Han vill ha tillbaka huset – säger sig ha blivit lurad

Esbjörn Bolin.
Foto: SVEN LINDWALL
Infekterad fastighetstvist.
Foto: SVEN LINDWALL
Ebba Busch, Kristdemokraterna (KD).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

I en ny vändning hävdar Esbjörn Bolin att han blivit lurad i husaffären – igen.

82-åringen har överklagat förlikningen med Ebba Busch från i oktober.

Nu ställer Esbjörn nya krav för att lämna ifrån sig huset – han vill ha mer pengar:

– Om det blir det så kanske jag kan få Esbjörn att acceptera priset, och därmed acceptera att fastigheten är såld, säger hans ombud Sture Tersaeus till Aftonbladet.

Den förlikning som ingicks mellan nu 82-årige Esbjörn Bolin och KD-ledaren Ebba Busch har överklagats till Svea hovrätt.

Esbjörn Bolin skriver att han känt sig tvingad till att skriva under överenskommelsen, vilket Altinget var först med att rapportera. Han är kritisk till sina tidigare juridiska företrädare och har vänt sig till en ny byrå.

Bolin hävdar bland annat att han inte fått se en kopia eller ett original av det sekretessavtal som upprättades, och att han bara fått det uppläst för sig.

”Visserligen lästes förlikningsavtalet högt för mig men det lästes för snabbt så att jag inte hann uppfatta innehållet”, skriver han i överklagan.

”Fick det bara uppläst”

Esbjörn Bolins nya ombud, Sture Tersaeus, begär ett anstånd med utvecklande av talan till den 26 november, så att han kan sätta sig in i fallet. Tersaeus uppger för Dagens Nyheter att Esbjörn upplevt sig pressad att skriva på avtalet.

– Han har sagt att han enbart fick avtalet uppläst för sig och båda advokaterna och en till sade att han var tvungen att skriva på och godkänna. Han är bedrövad och ledsen och känner sig pressad och menar att han inte har fått någon förklaring till vad det är han skrivit på, säger han till DN.

– Är det på det sättet att han inte har förstått vad han skrivit på eller att han, än värre, tvingats att skriva på så är inte det bra, fortsätter han.

Till Aftonbladet berättar Terseus att de kommer gå till en läkare med Esbjörn för att se över hans mentala hälsa – för att på så sätt se över om han förstått avtalet. Men det är inte där skon klämmer – huset, menar ombudet, är värderat för lågt.

– Jag tycker att det kan ifrågasättas. Man vill i vart fall rätta till så att det blir ett skäligt pris. Om det blir det så kanske jag kan få Esbjörn att acceptera priset, och därmed acceptera att fastigheten är såld, säger han.

82-åringen hävdat att hans tidigare ombud bett tingsrätten att bortse från ett brev som han skickat till tingsrätten. I ett brev till sitt nya juridiska ombud skriver han att han inte fick läsa avtalet i lugn och ro.

”Jag fick enbart avtalet med Ebba uppläst för mig och både advokaten och en till sa att jag var tvungen att skriva på och godkänna.

Och jag fick inte ta med mig avtalet hem och läsa i lugn och ro innan jag skrev på”, skriver han i överklagan.

Ebba Busch slår tillbaka

Han anser att han inte sett avtalet i sin helhet.

”Att jag inte fått se avtalet i sin helhet och fått tagit del av det i lugn och ro innan jag skrev på gör att jag känner mig orättvist behandlad”, fortsätter han.

Esbjörn Bolin hävdar att han sa att han inte ville skriva på förlikningen.

”Jag kände inte till att jag skjutsades till ett möte av min vän (...) för att skriva under förlikningsavtal i hennes hus i Uppsala. Jag fick veta det i bilen på väg till hennes bostad. Jag sa då ifrån flera gånger att jag inte ville skriva under något avtal innan jag fick läsa igenom det i lugn och ro med min vän (..)”, skriver han i överklagan.

Ebba Busch togs på sängen av överklagan, säger hon till Aftonbladet.

– Detta är en fullkomlig överraskning. Som en blixt från en klar himmel, säger hon till tidningen.

”Extremt noggrann”

Hon säger att hon gått väldigt långt för att möta Bolins önskemål.

– Jag har varit extremt noggrann att detta ska vara en långsam process och att vi ska vara överens på ett sätt som både jag och Esbjörn är nöjda med.

Ebba Buschs advokat, Katrin Björklund, anser att Bolin inte har grund för att överklaga.

– Min klients inställning är att allt gått rätt till när den här överenskommelsen träffats. Motparten har haft två stycken advokater som har träffat honom, vår utgångspunkt är att de har gått igenom allt material med honom på sedvanligt sätt. Utifrån det finns ingen anledning att tro att det finns grund för det, säger hon till Expressen.

Hon uppger att hon och Ebba Busch blev ”väldigt förvånade” över Bolins beslut att överklaga, och säger att hon inte tror att hovrätten kommer ta sig an fallet.

– Den tvist som har förevarit i tingsrätten är avklarad och jag har svårt att se att hovrätten ska meddela prövningstillstånd, säger Björklund.

Avslöjades i Expressen

Enligt Bolin är det felaktigt att han inte bott i huset på 30 år.

”Jag är ledsen och ångrar att jag inte orkade stå upp för mig själv. Jag är också ledsen över att jag inte fick den hjälp jag borde ha fått och önskade från advokaterna som jag betalar fö”., skriver han i ett brev till sitt nya ombud.

Det var i oktober som Expressen kunde avslöja att KD-ledaren och pensionären nått en förlikning i den bostadstvist som de haft i över ett år.

Förlikningen ingicks bara två veckor innan saken skulle prövas i rättegång. Esbjörn Bolin anser att han blivit lurad till att skriva under ett avtal om att sälja ett hus i Uppsalatrakten till politikern. 

Han ville häva avtalet, men Ebba Busch framhärdade i att köpet skulle genomföras.

Tvisten har haft många vändningar. Bland annat har Ebba Busch erkänt sig skyldig till grovt förtal efter en Facebook-uppdatering om Esbjörn Bolins tidigare juridiska ombud.

Expressen har sökt Ebba Busch som avböjer att kommentera ytterligare, utan hänvisar till sin advokat.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Esbjörn Bolins nya ombud är advokat. Det är han inte.


Nya vändningen i hustvisten

Efter förlikningen – nu hävdar Esbjörn Bolin att han blivit lurad igen.