Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten om Black Friday – så säkrar du ditt superfynd

”Det är inte en bra dag att gör fynd – det är en jättebra dag”, säger Nicklas Storåkers

Visst finns det gott om fällor och bluffar, men för den som planerar finns det alla möjligheter att göra superfynd i dag på Black Friday. 

– Det är inte en bra dag att gör fynd – det är en jättebra dag, säger Nicklas Storåkers, vd för prisjämförelsesajten Pricerunner. 

Varningarna om bluffreor och uppblåsta rabatter samt tal om shoppinghets har duggat tätt under de senaste dagarna. Nicklas Storåkers, vd för Pricerunner, tycker att årets shoppingdag nummer ett har fått ett oförtjänt dåligt rykte. 

– Jag tycker inte att det är en bra dag – det är en jättebra dag. Det är ett bra tillfälle för konsumenterna att ta makten, butikerna står ju uppradade, säger Nicklas Storåkers, vd för prisjämförelsesajten Pricerunner, som gästade torsdagens premiäravsnitt av Expressen TV:s nya privatekonomimagasin Dina Pengar. 

Men det förekommer att butikerna smyghöjer priserna för att sedan kunna ge saftiga rabatterbjudanden på Black Friday, vilket Expressen tidigare rapporterat om. För att inte gå på bluffreor, köpa för mer pengar än du tänkt eller göra ogenomtänkta spontanköp så gäller det enligt Nicklas Storåkers att ha några saker i bakhuvudet. 

PREMIÄR I KVÄLL: Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar – programpunkter, hålltider och gäster här


Köp varor du ändå tänkt köpa

– Köper du bara de saker du ändå hade tänkt köpa i julhandeln om de finns till ett lägre pris nu. Då får du dina julklappar i tid och slipper stressen, och du har sparat pengar jämfört med om du skulle köpt samma vara till ordinarie pris senare, säger han.

Tipsa oss om Black Friday

• Finns inte varan som annonserats ut? Håller inte butiken vad man lovat? Vad är ditt största fynd?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717.

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Enligt honom tenderar svenskarna att ha stort fokus på just rabattsiffran. 

– Bli inte förförd av rabatten. I en undersökning vi har gjort så ser vi att svenska konsumenter tycker att något ska vara nedsatt till 40-50 procents rabatt för att det ska  vara en bra rea. Men tittar du på ett kylskåp eller en mobiltelefon så är det egentligen omöjligt för butikerna att sänka priserna så pass mycket, det är marginaler som inte finns, säger Nicklas Storåkers.

Skriv en inköpslista

Vill du säkerställa att det verkligen är fynd du gör i dag gäller det att plocka fram papper och penna, menar han. 

– Sätt dig ner och upprätta en inköpslista, och köp sedan bara det som står på listan. Köp bara sådana saker du egentligen tänkt köpa till ordinarie pris och utnyttja ångerrätten på nätet, tipsar Nicklas Storåkers. 

10 tips för att säkra fyndet på Black Friday

1. Skriv en inköpslista.

2. Köp bara varor du ändå tänkt köpa till ordinarie pris.

3. Det kommer att vara hektiskt med mycket folk, men känn dig inte tvungen att köpa.

4. Stirra dig inte blind på rabatten. Kolla varans prisutveckling över tid på sajter som Pricerunner och Prisjakt. 

5. Jämför priset mellan flera butiker, använd prisjämförelsesajter. 

6. Tänk på att handlar du från nätet gäller ångerrätten i två veckor, oavsett om varan är på rea eller till ordinariepris.

7. Köper du från en utländsk sajt utanför EU tillkommer högre fraktavgift samt tull och moms. 

8. Se upp med erbjudanden om delbetalning. Ett "räntefritt" erbjudande kan i slutändan kosta mer om exempelvis uppläggnings- och aviavgifter tillkommer. Kolla alltid den effektiva räntan. 

9. Stora shoppinghelger är högtid för bedragare. Handla bara från seriösa sajter.

10. Kolla om det är enkelt att returnera varan om du handlar på nätet. 

Källa: Pricerunner, Konsumentverket.