Den 15 februari rapporterade Dagens industri att Ericsson misstänker att man mutat IS-terrorister i Irak för att få igenom transporter.
– Finansiering av terrorism är ju fullständigt oacceptabelt och något vi över huvudtaget inte tillåtet, sa bolagets vd Börje Ekholm till tidningen.
Nu stäms Ekholm och Ericssons finanschef Carl Mellander i en domstol i New York, vilket SVT Nyheter var först med att rapportera. Stämningsansökan är en grupptalan för alla som köpt Ericssonaktier mellan april 2017 och februari 2022.
Ekholm och Mellander anklagas för att ha gjort vilseledande uttalanden och hemlighållit att Ericsson betalat mutor till IS i Irak och att företagets intäkter från Irak därmed till stor del härrörde från olaglig verksamhet.
Enligt stämningsansökan föll Ericssons aktie med över 11 procent efter att företaget offentliggjorde mutmisstankarna i februari.
Grupptalan: Har skadat aktieägarna
Den 27 februari publicerade journalistnätverket ICIJ och SVT:s ”Uppdrag granskning” en intern Ericsson-utredning med uppgifter om att företaget betalat tiotals miljoner dollar i Irak under närmare ett decennium för att hålla affärerna i gång.
På de nyheterna föll aktien med 8 procent.
”Som ett resultat av svarandens felaktiga handlingar och underlåtenhet, och det hastigt sjunkande marknadsvärdet på företagets värdepapper, har käranden och andra gruppmedlemmar lidit betydande förluster och skador”, står det i stämningsansökan.
I en uppdatering till Ericssons årsredovisning står det att man fått kännedom om att ”vissa företrädare för Ericsson” blivit föremål för en stämningsansökan vid en domstol i New York.
”Påstådda överträdelser av amerikansk värdepapperslagstiftning görs gällande avseende påstått felaktiga och vilseledande uttalanden i huvudsak relaterade till bolagets efterlevnad av sina principer och skyldigheter beträffande regelefterlevnad och informationsgivning samt beträffande verksamheten i Irak”, skriver Ericsson vidare.
Ericsson har varit inblandat i flera mutskandaler. 2019 tvingades företaget betala motsvarande 10 miljarder kronor i böter i USA för mutbrott bland annat i Djibouti och i Kina. I Sverige pågår en utredning mot Ericssonanställda för mutbrott i Djibouti.