Experten om elpriset i juli: ”Aldrig hänt”

Expertens elvarning: Sverige måste bunkra gas.
Emma Borgström, elprisexpert på Eon.
Foto: Christian Andersson / Apelöga
Nätavgifterna ökar den redan saftiga elräkningen i södra Sverige.
Foto: COLOURBOX

Trots att det är sommar skenar elpriserna.

I juli kostade elen mer än någonsin i södra Sverige, enligt Emma Borgström, elprisexpert på Eon. 

– För att vara sommar är priserna rekordhöga. Vi har aldrig sett så här höga priser i södra Sverige. Det har aldrig hänt under juli månad, säger hon.

Många svenskar kan ha fått en chock över juli månads elräkning. Då låg priset i elområde 4 – alltså södra Götaland – på 122,5 öre per kilowattimme, enligt elbörsen Nordpool. I norra Sverige är samma siffra 22,5. 

Det handlar om rekordhöga priser i elområde 3 och 4 under sommaren, säger Emma Borgström, elprisexpert och försäljningschef på Eon. 

– Konsumenten har ännu högre priser då det tillkommer nätavgifter och skatt beroende på vilket pris man har, säger hon. 

Exporten höjer priserna

Det är import och export, till och från Europa, som nu driver upp priserna, enligt Borgström.  

– I grund och botten handlar det om den oroliga energisituationen i centrala Europa på grund av kriget i Ukraina, och gassituationen. Det gör att elen som exporteras från och importeras till Norden blir väldigt dyr, säger hon och tillägger:

– Vi har vattenkraftproduktionen i norr medan den största konsumtionen är i södra Sverige. Det råder en obalans mellan produktion och förbrukning. Elen ska transporteras långt, och det är överföringsbegränsningar i nätet. Det gör att det blir dyrare i södra Sverige. 

Risken inför vintern

Framåt hösten och vintern spår Emma Borgström stor variation på elpriserna, bland annat på grund av nätet och vindkraften. 

Framför allt kan en kall vinter i centrala Europa skapa dyrare priser även upp i norr. 

– Det finns stor risk att vi ser höga priser under hela hösten och vintern. Vi får hålla tummarna för att det inte blir en kall vinter i Centraleuropa, blir det kallt där blir de nordiska elpriserna dyra, säger hon.  

Korrigering: I en tidigare version av denna artikel uppgavs felaktigt att priserna beror på att elen importeras från Europa. 

Så undviker Norrland elprissmockan