Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experternas tips om en perfekt hemstyling

Uteplatser är hårdvaluta vid försäljning
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ljust och fräscht är på väg ut för gråa toner och naturfärger. Men man ser det fortfarande ofta på visningar.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Bostadsmarknaden har bromsat in och det är svårare att locka människor till visningar. Ett lyckad hemstyling kan vara skillnaden för en lyckad bostadsaffär.

– Det kan göra väldigt stor skillnad att byta plats på en soffa och ett matbord, säger stylisten Linda Hansson i Expressen TV:s Dina Pengar.

Linda Hansson driver tillsammans med Louise Lemming Vintagefabriken i Stockholm som säljer heminredning och hjälper människor med hemstyling inför en lägenhetsförsäljning. 

– Fler och fler mäklare väljer att aktivt sälja in hemstyling för att de ser värdet av det, säger Louise Lemming.

”Locka så många som möjligt”

I en undersökning från Länsförsäkringar förra året svarade en majoritet av de tillfrågade att de trodde att en lyckad hemstyling kunde höja värde på bostaden med hundratusentals kronor. 

– Det handlar om att skapar ett ha-begär och samtidigt locka så många som möjligt till visning. De är alla potentiella köpare, säger Louise Lemming.

Vad försöker ni åstadkomma när ni kommer till en ny lägenhet?

– Det handlar om att skapa en rymd och en inbjudande känsla. Det kan göra väldigt stor skillnad att byta plats på en soffa och ett matbord, säger Linda Hansson. 

Med åren har trenderna förändrats. Vitt och citroner har bytts ut mot andra färger och frukter.

Dova färgskalor från naturen

- Naturmaterial är populärt. Det ligger i linje med att vi tänker att mer på natur och miljö. Allt som känns gediget med dova färgskalor som går att hitta i naturen, säger Louise Lemming.

Linda och Louises stylinglista

 Måla om

”Vitt ses som ett säkert kort men är svårt inreda med som bas. Allt du ställer mot en vit vägg blir väldigt kontrastrik och hårt. Då är det bättre att välja något med mer värme och känsla, gröngrå eller beige.”

 Undvik personliga saker

”Det är härligt med personliga hem men man vill inte ha privata saker. Ta bort pärmar med räkningar eller namntavlor och bilder på familjer. Folk ska komma in där ska känna att här ska jag bo. Privata saker kan störa den känslan.” 

 Inred med blommor

”Gröna växter gör extrem stor skillnad för både på bild och i verkligheten. Även torkade blommor är en stark trend just nu.”

 Undvik elektronik

”Ta bort stora apparater som den stora stereoanläggningen. De kan vara fantastiska i vardagen men de är inte det när det kommer till styling.”