Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experterna varnar för Kaj Linnas kryptolöfte

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Kaj Linna.
Foto: Nina Svanberg

Föreningen Ojfan påstår sig vilja hjälpa arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer att investera i kryptovaluta. Den utlovar 15 procents avkastning på den satsade summan varje månad.

Bakom löftena står Kaj Linna, 59, som felaktigt dömdes till livstids fängelse för mord – och som nu är på väg att sälja sitt hotell för att gå in helhjärtat i satsningen.

– Jag har gjort en 180-gradersvändning, säger han.

Samtidigt har kryptoplattformen han uppmanar folk att investera i varningsflaggats i Storbritannien.

 – Det ringer många varningsklockor här, säger Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

Tillsammans med en samarbetspartner basunerar Kaj Linna ut sitt budskap i nästan dagliga Facebook-videos. Syftet är att få människor att gå med i föreningen Ojfan och resa in i framtidens ”blockchain-värld”.

Enligt Ojfans hemsida vill föreningen ge arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer, kort sagt, alla människor med en begränsad ekonomi, en möjlighet att få till ett sparande med en egen elektronisk plånbok”.

Kaj Linna hävdar att föreningen ska utbilda människor för att hjälpa dem att hänga på i kryptovågen – och investera i kryptoplattformen Hyperfund.

Kaj Linna om verksamheten

Medlemspriset är mellan 200 och 1 200 kronor. Avkastningen är hög, påstås det. Det garanteras en värdeökning på 15 procent på den insatta summan varje månad. 

– Det blir en hävstångseffekt och när de har 300 dollar [2 800 kronor reds. anm], då talar vi om för dem: Nu är du klar. Sen får du välja: Ska vi hjälpa dig in i det här vi håller på med eller vill du ha dina pengar?, säger Kaj Linna.

Föreningen har funnits i drygt två månader.

– Det är inte pengarna vi tittar på. Det är människorna, communityt. Det är där värdet ligger. Det är helt irrelevant för oss om någon vill vara med eller ha sina pengar. Det har inte så stor betydelse egentligen, säger Kaj Linna.

– Men för att komma dit måste man utbilda sig. Annars skriker man bara pyramidspel.

Enligt Ojfans hemsida vill föreningen ge ”arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer, kort sagt, alla människor med en begränsad ekonomi, en möjlighet att få till ett sparande med en egen elektronisk plånbok”.
Foto: Ojfan

Sparekonomen varnar

Samtidigt: Kryptoplattformen Hyperfund, där pengarna investeras, har varningsflaggats av den brittiska motsvarigheten till Finansinspektionen, Financial conduct authority (FCA).

Plattformen verkar utan myndighetens godkännande. Det gör att personer som investerar inte kan få hjälp av FCA:s ombudsmän eller söka ersättning om något går fel. Kort sagt blir de utan ett statligt skyddsnät.

Sparekonomen Sharon Lavie ställer sig tveksam till affärsverksamheter som den Ojfan bedriver. Hon har inte granskat föreningen i sig, men uppmanar till stor försiktighet.

– Handel med kryptovalutor är riskabelt. Att bli garanterad en avkastning är en udda garanti eftersom kryptovalutor kan fluktuera väldigt mycket. Jag hade nog varit väldigt försiktig, läst på ordentligt om hur det fungerar och vilka garantier man har, säger hon.

Sharon Lavie är sparekonom på Lendo.
Foto: Sharon Lavie Sparekonom Lendo

Viktigt att veta är om man genom att investera blir ägare till kryptovaluta, eller om man bara är med och ökar föreningens kapital. Man ska också vara medveten om att det inte går att garantera en viss avkastning – och att tidigare resultat kan förändras snabbt.

Att kryptoplattformen Hyperfund varningsflaggats av FCA ser hon som ett ytterligare varningstecken.

– Det indikerar att det är en högre risk. Det finns inget skydd och inget som garanterar att den här plattformen är auktoriserad. Det är inte ens säkert att du får den kedjan eller unika koden du investerat, säger Sharon Lavie och fortsätter:

– Jag skulle uppmana sparare som inte förstår sig på hela ledet att inte investera.

Polisen: Då är det brottsligt

Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum säger att investeringsbedragare ofta delar ut en avkastning till några som har investerat – men inte alla – för att kunna påvisa att man visst ger tillbaka pengar.

Så länge inga pengar försvinner är det inget brott att ta emot pengar för att investera. 

– Går det att styrka uppsåt, ja, då går det under brottsbalken och är bedrägeri. Går det inte att styrka uppsåt, utan att man ser det som att företaget har investerat omedvetet dåligt, då är det en avtalstvist mellan offret och företaget. Då får personen driva det civilrättsligt, säger Jan Olsson.

Jan Olsson.
Foto: Polisen / Polisen

– Jag kan inte säga att det här är en brottslig handling som ligger bakom det här. Men däremot ska man dra öronen åt sig när man utlovas hög avkastning.

Hade du med din kunskap och erfarenhet gått in med pengar i ett sånt här företag?

– Nej. För om jag hade vela investera i bitcoin eller något, då går jag in och köper bitcoin. Varför ska jag lägga upp det på en mellanhand som vill tjäna pengar på det? 

Säljer sitt hotell

Kaj Linna dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för rånmord i Kalamark utanför Piteå i april 2004. I maj 2017 släpptes han fri då Högsta domstolen, HD, beviljade honom resning.

Linna fick 18 miljoner i skadestånd efter att ha friats i fallet, som beskrivits som en av Sveriges största rättsskandaler.

Han understryker att han i sin nya kryptosatsning inte gör något brottsligt. Medlemmarna behöver inte rekrytera nya medlemmar – utan allt rör sig om ett ”nätverk”. Det egna ekonomiska motivet för Linna är att han kan ta ut sina investerade pengar innan 600 dagar har passerat, eftersom han skapade nätverket. Det är hans belöning, säger han.

Han menar att han nu gör en helomvändning för att satsa på kryptovaluta – och att han ”vilken dag som helst” säljer sitt hotell på Kanarieöarna. Då ska han satsa mer pengar.

– Men nu har jag bara satsat 300 dollar [2 800 kronor reds. anm], som alla andra. 

Experter – bland annat polis – säger ju att man ska vara försiktig. Varför tror du de säger så? 

– Om man har ett öppet sinne ska man åtminstone titta på det som inte väcker anstöt. Om man tycker att 15 procent i månaden väcker anstöt, då riskerar man att missa det på samma sätt som man missar bitcoin. 

– Det finns experter som kan säga helt motstridiga saker.

Totte Löfström, vd Trijo, om utvecklingen för bitcoin och andra kryptovalutor.