Elpriserna fortsätter att stiga

Energimyndighetens rapport för prisutvecklingen på el under årets andra kvartal visar att energipriserna fortsätter öka.
Foto: Shutterstock.com
Faraz Azima är vd på Elskling.
Foto: (C)Copyright Jann@Lipka.Se / JANN@LIPKA.SE
Sara Sundberg, avdelningschef för konsumenträtt på Energimarknadsinspektionen.
Foto: Energimarknadsinspektionen

Elpriserna fortsätter att stiga, visar en ny rapport från Energimyndigheten.

Svenskarna svarar med att byta leverantör och avtal.

– Generellt så byter kunder ofta när det skrivs om elpriserna, säger Sara Sundberg på Energimarknadsinspektionen.

Energimyndighetens rapport för prisutvecklingen på el under årets andra kvartal visar att energipriserna fortsätter öka. Det rörliga priset var exempelvis i juni cirka 17 öre per kilowattimme högre än medelpriset under samma månad 2015.

– Priserna har under föregående år legat ganska lågt, det vi sett nu är att priserna stiger. Det har att göra med att det är torrt i vattenmagasinen, säger Sara Sundberg, avdelningschef för konsumenträtt på Energimarknadsinspektionen.

Undantaget är de som valt att binda sitt elpris, där uppmättes en något lägre taxa för junimånad i år i jämförelse med i fjol.

Kunder byter ofta när det skrivs om elpriser

Samtidigt håller trenden med att allt fler väljer att byta elleverantör i sig. Under juni 2004 bytte cirka 17 800 hushållskunder elleverantör, motsvarande siffra i juni 2016 var cirka 33 900. Men takten har avstannat något. Under andra kvartalet 2016 bytte 103 725 hushållskunder elleverantör, vilket innebär en minskning med tre procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.


LÄS ÄVEN: Så sparar du pengar på ditt elavtal


– Vi har inte undersökt orsaken just nu, men rent generellt så byter kunder ofta när det skrivs om elpriserna. Då ser kunder över sitt avtal och väljer att byta. Det andra skälet är att man legat på ett avtal som löper ut och att det är dags att revidera det och att man väljer byta leverantör, säger Sara Sundberg.

”Teckna ett avtal”

Energimyndighetens rapport visar även att prisskillnaden mellan så kallat anvisat avtal och övriga avtalsformer har ökat betydligt sedan slutet av 2008. Skillnaden mellan det rörliga priset och det anvisade priset var i juni 2016 cirka 16 öre per kilowattimme.

– Det viktigaste rådet till kunder är att man faktiskt tecknar ett avtal, för annars hamnar på en anvisat avtal där priserna är sämre, säger Sara Sundberg.

Mest lättrörliga är villaägare, vars elavtal också har störst inverkan på privatekonomin. Den vanligaste avtalsformen är sedan 2013 rörligt pris. Energimyndighetens rapport visar att 49 procent av hushållen hade rörligt avtal under juni 2016.


LÄS MER: Regnbrist bakom ökade elpriser i höst


Det finns flera jämförelsesajter för elpriser, däribland Compricer, Elpriskollen, Pricerunner och Elskling. Faraz Azima är vd på Elskling. Han delar Sara Sundbergs analys av orsaken till de höga elpriserna.

– I Norden bestäms priset av tillgången till vatten, kärnkraften och hur mycket det blåser. Förra året hade vi ett överskott i vattenmagasinen, medan vi i år dras med ett underskott. Det har varit torrare, vilket gör att prisbilden blir högre.

Tåla svängningar

Han konstaterar att det finns fler orsaker till de höga priserna, däribland att flera kärnkraftsreaktorer genomgått revision. Hans råd till hushåll som vill byta avtal är att göra en ordentlig jämförelse och se till så att man jämför samma sak.

– Till en början ska man ställa sig frågan. Är man ett hushåll som oroar sig över elpriserna, då kan det vara skönt att låsa sitt elpris och teckna ett bundet pris. Är man inte så oroad och kan tåla svängningar i sitt elpris, då kan man ta ett rörligt avtal. Gör en jämförelse och blanda inte ihop äpplen och päron, säger Faraz Azima.