Lite regn har lett till halvtomma vattenmagasin och minskad export från Ryssland skapar höga gaspriser. Samtidigt har höjda utsläppsavgifter lett till dyrare koldriven el – och oljepriset är betydligt högre än i fjol.
Detta har gjort att Europa har rekordhöga elpriser just nu. I mitten av september låg det rörliga elpriset på 132 öre per kilowatt-timme i södra Sverige, enligt Vattenfall.
Och i vinter, när elkonsumtionen ökar på grund av kylan, kan priserna bli ännu högre.
– Det kan bli katastrof i vinter, säger Rafed Kashkol, villaägare i Lund, till P1:s ”Ekonomiekot Extra”.
Södra Sverige påverkas
Även om Sverige i huvudsak använder förnybara energikällor och kärnkraft, så påverkas landet av priserna på fossila drivmedel – eftersom elen handlas på EU-nivå.
Framför allt södra Sverige påverkas av detta.
– De är beroende av export och har därför en påverkan av elpriserna i Europa, säger Roger Josefsson, hållbarhetschef på Danske Bank, till Ekonomiekot Extra.
Enligt Vattenfall kan Sverige få de högsta priserna sedan 1996, då Sveriges elmarknad avreglerades.
– Det finns inget i nuläget som tyder på att elpriset kommer att sjunka allteftersom vi närmar oss vintern, redan nu ligger spotpriset högre än i december förra året, säger Jonas Stenbeck, privatmarknadschef på Vattenfall, till nyhetsbyrån Direkt.
Inte tillräckligt med gas
Men värst kommer sannolikt södra Europa att drabbas av en kall vinter, enligt Amos Hochstein, energirådgivare på amerikanska utrikesdepartementet.
– Om denna vinter blir kall, så är min oro att det inte kommer att finnas tillräckligt med gas för att värma delar av Europa, säger han till Bloomberg.
Flera borgerligare partier har argumenterat för att situationen delvis beror på att kärnkraftverken avvecklats i Sverige. Miljöpartiet har å sin sida hävdat att det inte är sant och att det i dag inte är en lönsam energikälla.
– Kärnkraftsfrågan har blivit väldigt konstig. De som har tagits ur bruk har gjort det av ekonomiska skäl för att det är för att renovera dem till dagens säkerhetsnivå. Och det är för dyrt att investera i ny kärnkraft, säger Fredrik Wikström, docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet, till P4 Värmland.