Eva-Maria blev lurad av dejtingbedragaren

Eva-Maria Hedin råkade ut för en romansbedragare. Men enligt henne handlar det inte om att man gör vad som helst för kärlek. "Det handlar om att man har byggt upp en nära relation till en person man känner empati med. När han sedan sitter i en jädra sits tänker man "ska inte jag kunna hjälpa honom".
Foto: Privat

När Eva-Maria Hedin, 55, träffade en man på nätet kom de snabbt nära varandra.

Men plötsligt dök frågan om pengar upp – och hon blev lurad.

– Jag visste att jag gav mig in i ett vågspel, säger Eva-Maria Hedin.

Nu har hon och en väninna släppt romanen ”Scam story”.

Livet var minst sagt tungt för Eva-Maria Hedin från Uppsala. För drygt tre år sedan förlorade hon sin bästa väninna och kort därefter bröt hon upp från en lång relation.

Då kom Match.com, en väletablerad betalsajt för dejting som lovar "enkel kontakt med nya människor", som lite av en räddning.

– Där fick jag kontakt med en jättetrevlig man från Irland i min egen ålder, säger Eva-Maria Hedin.


LÄS MER: Sol-och-vårare på Tinder får fängelse 


Träffades på Match – började mejla

De började prata i början av hösten 2014. Först pratade de bara på sajten, men snart ville mannen ta kontakten vidare.

– Vi började då mejla varandra och byggde upp en relation, berättar Eva-Maria Hedin.


Eva-Maria Hedin polisanmälde händelsen men den svenska polisen har inte kunnat göra någonting, pengar betalades till England. I dag säger hon att hon inte har lidit av några ekonomiska konsekvenser.
Foto: Privat

De berättade allt för varandra. Delade med sig av värderingar, intressen och livserfarenheter. Snart bytte de nummer. De träffades aldrig men pratade varje dag – ibland i timmar.

Mannen berättade att han jobbade som ingenjör på oljerigg. Han utgav sig för att vara änkling och rätt ensam i livet, utan familj eller nära vänner.

– Vi var förtroliga med varandra. Man bygger upp ett förtroende och en väldigt nära relation fast på distans när man utbyter så mycket, säger Eva-Maria Hedin.


LÄS MER: Storbedragaren släpptes – trots att han var efterlyst 


I dag vet hon att det aldrig var seriöst. Mannen visade sig vara en romansbedragare.

Ville ha hjälp med pengar

En dag sa mannen att han skulle till en oljerigg utanför Sri Lanka, där han var ansvarig för ett projekt. Men väl där något gick fel. En natt ringde han, djupt upprörd, till Sverige.

Han behövde bara prata av sig, sa han.


LÄS OCKSÅ: Så känner du igen en sol-och-vårare 


Utrustning hade gått sönder på oljeriggen, enligt irländaren. Och han behövde ekonomisk hjälp för att fixa den. Först bad han Eva-Maria Hedin att föra över pengar till ett företag från hans eget konto, eftersom han inte hade tillgång till internet. När det inte fungerade bad han henne om hjälp.

– I det ögonblicket, när han frågade mig, hade ju vi byggt upp den här relationen. När jag skulle ta beslutet var det jättesvårt, men just i den situationen kunde jag inte ljuga och säga att jag inte hade några pengar.


Eva-Maria Hedin vill inte lägga fokus vid hur mycket pengar mannen lurade henne på. "Det handlar inte om pengarna, utan om helt andra saker. De råkar haffa en när man är som mest sårbar eller öppen för en relation", säger hon.
Foto: Privat

Eva-Maria Hedin har aldrig berättat för någon hur mycket pengar hon förde över till mannen. För henne är inte det viktigt.

– Jag visste att jag gav mig in i ett vågspel. Men jag tänkte att det får bli en chansning den här gången, säger hon.

Skrev bok om romansbedragare

Det dröjde inte länge innan Eva-Maria Hedin insåg att hon hade blivit lurad. När hon bildgooglade mannen hamnade hon på en sida där man varnar för romansbedragare. Så hon konfronterade honom – men han nekade så klart.

– Jag ville inte göra det lätt för honom och be honom dra åt skogen. Jag ville ha mer information så jag höll mig kvar, berättar Eva-Maria Hedin.

Hon fortsatte hålla kontakten för egen vinning. Resultatet har nu kommit ut i form av en roman.


Eva-Marias tips och råd

Ett kännetecken är att de snabbt försöker få bort en från sajten för att sedan långsamt bygga upp en relation.

Kommer pengafrågan: bryt direkt. Då kan det nästan bara handla om en sak.

Är du osäker: Googla på telefonnummer, bilder och mejladresser.

Har du betalat in pengar: polisanmäl alltid.

Skicka aldrig pengar. Aldrig någonsin, det är det viktigaste.


Tillsammans med väninnan Eva Alderborn har Eva-Maria Hedin skrivit "Scam story".

Hon beskriver den som "en socialpsykologisk utvecklingsroman". Den är halvt verklighet, halvt fiction och handlar om hur en kvinna vänder en tragisk händelse till sin egen fördel.

– Den är dels till för att varna andra, jag vet att jag inte är ensam. Men också för att informera, inspirera och underhålla, säger Eva-Maria Hedin.


Eva-Maria Hedin och Eva Alderborn vill med boken "Scam story" tvätta bort skamstämpeln som finns bland dem som blivit romansbedragna.
Foto: Privat

"Jag blev jättestark"

Hon säger själv att man inte ska skämmas över att vilja hjälpa någon som har kommit en nära. Att en del personer är fostrade in i den rollen: de vill ta hand om andra.

– Realistiskt sett är det inte mitt ansvar att han har hamnat i knipa. Men de här bedragarna spelar mycket på skuldkänslor och samvete. Och är man empatisk och tillitsfull och har den rollen i livet så hjälper man.


LÄS MER: Bedragare på Tinder lurade Åsa på 140 000 


Först i mars 2015 – efter ett drygt halvår – bröt Eva-Maria Hedin kontakten med irländaren. Han hade då vid upprepade tillfällen och med olika metoder försökt lura till sig mer pengar. Men Eva-Maria Hedin stod emot. Och i dag, två år senare, ångrar hon ingenting.

– Det var en jättebra lärdom. Jag blev jättestark av att stanna kvar trots att det var jobbigt, säger hon.

Hon har undvikit att falla in i självömkan, som hon menar är "vår största fiende".

– Jag har heller aldrig varit så generös mot mig själv som jag är i dag, säger Eva-Maria Hedin.