Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elpriset skjuter i höjden – då blir det ännu värre

Ola Ringdahl, vd Lindab: ”Måste titta på andra ställen för framtida produktion”.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / KOD 10180 SCANPIX SWEDEN
Foto: Elisabeth Redlig.eredlig@gmail.com, Elisa / Photo: Elisabeth Redlig
Foto: ALLAN KARLSSON
Foto: SHUTTERSTOCK
1 / 7

Elpriset är rekordhögt i stora delar av Sverige.

Och det kan bli ännu värre i vinter – när förbrukningen ökar.

– Det kan bli de högsta priserna sedan avregleringen 1996, säger Jonas Stenbeck, privatmarknadschef på Vattenfall, till Ekonomiekot Extra.

Lite regn har lett till halvtomma vattenmagasin och minskad export från Ryssland skapar höga gaspriser. Samtidigt har höjda utsläppsavgifter lett till dyrare koldriven el – och oljepriset är betydligt högre än i fjol.

Detta har gjort att Europa har rekordhöga elpriser just nu. I mitten av september låg det rörliga elpriset på 132 öre per kilowatt-timme i södra Sverige, enligt Vattenfall.

Och i vinter, när elkonsumtionen ökar på grund av kylan, kan priserna bli ännu högre.

– Det kan bli katastrof i vinter, säger Rafed Kashkol, villaägare i Lund, till P1:s ”Ekonomiekot Extra”.

Södra Sverige påverkas

Även om Sverige i huvudsak använder förnybara energikällor och kärnkraft, så påverkas landet av priserna på fossila drivmedel – eftersom elen handlas på EU-nivå.

Framför allt södra Sverige påverkas av detta.

– De är beroende av export och har därför en påverkan av elpriserna i Europa, säger Roger Josefsson, hållbarhetschef på Danske Bank, till Ekonomiekot Extra.

Enligt Vattenfall kan Sverige få de högsta priserna sedan 1996, då Sveriges elmarknad avreglerades.

– Det finns inget i nuläget som tyder på att elpriset kommer att sjunka allteftersom vi närmar oss vintern, redan nu ligger spotpriset högre än i december förra året, säger Jonas Stenbeck, privatmarknadschef på Vattenfall, till nyhetsbyrån Direkt.

Inte tillräckligt med gas

Men värst kommer sannolikt södra Europa att drabbas av en kall vinter, enligt Amos Hochstein, energirådgivare på amerikanska utrikesdepartementet.

– Om denna vinter blir kall, så är min oro att det inte kommer att finnas tillräckligt med gas för att värma delar av Europa, säger han till Bloomberg.

Flera borgerligare partier har argumenterat för att situationen delvis beror på att kärnkraftverken avvecklats i Sverige. Miljöpartiet har å sin sida hävdat att det inte är sant och att det i dag inte är en lönsam energikälla.

– Kärnkraftsfrågan har blivit väldigt konstig. De som har tagits ur bruk har gjort det av ekonomiska skäl för att det är för att renovera dem till dagens säkerhetsnivå. Och det är för dyrt att investera i ny kärnkraft, säger Fredrik Wikström, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet, till P4 Värmland.

Inget ljus i sikte – experten tror på fortsatt höga priser

Elin Akinci, energimarknadskonsult ELS Analysis, om energipriserna.