Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expert: Sms-lån kan finansiera terrorbrott

Sms-lån kan vara ett sätt att finansiera terror.

Det menar kammaråklagare Jan Tibbling och menar att Sverige behöver mer kontroll för att kunna stoppa småskalig terrorfinansiering.

– Vi saknar överblick över en persons samtliga svenska bankkonton, säger han till SVD Näringsliv.

Jan Tibbling är kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten och specialist på bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism hos Financial Action Task Force, FATF - ett mellanstatligt organ som bekämpar penningtvätt, finansiering av terrorism och finansiering av spridning av massförstörelsevapen. Inom FATF granskas just nu land efter land för att hitta brister som öppnar för finansiering av terrorism via de finansiella systemen. I maj är det Sveriges tur att granskas och Jan Tibbling varnar nu för att sms-lån lätt kan bidra till terrorfinansiering, skriver SVD Näringsliv.


LÄS OCKSÅ: Ica tjänar miljoner på asylsökande.


Enligt Tibbling skulle ett typiskt fall av finansiering kunna vara att en ung radikaliserad person tillåts leasa en bil i Sverige och samtidigt ta flera sms-lån för att lämna Sverige och köra ned till Syrien.

Kända brister i Sverige är enligt honom att ett centralt bankregister saknas liksom att det inte heller finns en samlad och omedelbar kreditupplysning.


LÄS OCKSÅ: Rädsla hotar julhandeln. 


– Det betyder att till exempel en person som snabbt tar kanske sju olika sms-lån inte märks hos alla kreditupplysningsföretag. Vi saknar också omedelbar överblick över en persons samtliga svenska bankkonton, säger Jan Tibbling som berättar att svensk finanspolis kan tvingas skriva till varje tänkbar liten bank för att få en komplett kontoinformation.

– Det nya med terrorfinansieringen av ISIL är att den också kan ske genom allt från människosmuggling till crowd funding, sms-lån, socialbidrag och studielån, säger Tibbling också till SVD Näringsliv och menar att så lite som 5000 kronor kan räcka för att ta en svensk IS-jihadist till Syrien.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.