Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eskil Erlandsson kan få miljonbelopp

Eskil Erlandsson tillhörde toppskiftet inom Centern. Men nu har ledningen med Annie Lööf i spetsen tagit sin hand från honom.
Foto: SABINA RISLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) har rätt till inkomstgaranti i från riksdagen - trots att han avgår frivilligt.
Foto: HANNA JAKOBSON
Eskil Erlandssons ”avskedsbrev” till riksdagen.

Hösten 1994 inledde Eskil Erlandsson (C) sin riksdagskarriär.

På måndagen avslutade han sin politiska karriär med två maskinskrivna rader i ett ”avskedsbrev” till riksdagen.

Men ex-ministern lämnar inte sin plats lottlös utan kan utlösa ett miljonregn.

Det var anklagelser om sexuella trakasserier som tvingade centerveteranen och ex-ministern att hastigt lämna riksdagen sedan skandalen blivit känd genom avslöjande i Expressen i förra veckan. Fyra M-riksdagskvinnor anklagade Eskil Erlandsson för sexuella trakasserier där han handgripligen utsatt dem för närmanden genom att tafsa på kvinnorna. 

– Han lade handen på mitt lår under bordet. Jag sköt undan den direkt, men den kom tillbaka, berättade ledamoten Cecilia Magnusson. 

”En hand på mitt lår”

M-riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord-Toftby berättade att hon utsattes för Eskil Erlandssons tafsande inne i riksdagens lunchmatsal, i slutet av oktober förra året.

– Han satt bredvid mig i matsalen och plötsligt kände jag en hand på mitt lår, berättade hon i Expressen. 

– Jag blev väldigt ställd och förbannad, och flyttade snabbt undan benet. 

- Plötsligt kände jag en hand på mitt lår, berättade Cecilie Tenfjord-Toftby (M) om Eskil Erlandssons tafsande.
Foto: JENS L'ESTRADE

Flera andra vittnesmål, och en tidigare varning som han fått från det egna partiet, ledde till att partiledningen uppmanade honom att avgå.

– Vi tar kvinnornas berättelse på största allvar. Gör man sig skyldig till ett oacceptabelt beteende får det konsekvenser, oavsett vem man är. Att bete sig respektfullt mot andra människor är helt grundläggande, skrev partiledaren Annie Lööf på Facebook.

Eskil Erlandsson tystlåten

Eskil Erlandsson har varit fåordig om skandalen, men signalerade i förra veckan att han skulle avgå.

Via Centerns presstjänst meddelade Erlandsson att han inte ville kommentera frågan ytterligare utan ”att han med hänsyn till sin familj avgår”. 

Eskil Erlandsson är i dag helt tyst om skandalen.
Foto: EVELINA CARBORN EXP / EVELINA CARBORN EXP

Eskil Erlandssons avskedsbrev

Men sedan blev det tyst fram till på måndagseftermiddagen.

Den i dag 62-årige före detta toppolitikern - som suttit som både jordbruks och landsbygdsminister i två alliansregeringar - lämnade under måndagen in sin avskedsansökan - eller begäran om entledigande som är den formella skrivningen - till riksdagens kammarkansli.

” Jag begär härmed att bli entledigad från mitt uppdrag som riksdagsledamot fr.o.m den 2019-03-11”.

Begäran, som är skriven på riksdagens papper, är undertecknad med Eskil Erlandssons namnteckning.

Utplånad på partiets hemsida

Centern har nu raderat ut honom från partiets hemsida och i natt framstod det som om partiet bara har 30 riksdagsledamöter, inte 31.

På rikdagens hemsida fanns Eskil Erlandssons namn kvar, med noteringen ”Inga uppdrag sedan 2019-03-12”.

