Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter uppmaningen: Youtube och Netflix sänker kvalitén

Foto: DAN GOODMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: REED SAXON / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

I coronatider när folk tillbringar mer tid i hemmet blir påfrestningen större för internetleverantörer. 

Under torsdagen vädjade EU till Netflix att stänga av HD-alternativet – något de också gjorde. 

Nu följer även Google-ägda Youtube efter. 

EU:s kommissionär för den inre marknaden, Theirry Breton, är upphovsman till uppmaningen. Han twittrade under onsdagen att han varit i kontakt med Netflix-vd:n, Reed Hastings – som lyssnade. Videokvaliteten sänks nu för användare i Europa, skriver Variety

Breton introducerade hashtagen #SwitchToStandard, och uppmanade fler att följa efter. Allt för att minska påfrestningen på internet. 

Under torsdagen meddelade Netflix att man, efter önskemål från EU-håll, kommer att sänka kvaliteten på allt sitt innehåll i Europa de kommande 30 dagarna för att förhindra att internet kraschar.

Åtgärden uppskattas minska internetdatan med omkring 25 procent, enligt Variety. 

Youtube följer efter 

Youtube blir nästa streamingjätte att sänka videokvaliteten på sin plattfrom för att minska påfrestningen på nätets bandbredd. Youtube meddelar att streamingtjänsten sänker kvalitén på videoklipp till SD (standard definition) i stället för HD (high definition), som vanligtvis är standardinställningen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

https://twitter.com/ThierryBreton/status/1240353171748331523?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1240353171748331523&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fdinapengar%2Feus-vadjan-till-netflix-sluta-streama-i-hd-%2F