Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drygt 200 svenskar med i läckan ”Pandora papers”

Hans Bolander reporter på dagens industri har tittat närmare på aktivt förvaltade fonder.
Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair finns med i ”Pandora Papers”.
Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN
Även Tjeckiens premiärminister Andrej Babis.
Foto: LASZLO BALOGH / AP TT NYHETSBYRÅN
I Panamaläckan avslöjades mäktiga skattesmitare över hela världen.
Foto: ALEJANDRO BOLIVAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Avslöjandet om Panama papers utlöste protester över hela världen, här i London 2016.
Foto: Isabel Infantes/REX / TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationer mot Islands dåvarande premiärminister som var involverad i Panamaläckan.
Foto: BIRGIR POR HARDARSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationer mot David Cameron efter Panamaavslöjandet 2016.
Foto: Matthew Chattle/REX / TT NYHETSBYRÅN
Protester i Frankrike efter Panamaläckan.
Foto: Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
Panama City.
Foto: Arnulfo Franco / TT NYHETSBYR¿N
1 / 10

I Panamaläckan avslöjades mäktiga skattesmitare över hela världen.

I nya ”Pandoraläckan” finns presidenterna i Ukraina, Kenya och Ecuador – och den tidigare premiärministern i Storbritannien Tony Blair, rapporterar SVT Nyheter som har tillgång till materialet. 

Även 200 svenskar finns bland de läckta namnen – däribland en av landets rikaste familjer, en börs-vd, högerextremister och kriminella mc-gänget Hells Angels.

2016 kom läckan som blev känd som ”Panama Papers”. Ett år senare ”Paradise Papers”.

Över 11 miljarder kronor globalt i undandragna skatter kom in som ett resultat av granskningen.

Avslöjandet visade hur mäktiga företag och rika privatpersoner över hela världen satt i system att undkomma skatter, genom avancerade företagsstrukturer med skalbolag som ägare i skatteparadis. 

Nu, fyra år senare, kommer ”Pandora Papers”, en granskning av en läcka som beskrivs som det största avslöjandet av finansiella hemligheter hittills. 

Fler än 600 reportrar i 117 länder ska ha deltagit i granskningen av 11,9 miljoner dokument. 

Svenskarna i Pandora-läckan

Bland namnen i läckan finns drygt 200 svenskar, rapporterar SVT. 

En av Sveriges rikaste familjer, god för flera miljarder kronor, förekommer i dokument från Dubai. Familjen har anlitat en bolagsfixare från Dubai för att starta ett företag i Hongkong, rapporterar SVT. 

En tidigare medlem i kriminella mc-klubben Hells Angels förekommer i läckan för att ha startat ett bolag på Brittiska Jungfruöarna. Han har tidigare dömts till två års fängelse och fem års näringsförbud för medhjälp till bokföringsbrott och grovt skattebrott. 

En svensk börs-vd förekommer också i materialet. Det framkommer att att vd:n har gått in som företrädare för ett bolag på Brittiska Jungfruöarna i samband med att hans börsbolag gjorde en utlandsinvestering på 170 miljoner kronor. 

Två män med kopplingar till extremhögern förekommer som ägare till ett bolag i Belize som uppges syssla med medieproduktion och klädförsäljning. Männen har tidigare kandiderat för nu nedlagda Svenskarnas parti med rötterna i nynazistiska organisationen Nationalsocialistisk front. Männen är aktiva i ”Det fria Sverige”, en nationalistisk förening. 

En affärsman som har flytt landet och som låg bakom en företagsgrupp med hundratals miljoner kronor i skulder finns bland namnen som delägare för ett bolag på Brittiska Jungfruöarna. Han misstänks sedan tidigare för bokföringsbrott, rapporterar SVT

12 miljoner dokument

I läckan finns flera stats- och regeringschefer. En av dem är Tjeckiens premiärminister Andrej Babis som gått till val på att bekämpa korruption och skattebrott. 

Den nya läckan visar hur Babis, en av Tjeckiens rikaste personer, har låtit köpa ett slott nära Cannes på Franska rivieran och andra fastigheter genom brevlådeföretag. 

Babis har trots upprepade förfrågningar valt att inte kommentera uppgifterna, rapporterar SVT. 

– Läckan visar att det finns en skuggvärld som vi inte känner till. När länder dräneras på sina tillgångar leder det ökade klyftor. Skatteparadisen fördjupar fattigdomen, säger Gerard Ryle, chef för journalistnätverket ICIJ som tagit emot läckan och sedan delat den med redaktioner runtom i världen. 

Tony Blair och kung Abdullah finns i läckan

Totalt finns 35 nuvarande och tidigare stats- och regeringschefer i det läckta materialet. Bland andra Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair, och presidenterna i Ukraina, Kenya och Ecuador. 

Enligt BBC ska Tony Blair ha sluppit att betala stämpelskatt, en form av fastighetsskatt, när han och frun köpte ett hus för £6,5 miljoner, omkring 77 miljoner svenska kronor 2017. Det rör sig om £312 000, nästan fyra miljoner kronor.  

Abdullah, Jordaniens kung, äger genom anonyma brevlådeföretag 14 lyxfastigheter, merparten i Storbritannien och USA, som har ett sammanlagt värde på 106 miljoner dollar, skriver ICIJ. Trots att jordanier protesterar mot korruption och fattigdomen i landet. 

Så mycket spenderade Jordaniens kung på fastigheter i Pandoraläckan?

Kung Abdullah II köpte 14 fastigheter i Storbritannien och i USA för mer än 106 miljoner dollar. Totalt spenderande genom företag i skatteparadis mellan 2003 till 2017. 

Källa: ICIJ
Foto: ICIJ

Abdullah har genom sina advokater kommenterat avslöjandet med att han inte begått något brott. 

Läckan innehåller 130 dollarmiljardärer och även ekobrottslingar och maffiamedlemmar. 

https://twitter.com/ICIJorg/status/1444474822797545476

Oron i Panamas regering

Trots att dokumenten ska komma ”från världens alla hörn” har ändå Panamas regering reagerat. 

De misstänker att landet återigen kommer att hamna i rampljuset efter dagens avslöjande och är oroliga för vad det kommer att göra med landets redan skamfilade rykte. 

I ett brev till ICIJ skriver Panamas regering att en publicering förstärker den felaktiga bilden av landet som ett möjligt skatteparadis och att det kommer ha ödesdigra konsekvenser för Panama och dess befolkning. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Regeringen: Går inte att jämföra

Regeringen skriver också att Panama i dag inte går att jämföra med Panama år 2016 och framhåller att omkring 400 000 företag och stiftelser som avslöjades då, har avregistrerats.

”Dagens Panama liknar på inget sätt det från 2016”, skriver regeringen i brevet.

Panama-läckan fick stora konsekvenser världen över och bland annat tvingades Islands dåvarande statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, att avgå efter att det framkommit att han tidigare haft ägande i brevlådeföretag hos advokatbyrån Mossack Fonseca. 

Mossack Fonseca var panamansk advokatbyrå som inrättat brevlådeföretag åt företag och personer inom politik, finans, sport och nöje.

Se också:

200 svenskar finns bland de läckta namnen i ”Pandoraläckan”.

Apple och Facebook indragna i skattehärvan 2017

Andreas Cervenka om Paradise Papers (Inslag från november 2017).


Pandora Papers