Metro stoppas – får inte trycka tidningen

Krisande Metro har meddelat att de planerar att ge ut tidningen färre dagar i veckan.
Foto: DN
Metros vd Christen Ager-Hanssen.
Foto: Expressen / TT NYHETSBYRÅN
Kronofogden gjorde på måndagen nya beslag på Metros konton.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / VILHELM STOKSTAD

Tryckningen av Metros tisdagsutgåva har stoppats, erfar Expressen. Det betyder att gratistidningen inte kommer ut med sin printupplaga i morgon.

Dessutom har en distributör meddelat att man tänker sluta dela ut Metro om den ges ut, om tidningen inte betalar sin skuld.

Expressen erfar att tryckningen av Metros tisdagsutgåva har stoppats, vilket gör att gratistidningen inte kommer ut i morgon.

– Efter förhandlingar under dagen har vi bestämt att inte trycka tidningen, säger en representant för tryckeriet i Akalla till DN.

Beklagligt, tycker Ulrika Hyllert, ordförande för svenska Journalistförbundet. 

– Det är väldigt ledsamt att en papperstidning slutar tryckas. För journalistiken och för alla läsarna är det här väldigt ledsamt och beklagligt. Jag hoppas verkligen att tidningen kommer att tryckas framöver, även om det inte blir så tills i morgon, säger hon till Expressen. 

Tidigare på måndagen sa Metros chefredaktör Thomas Eriksson att man arbetade med tisdagsutgåvan:

”Vi jobbar på en tidning till i morgon, som vanligt”, skev han till Medievärlden då. 

Storstockholms lokaltrafik, SL, som distribuerar Metro i Stockholmsområdet, har inte fått något besked från Metro om att tisdagens papperstidning inte ska tryckas.

– Vi har läst om det i Expressen, säger Andreas Strömberg på SL:s presstjänst.

Har ni vidtagit några åtgärder utifrån vad ni har tagit del av i medierna?

– Nej, vi inväntar att Metro kontaktar oss för att vi ska kunna agera på den information som de lämnar.

Metro trycks normalt hos Bold Printing som heläger anläggningarna i Akalla i Stockholm samt i Malmö. Tryckeriet i Borås delägs med Gota Media. Bold Printing är en del av Bonnier News, som bland annat ger ut Expressen och Dagens Nyheter och Dagens industri.

Orsaken till att Metro inte trycks och distribueras i kväll är att gratistidningen inte betalat för sig, erfar Expressen. Redan på söndagskvällen var det oklart om det skulle bli någon måndagsutgåva, då sa Metros vd Christen Ager-Hanssen till Expressen att det var upp tryckeriet att bestämma. Ett svar som i tidnings-Sverige uppfattades som om att Metro nog inte hade betalat för måndagsutgåvan.

Nytt tillslag från Kronofogden

Tidigare under måndagseftermiddagen rapporterade Expressen om Kronofogdens nya tillslag mot Metro som ägde rum under måndagen, och även den här gången gäller det tidningens bankkonton i Nordea som damsugits i jakten på pengar till en skatteskuld på närmare 9 miljoner kronor.

Expressen har tidigare berättat att Kronofogden säkrat 2,8 miljoner på tre Nordea-konton. Det skedde i torsdags och i fredags i förra veckan.

I måndagens tillslag upptäckes 98 145 kronor som kommit in på ett av Metros konton hos Nordea.

Det är tre olika summor som Kronofogden är ute för att försöka inkassera.

• En skatteskuld på 5 miljoner.

• En skatteskuld på 3,9 miljoner kronor.

• Trängselskatt, utebliven betalning på 1 100 kronor.

Totalbeloppet för de tre skulderna uppgår till 8 915 283 kronor. 2,8 miljoner har man alltså lyckats kassera in åt Skatteverket.

Vill ansöka om rekonstruktion

Kronofogden har hittills nöjt sig med att lägga belag på pengar som fanns på konton för skatteskulden till Skatteverket.

