Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppkandidaten fick Nobelpris av misstag

Paul Romer – var en av favoriterna till ekonomipriset.
Assar Lindbeck – var en annan av favoriterna.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Paul Romer har år efter år pekats ut som en av toppkandidaterna till Nobels ekonomipris. 

Amerikanen har också fått priset – av misstag.

Ett universitet gjorde misstaget att skicka ut ett förskrivet pressmeddelande om att han fått prestigepriset.

Men även i går gick priset honom förbi.

Kungliga vetenskapsakademins ständige sekreterare  Göran K. Hansson offentliggjorde i dag måndag klockan 11.45 pristagaren: Richard H Thaler från Chicago är 2017 års   mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Priset delas ut för 49:e gången.

LÄS OCKSÅ: Richard H Thaler dömer ut det svenska PPM–systemet

Förhandsspekulationerna kring ekonomipriset 2017 har annars rört sig mycket kring professor Paul Romer, 61, som i snart 20 år tid tillhört de favorittippade.

Utpekad i förväg

Förra året gick det längre än till spekulationer. Stern School of Economics vid New Yorks universitet kallade förra året ut till pressmöte med anledning av att ''deras'' professor Paul Romer fått ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Fast pressinbjudan var ett pinsamt misstag, vilket de snabbt tvingades medge och dra tillbaka inbjudan till presskonferens.

"Vi är mycket ledsna för att våra rutinmässiga förberedelser kan verka förmätna och vi ber alla berörda om ursäkt", skrev Stern School af Economics när man återkallade pressmeddelandet.

Paul Romer chefsekonom på Världsbanken

Paul Romer, nyligen utnämnd till chefsekonom på Världsbanken, har genom åren börjat bli luttrad av förhandsspekulationerna där han utpekats. Han tog misstaget med ro och berättade att han hade fått gratulationer från flera personer.

– Tydligen var det någon på New York University som förberedde en ny webbsida för mig som skulle kunna användas på måndag.

Paul Romer fanns även med på den lista över ett 40-tal favoriter som ekonomisajten Ekonomistas tagit fram för läsarna att rösta på.

Romer: självförsörjande frizonen för flyktingar i Sverige

Professor Paul Romer – som i sin forskning studerat teknologisk utveckling och innovation och hur det påverkar tillväxten – fick stor uppmärksamhet när  han publicerade en artikel med hård kritik mot många av forskarkollegor. Artikeln började med meningen "I mer än tre årtionden har nationalekonomin gått bakåt".

LÄS OCKSÅ: Politiskt sprängstoff  bakom nobelpriset

Förra året skapade Paul Romer rubriker i Stockholm då han i samband med en intervju i Dagens Nyheter tyckte att Sverige skulle upprätta en frizon för flyktingar, hyra ut områdena och att flyktingarna skulle kunna leva helt självförsörjande utan att kosta något för de svenska skattebetalarna. 

– Flyktingfrågan är ett jättelikt problem, men det finns möjliga lösningar. Sverige, som är ett glesbefolkat land, skulle kunna hyra ut ett landområde av Hongkongs storlek. Där kunde man ta emot miljontals människor som får försörja sig själva och inte behöver kosta något, sa han till tidningens reporter Johan Schück.

Anda förhandstippade till ekonomipriset 2017:

Svenske nationalekonomen Assar Lindbeck.

Amerikanen Charles Manski.

Amerikanske nationalekonomen William Nordhaus.

Engelsmannen Anthony Atkinson, som dock avled i januari i år.

Flertalet av de som tilldelats ekonomipriset genom åren kommer från de tre amerikanska prestigeuniversiteten Harvard, Princeton och Yale.

Inget riktigt Nobelpris

Ekonomipriset är egentligen inget riktigt Nobelpris. Det instiftades 1968 av Riksbanken vid dess 300-årsjubileum såsom "Pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne". 

Nobelstiftelsen godkände priset och Kungliga Vetenskapsakademien åtog sig att utse pristagare, medan Riksbanken lovade att varje år stå för prispengarna med samma belopp som gäller för övriga priser.

Prissumman för Nobelpriset höjs i år

I år betalas det ut 9 miljoner per vetenskap vilket än en höjning med en miljon jämfört med 2016. Men fortfarande ligger det under de 10 miljoner som betaldes ut så sent som 20111. Sommaren 2012 tillkännagav Nobelstiftelsen att kan skulle sänka prissumman med två miljoner för att pengarna inte skulle ta slut på sikt

Nobelprisen har extremt hög status på världsarenan och trycket på Nobelstiftelsen om att skapa fler pris har varit stort. Men Nobelsstiftelsen har fattat ett principbeslut att inte inrätta ytterligare priser.

Medaljen som utdelas till pristagarna i Ekonomisk vetenskap till Nobels minne, alltså ekonomipriset, är formgiven av konstnären Gunvor Svensson Lundkvist 1969.