Eskil Erlandsson kryssade sig förbi toppnamnet

Erlandsson ska ersättas av Per Schöldberg, tidigare kommunalråd i Växjö. För honom blir det något av en chans igen. Inför valet 2018 toppade Per Schöldberg centerns riksdagslista för Kronobergs län sedan partiet bestämt sig för att peta Eskil Erlandsson. Men han missade länets enda plats för partiet av Eskil Erlandsson, som lyckades kryssa sig förbi med hjälp av personval.


Eskil Erlandssons avskedsansökan till riksdagen.

Det faktum att Eskil Erlandsson nu lämnar plats nummer 90 på bänken för Kronobergs län betyder dock inte att han går barskrapad från riksdagen. Han kan lösa sin riksdagsfallskärm - eller inkomstgarantin som är den formella benämningen.

Utraderad på partiets hemsida. Men på riksdagens hemsida fanns Eskil Erlandsson fortfarande kvar efter midnatt, natten mot tisdag. Men med tillägget ”Inga uppdrag sedan 2019-03-12”.

Eskil Erlandsson omfattas av den gamla mer generösa ersättningsregeln som gäller alla riksdagsledamöter vilka valdes in i rikdagen, eller inträdde som ersättare före valet hösten 2014.

”Inte avsedd som en varaktig försörjning”

Formellt kan ingen riksdagsledamot som uppbär ersättningen enligt de gamla mer generösa reglerna tvingas att börja arbete. Det framgår också av den speciella information som riksdagsledamöterna får sig tilldelade av Riksdagens arvodesnämnd.

Där står: ”Syftet med inkomstgarantin är att skapa en ekonomisk trygghet för en ledamot i den omställningssituation som uppstår när han eller hon lämnar riksdagen. Garantin är inte avsedd som en varaktig försörjning”.

Eskil Erlandsson valdes i i riksdagen hösen 1994. I dag lämnade han plats nummer 90 på ”Kronobergsbänken” i riksdagen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBY/

Riksdagsarvodet uppgår sedan 1 november 2018 till 66 900 kronor i månaden. 

Eskil Erlandsson får 80 procent av lönen

Regelverket säger att Eskil Erlandsson har rätt till 80 procent av ersättningen under tolv månader. Det är 53 520 kronor som tickar in på kontot varje månad i ett år. Det blir 642 240 kronor.

Därefter har Eskil Erlandsson, som har mer än tolv riksdagsår bakom sig, rätt till maxersättning fram till pensioneringen i januari 2022. Det rör sig om 66 procent av riksdagsarvodet på 66 900 kronor. I pengar betyder det att Eskil Erlandsson får 44 154 kronor per månad fram till sin pensionering. Summa: 971 388 kronor.

Totalt kan Eskil Erlandsson kvittera ut drygt 1 600 000 kronor i så kallad inkomstgaranti från riksdagen.

Det blir nu rikdagens arvodesnämnd som fattar beslut om ersättningen för Eskil Erlandsson.

Men om Eskil Erlandsson får ersättningar från annat håll ska det ske avräkning. Han kan också ha rätt till ersättning från sina åtta år som statsråd. Statens tjänstepensionsverk, SPV, kunde dock under måndagen inte ge besked om vilket belopp som i så fall skulle bli aktuellt. Men avräkning - eller samordning mellan de två ersättningarna - kommer dock att ske.

– Vi har inte fått något beslut från Riksdagens arvodesnämnd för Eskil Erlandsson. Vi har heller inte något beslutsunderlag, därför kan vi i dagsläget inte uttala oss om vilken inkomstgaranti han kan tänkas få, meddelar Görel Olson, utredare i inkomstgarantigruppen hos Statens tjänstepensionsverk, SPV.

Expressen har sökt Eskil Erlandsson.

Två system för avgångsförmåner

Från den 1 maj 2014 finns det två system för avgångsförmåner för tidigare ledamöter. Det gamla systemet med inkomstgaranti gäller för dem som blivit riksdagsledamöter före valet 2014. För ledamöter som valdes in för första gången i valet 2014 gäller ett nytt system med ekonomiskt omställningsstöd.