Nästa steg blir en fysisk utmätning inne på Metros redaktion för att ta saker som kan säljas för att få in mer pengar till att reglera skatteskulden.

Utmätningen på redaktionen kan komma att ske ”i närtid”. Men Kronofogden måste stoppa planen på en utmätning om den av Metro-ägaren Christen Ager-Hanssens utlovade ansökan om företagsrekonstruktion inkommer till tingsrätten och blir beviljad.

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för ett företag som har ekonomiska problem, men som på sikt har en möjlighet att överleva.

Någon ansökan om företagsrekonstruktion hade dock inte inkommit innan Stockholms tingsrätt stängde på måndagen.

Under måndagen hade Metro-ägaren Christen Ager-Hanssen en dialog med Kronofogden.

Ager-Hanssen befann sig i London varifrån han styr verksamheten. Han är vanligtvis inte den som frivilligt kontaktar Kronofogden. Vad som sagts under samtalet är okänt.  Men dialogen skjuter inte upp myndighetens aktion mot Metros ägare. Det enda som kan förhindra det är en beslutad företagsrekonstruktion eller att Metro snabbt betalar sina skattskulder.

Miljoner i skulder

Metro har tiotals miljoner kronor i skulder, och flera av dem är kopplade till distributionen, skriver Medievärlden. Via bolaget Tidnings aktiebolag Metro, som också ägs av Christen Ager-Hanssen, har Metro skulder på miljoner till både privata bolag och kommuner.

Bolaget Point Logistik, som levererar tidningen i Borås, Sjuhäradsbygden och Skåne, har krav på över 260.000 kronor. Företagets vd säger till Medievärlden att de kommer att sluta distribuera tidningen om Metro inte betalar. 

På söndagskvällen sa ägaren och vd:n Christen Ager-Hanssen att de ska se över affärsmodellen, något som bland annat innebär att papperstidningen ska ges ut färre dagar i veckan. 

Men SL, som sköter distributionen av tidningen och som kräver Metro på 9,8 miljoner, säger till Expressen att de ännu inte blivit kontaktade av Metro. De har därmed inte fått veta att tidningen inte ska fortsätta ges ut måndag till fredag. 

”Nej, vi har inte fått någon sådan information från Metro, det är bara något vi läst i Expressen under helgen”, skriver Claes Keisu på SL:s presstjänst i ett meddelande.

Metro tvingas dra ner på utgivningen och bara ges ut några dagar i veckan.

”Vi förväntar oss att Metro kontaktar oss”

Enligt SL kan Metro inte ensidigt avgöra hur ofta tidningen ges ut. 

”Nej. Avtalet med Metro säger att tidningen ska ha utgivning måndag-fredag”, skriver Keisu. 

Kan det vara ett avtalsbrott?

– Vi förväntar oss att Metro kontaktar oss. När de gjort det får vi väl ta ställning till om det är ett avtalsbrott eller ej, vi kan inte gå på uppgifter vi läser i tidningen, säger Claes Keisu. 

Hur reagerar ni på att ni får den här informationen genom media?

– Vi reagerar på så vis att vi förväntar oss att Metro kontaktar oss och förklarar sina planer och intentioner, sedan får vi ta ställning till vad de säger. 

Enligt SL kan Metro inte ensidigt avgöra hur ofta tidningen ges ut.
Foto: EXPRESSEN

Distributör kan sluta dela ut tidningen

SL har inte heller tagit ställning till om de kommer att fortsätta distribuera Metro trots de obetalda skulderna på 9,8 miljoner kronor. 

– Vi följer händelseutvecklingen noggrant. Men idag är det inte aktuellt att dra in distributionen, säger Claes Keisu. 

SL säger att det inte är aktuellt att efterskänka några skulder till Metro. 

Christen Ager Hanssen säger på måndagskvällen att relationen med SL är över.

– Vi har inget avtal med SL. Det är uppsagt, det har gått ut. Det är vår ståndpunkt. Vi har inget avtal med SL.

Tidningen har enligt Medievärlden skulder till Ängelholms kommun och och NIM distriubtion.