Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SAS vd om inställda flygen: ”Förtvivlad”

SAS-chefen Rickard Gustafson erkänner nu problemen med bolagets flygkaos som drabbat många resenärer.
Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mer än 700 av SAS flygningar har ställts under den senaste tiden.
Foto: SAS

SAS befinner sig i djup kris där inställda flyg förstört passagerares semester- och affärsresor.

Samtidigt har SAS vd Rickard Gustafson, 54, hållit låg profil. Men nu bryter han tystnaden och erkänner bolagets problem.

– Jag är djupt förtvivlad, säger han.

Flygbolaget SAS befinner sig i en djup kris på grund av alla inställda flyg – och kritiken mot bolaget är omfattande.

Samtidigt har bolagets vd hållit låg profil och inte uttalat sig. Istället har ledningen skickat fram företagets vice vd och kommunikationsdirektör.

Det har väckt kritik.

– Det visar på en svaghet, helt klart. En vd är ett företags yttersta varumärke och företrädare, sade varumärkesexperten Eva Ossiansson, forskare vid Göteborgs universitet under måndagen.


LÄS MER: Cancersjuka Marie, 40, strandad i London: ”En allvarlig situation”


Men nu väljer vd Rickard Gustafson att bryta tystnaden.

För Expressen erkänner han att situationen för bolaget inte är bra – men den har sina förklaringar. Han pratar om ett ansträngt trafikledningssystem, försenade leveranser av nya plan, pilotavhopp – och helgens oväder över Arlanda.

Var har du hållit hus den här perioden?

– Jag har jobbat med att försöka få lösningar på plats.

Har du varit på kontoret som vanligt?

– Jag vet inte om jag behöver tala om exakt var jag är, men jag kan lova att jag har jobbat intensivt tillsammans med mina kolleger oavbrutet för att lösa de här problemen.

Är du på semester just nu?

– Jag tycker att jag jobbar. Jag pratar ju med dig. Vi har fullt fokus på att lösa det här.

Många passagerare har ventilerat sin ilska och besvikelse på sociala medier, och den uppkomna situationen är något som Rickard Gustafson beklagar.

Vad vill du säga till de drabbade?

– Jag har full empati och förståelse för att den enskilda passagerare som drabbats är frustrerad. Det är vi också. Vi vill naturligtvis hjälpa alla passagerare att komma fram.

SAS stora kaos 

Många ventilerar sin frustration på företagets Facebooksida, där de är besvikna dels på de operativa problemen, dels att de inte kan komma fram till företagets kundtjänst. 

LÄS OCKSÅ: Ilskan bland drabbade passagerare i sociala medier

Hur ser du på det?

– Jag är djupt förtvivlad och beklagar att vi har en ansträngd situation. Det har mycket med att göra med den senaste helgen då vi fick många samverkande faktorer gjorde att vi hade osedvanligt många avlysningar (inställda flyg reds. anm.) under en och samma helg.

– Under sommaren är det svårt att hitta lösningar. Vi har bemannat upp med extra personal i våra callcenters och för våra sociala medier, men när en sådan här peak inträffar så räcker det inte till.

SAS vd Rickard Gustafson lovar bättring.
Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Från fackligt håll pekar man på SAS irländska dotterbolag, SAS Ireland, som flyger med London som bas, som en orsak till problemen. Där har man inte lyckats rekrytera tillräckligt mycket personal. Och det är något Rickard Gustafson medger.

– Det är riktigt att vi haft personalutmaningar på SAS Ireland de senaste veckorna, men det är sex maskiner som flyger där av totalt 150.


LÄS MER: Höggravida Amanda, 37, strandsatt – resan ställdes in


– Vi ska dra lärdom av de uppstartsutmaningar vi har haft den här sommaren och se hur vi kan undvika det framöver, säger han och fortsätter:

– Framöver blir läget blir mer stabilt. Vi har hittat lösningar på problemen med personalbristen, genom att vi på kort tid få fram alternativ produktionskapacitet och hyrt in för att täcka upp. 

SAS vd Rickard Gustafson medger nu att man har problem med prestigesatsningen, det egna nystartade lågkostnadsbolaget SAS Ireland.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Han berättar att rekrytering av nu personal pågår - vilket snart ska ge resultat.

– Nu pågår rekryteringen i en god takt, vi hoppas vara tillbaka ganska snart i augusti på mer normala förhållanden.

Varför har ni personalbrist?

– I delar av Europa är det större efterfrågan på piloter än det finns utbud. Vi hade också en situation där några kaptener fick andra erbjudanden, och då hann vi inte med att ersättningsrekrytera.

– Vi har inte jättestora marginaler i form av extraresurser i systemet under sommaren. Det är en lärdom vi får dra framöver, och se om vi ska tänka annorlunda. Var vi för optimistiska här?

Utsågs till vd 2010

Namn: Rickard Gustafson

Ålder: 54

Bor: Täby

Familj: Gift, två barn

Utbildning: Civilingenjör Industriell ekonomi, Linköpings tekniska högskola

Bakgrund: Tidigare koncernchef för försäkringsbolaget Codan/Trygg Hansa. Utsågs till ny vd för SAS 2010

Borde ni fokusera mer på affärsresenärer i stället för att transportera turister?

– Nej, så ser inte världen ut i dag. Många reser både privat och i tjänsten. Och de förväntar sig att vi har ett heltäckande erbjudande, både för att flyga i jobbet och för att besöka nära och kära. Vi måste erbjuda en komplett helhet till våra kunder, och det gör vi.

– Vi kompletterar med SAS Ireland för att kunna vara närvarande på destinationer där kundernas betalningsvilja kräver att vi har samma förutsättningar som alla andra vi konkurrerar med.

Tror du att den här krisen skadar ditt anseende?

– Det vill jag inte spekulera i. Mitt fokus är nu att hjälpa kunderna och se till så att vi kommer tillbaka i den normala gången igen. Det är det som tar min energi.

Är det här den värsta krisen för dig?

– Det vill jag inte påstå. Återigen, jag beklagar varje enskild kancellering som vi haft. Men, vi har under den här perioden med 700 avlysningar (inställda flyg reds. anm.) har vi flugit över 80 000 avgångar under samma period.

Har du funderat på att kliva åt sidan?

– Det får du fråga styrelsen. Jag fokuserar på att lösa det här så fort som möjligt.

– Vi har gått från en situation de senaste åren då vi såg konkursen i vitögat till att våga tro på framtiden, och investera i nya flyg och nya destinationer.

Kommer du att byta ut medarbetare?

– Jag har duktiga kolleger och medarbetare och de har mitt full förtroende.


LÄS OCKSÅ: 7 saker du inte visste om SAS