Eric och Alexandra ska gå i pension innan de fyllt 40

Eric och Alexandra Skopal menar att bland det viktigaste när man vill spara så mycket som de gör är att hålla koll på utgifterna.
Foto: Privat.

De sparar 25 000 kronor i månaden. Målet: Att kunna hoppa av ekorrhjulet och gå i pension innan 40 års ålder. 

– Vi vill bestämma över vår egen tid, säger paret Eric och Alexandra Skopal. 

Insikten slog ned som en bomb redan efter några månader på första jobbet. Eric Skopal var färdigutbildad civilingenjör och hade fått ett jobb som säljare. 

– Jag tänkte ”är det så här det ska vara nu”? Jobba i 40 år till och sedan pension. Det kändes tungt.

Tankarna började, tillsammans med frun Alexandra Skopal, så sakta formas till en plan för att kunna göra livet till något annat. Eric började läsa på hur andra gjort för att bli ekonomiskt fria i tidig ålder, och stötte på den så kallade fyraprocentsregeln (se faktaruta). Med hjälp av den kunde de baserat på deras månatliga utgifter räkna ut exakt hur mycket de skulle behöva spara för att sluta jobba: 6 miljoner kronor. Planen sattes i verket. 


LÄS MER: Stor guide för varje ålder – så ska du pensionsspara  


Gick igenom utgifter

– Vi har alltid varit ganska sparsamma och det kändes som att vi skulle kunna göra det här utan att det skulle vara någon stor uppoffring. Så vi satte oss ned och gick igenom utgifter, budget och hur mycket vi skulle kunna spara, säger Eric Skopal. 

I dag, fem år senare, ligger planen fast. De får tillsammans in 50 000 kronor efter skatt, och sparar hälften av det.  Kläder och prylar är vad de främst drar in på, men paret är prismedvetna i de flesta inköp.

– Vi planerar exempelvis mat för hela veckan och den planen baserar vi mycket på vilka erbjudanden som finns. Vi köper exempelvis kyckling när det är billigt med kyckling, säger Alexandra Skopal. 


Fyraprocentsregeln

Kortfattat går den ut på att om du kan täcka dina årliga utgifter genom att bara plocka ut fyra procent av ditt sparande, så är sannolikheten hög för att du ska kunna leva på ditt kapital i flera decennier. Detta eftersom man kan "räkna med" att kapitalet kan växa med just 4 procent år – över tid – om det ligger placerat på börsen. Vet du hur mycket du gör av med varje år kan du räkna ut hur stort kapital du måste spara ihop för att bara kunna leva på avkastningen. 


FRIDA BRATT: Känner du dig som en idiot är du lönsam  


Totalt sparar paret Skopal 25 000 kronor i månaden.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sparar i investmentbolag

Eric Skopal tillägger att känslan är att paret ändå inte drar in på sådant de tycker är viktigt. De bor exempelvis också i en villa utanför Lund, och de äger en bil. 

– Vi kanske går färre gånger på restaurang än andra, men vi lever inte snålt på det viset. Vi reser nog exempelvis mer än andra, säger han. 

Pengarna som sparas varje månad går direkt in i de två sparportföljer som de satt upp. Den ena portföljen består av stora stabila svenska börsbolag, däribland flera investmentbolag som Industrivärden, Investor och Kinnevik. Den andra portföljen består av bolag som ger hög utdelning, och därmed kan ge bra direktavkastning. 

Grundfilosofin är att bolagen i portföljerna ska tjäna pengar och ha gjort det under en längre tid, eftersom sannolikheten är stor att de då kommer att fortsätta göra det framöver. Nu har paret dock börjat titta på alternativa placeringar, så som skog, fastigheter, solceller eller crowdfunding. 


LÄS MER: Detta måste du spara för att gå i tidig pension 


Börsen har ju gått bra sedan ni började med detta, börjar ni titta på andra typer av tillgångar för att ni är nervösa för börsen framöver?

– Vi försöker lämna känslorna utanför börsen. Men så klart kan det komma en sättning, och då vill vi ha en bra krockkudde tack vare att vi spridit kapitalet på många olika tillgångsklasser, säger Eric Skopal.

Alexandra Skopal tillägger:

– Vi tänker alltid långsiktigt. En dipp på några månader på börsen gör inte så mycket. Kan man se sparandet i ett längre perspektiv är det lättare att i stället se nedgången som ett tillfälle att köpa aktierna på rea.


Paret har satt upp två sparportföljer, som består av flera investmentbolag som exempelvis Kinnevik, Investor samt Industrivärden.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Eric och Alexandra Skopals bästa spartips

Ha matlåda. Det sparar du mycket pengar på.

Spara först och konsumera sedan. Anpassa dina utgifter efter ditt sparande

Börja spara tidigt. Det spelar ingen roll hur mycket man sparar, det viktiga är att man gör det.

Se över dina utgifter, många vet inte vad de lägger pengar på. Det kan vara bra att föra kassabok. 

Du kan följa Eric och Alexandras resa mot pension innan 38 på deras blogg: http://www.bliekonomisktoberoende.se/hur-du-blir-rik/


För att kunna spara 25 000 kronor i månaden krävs en rätt bra inkomst. Kan alla göra det ni gör?

– Det tror jag. Visst spelar lönen roll för hur mycket du kan spara, men mycket ligger i själva tänket. Har man ett fast månadssparande kan alla lyckas, säger Eric Skopal. 

– Det är faktiskt viktigare vilka utgifter du har än vilka dina inkomster är. Det är många som tjänar mer än vad vi gör men som ändå inte lyckas spara någonting, säger Alexandra Skopal. 

Vilket liv ser ni framför er, 2025, då ni planerar att kunna sluta arbeta?

– Att vi har mer tid och kanske främst en balans i vardagen. Vi vill lägga mer tid till familj, vänner och våra hobbies. Kanske kan vi koppla någon verksamhet till någon av våra hobbies. Det viktiga är inte att vi helt slutar arbeta, men vi vill i så fall driva eget och själva bestämma över våra liv, säger Alexandra Skopal. 


Fakta

Namn: Eric och Alexandra Skopal

Ålder: Fyller båda 31 år. 

Bor: I villa , Furulund, utanför Lund. 

Arbetar med: Teknisk säljare och projektsekreterare inom vattenvård. 

Intressen: Resa, privatekonomi, fotografera.

Paret Skopals aktieportfölj

ABB

Axfood

Beijer Alma

Castelllum

Hexagon

Industrivärden

Investor

Kinnevik

Latour

Nolato

Skanska 

Swedbank


Fonder:

Länsförsäkringar Global Indexnära

Splitan Räntefond Sverige