemma innebär en större risk att skära sig, de är mycket vassa - vassare än vad man tror. Det kan då innebära bestående ärr och inflammation i huden.

Och precis som med all rakning finns alltid risk för inåtväxta hårstrån.

Dermaplanning har blivit ett populärt rakverktyg till ansiktet.
Foto: Revlon

I stort anser Lotta Juvelin att pormaskslevar, nålar och dermaplaner endast bör användas av utbildade.

– De måste utföras av proffs. Sen vill jag också varna för att microneedlingverktyg av dålig kvalitet på nålarna kan ge skador, säger hon.

Se till att hålla rent

Använder man ändå vassa och hudpenetrerade verktyg hemma gäller det att vara försiktig. Det viktigaste är sterila verktyg, förklarar hudterapeuten Frida Abrahamsson som jobbar på onlinekliniken SkinCity. 

– Det är det som skiljer salong och hemma mest. På salong använder man sterila verktyg. Hemma kan det vara svårt att se till att det är helt rent, säger hon.

Frida Abrahamsson är hudterapeut som bloggar på hudspecialisten.se.
Foto: Pressbild

Och att följa instruktionerna noga. Framförallt om man använder nålar som sitter i dermarollers, ett annat skönhetsverktyg för ansiktet där hundratals nålar penetrerar huden för att skapa skador som, när de läker ska ge en finare hy.

– Hemma kan man förvärra tillståndet eller skapa en inflammation. Har man inflammation, finne, sår eller liknande i huden och man arbetar direkt på det med nål kan det sprida informationen ännu mer, säger Frida Abrahamsson.

Butikens svar

I ett mejl till Expressen skriver butikskedjan Kicks att de håller med om att man ska vara försiktig när man använder den här typen av produkter.

”Vi har all respekt för deras åsikt och instämmer i att detta är produkter som ska användas med stor varsamhet. Gällande våra hudvårdsverktyg har vi mycket tydlig information, både på vår hemsida och på respektive förpackning, hur man ska använda dessa produkter, som omfattar såväl noggrann rengöring, förvaring och hur man omsorgsfullt och på bästa sätt använder dem. Gällande vår Dermaroller är vi också tydliga med att det inte är en produkt för personer som till exempel har akne eller känslig hud. Dermarollern’s mikronålar är på 0,2 mm, vilket är den minsta storleken man kan tillverka och därmed även den mildaste på marknaden.”

Svensk kvinna död efter skönhetsingrepp i Turkiet