Det gyllene guldet har lockat människan sedan urminnes tider, även om priset i sig har varierat. Men den senaste tiden har guldet likt andra ädelmetaller fått ett rejält uppsving.
– Det är ett väldigt högt pris på guld och ädelmetaller just nu. Det har ju lite att göra med att så fort det är lite oroligt ute i världen, då stiger gärna priset på ädelmetaller, säger vd på branschorganisationen Smycken och Klockor, Lena Carlsson.
LÄS OCKSÅ: Mariana, 27, blev lurad av "Tina" på Blocket
Att värdet stiger i sin tur till att många väljer att rensa ut sina byrålådor på gamla guldsmycken och annat. Den som har tur kan också komma att tjäna en rejäl hacka. Men man måste också tänka sig för och inte bara sälja sitt guld till första bästa säljare.
– Den som kanske lockar med fladdrande tusenlappar gör gärna avdrag, som gör att slutsumman på påsen med guld ändå blir lägre än om man hade gått till en annan. Det är därför viktigt att gå till olika och jämföra vad man kan få för sitt guld, säger Lena Carlsson.
Lena Carlsson: Se till att allt går enligt regelverket
Hon menar också att man måste försäkra sig om att säljaren har rent mjöl i påsen. Det finns nämligen ett specifikt regelverk för den typen av handel.
– Alla som ska hantera begagnade saker, vare sig det gäller cyklar eller ädelmetaller, de måste ha fått ett tillstånd från den lokala polisstationen för att handla med begagnade varor, säger Lena Carlsson.
Det kan också vara bra att vara vaksam på antalet kvittokopior som säljaren skapar. Vid försäljning ska det bli tre stycken kvitton: Ett till kunden, ett till butiken och ett till polisen. Den som köper guldet ska också be den som lämnar in det att legitimera sig.
– Det är för att man ska kunna spåra om det visar sig vara stulet guld, säger Lena Carlsson.

Ritha Edholm, Guldkedjespecialisten: Inkommer blandade saker
En av dem som säljer guld är Ritha Edholm på Guldkedjespecialisten i Stockholm. Hon har varit i branschen i många år och har tagit emot diverse guldföremål.
– Det är blandat. Gamla grejer som folk inte vill ha längre. Omoderna grejer, eller sådant som man blivit trött på och vill byta. Det går ju mode i guldsmycken också, säger Ritha Edholm.
Vad folk väljer att sälja kan därmed variera från år till år.
– Broscher är det ju ingen som använder i dag. Så är det någon som har broscher så brukar de vilja göra sig av med dem. Berlockarmband är också någonting som vi köper in. Och trasiga saker, som inte lönar sig att laga, säger hon.