Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: EU överens om historiskt krispaket

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
EU:s finansministrar har kommit överens om en räddningsplan för den europeiska ekonomin.
Foto: NARONG SANGNAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

EU:s finansministrar har kommit överens om ett kraftigt stödpaket för den europeiska ekonomin. 

Det bekräftar Frankrikes finansminister.  

Beskedet kommer efter två tidigare misslyckade förhandlingar. 

För tredje gången träffades Europeiska unionens finansministrar för att komma överens om en plan för att lindra effekterna på ekonomin efter coronakrisen. 

Mötet hölls via en videokonferens och försenades i flera timmar. 

På förhandlingsbordet har det legat ett räddningspaket värt 5 000 miljarder kronor och vid 22-tiden rapporterade Reuters att finansministrarna i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Nederländerna nått en överenskommelse.

EU överens om historiskt krispaket

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner har på Twitter bekräftat uppgifterna. 

Väldigt bra överenskommelse mellan europeiska finansministrarna om ekonomiska svaret på coronaviruset. 500 miljarder euro tillgängliga omedelbart. En stimulansfond kommer snart”, skriver han. 

Sveriges finansminister Magdalena Andersson säger i en kommentar till DN: 

– Det är ett historiskt paket som visar Europa kan stå enat under den här krisen och det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag.

1 000 miljarder går för att stärka arbetslöshetssäkerhet, medan 2 000 miljarder satsas på små och medelstora företag. Ytterligare 2 400 miljarder kronor kommer finnas tillgängliga och pengar ska bland annat gå till att stärka ländernas sjukvård.  

I förslaget ingår tre planer

I förslaget ingår tre olika planer: 

Lån från stödfonden ESM

Garantier från investeringsbanken EIB 

Ett kommissionsförslag om korttidsarbete. 

Förslaget innebär att svenska företag får ökade möjligheter till lån i den Europeiska investeringsbanken, säger hon till DN.

– Beslutet är viktigaste för de länder som är hårdast drabbade och som har dåliga statsfinanser, som Italien och Spanien framför allt och kanske också Frankrike, för dem kommer pengarna att vara viktiga. Och pengarna kommer att göras tillgängliga snabbt.

Världens hittills största ekonomiska stödinsats

Den totala EU-insatsen, kombinerat med medlemsnationernas egna krispaket, har beskrivits som världens hittills största ekonomiska stödinsats. 

Härnäst ska man komma överens om ett återhämtningspaket – det som kallas stimulansfond. 

– Vi är alla tillsammans i det här, i nedstängda samhällen, med dödssiffror som stiger timme för timme. Viruset slår blint. Det finns inga förstaklasspassagerare. Antingen sjunker vi – eller så simmar vi tillsammans, har eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno, tidigare sagt enligt Bloomberg. 

Magnus Hjelmér, vardagsekonom ICA Banken, tipsar.