Drivmedelspriserna har den senaste tiden skenat. Så sent som i går ökade bensinpriset med nästan en krona – till 22,99 kronor litern. I dag ökade det ytterligare och kostnaden är uppe på 23,34 kronor, enligt siffror från Circle K. Priset gäller på bemannade bensinstationer.
Också dieselpriset fortsätter att rusa och nu kostar en liter 28,22. Priserna på drivmedel är de högsta någonsin i Sverige.
”Oljan är konjunkturkänslig”
Jessica Alenius, vd för Drivkraft Sverige, drivmedelsföretagens branschorganisation, säger att de inte gör några prognoser över hur dyrt det kan bli.
– Det är en väldigt relevant fråga men tyvärr inget vi kan ha en uppfattning om. Det handlar mycket om det politiska läget i Ukraina, och osäkerheten och instabiliteten som det har lett till, säger hon.
Hon fortsätter:
– När allt fler aktörer ratar rysk olja så minskar utbudet på marknaden och när utbudet minskar påverkar det priset uppåt. Olja är världens mest handlade produkt och väldigt konjunkturkänslig.
I Sverige har vi reduktionsplikt, vilket innebär att även biodrivmedel blandas ut i bensinen.
– Biodrivmedel påverkas också av kriget i Ukraina eftersom både Ukraina och Ryssland är stora producenter och exportörer av råvaror till biodrivmedel, säger Jessica Alenius.
”Risk för ytterligare prishöjningar”
– Det finns risk att vi får ytterligare prishöjningar om inte läget stabiliseras inom kort.
Drivkraft Sverige vill nu att regeringen ”verkligen tar tag i det här”.
– En stor del av drivmedelspriserna är skatt, ca 40 procent av diesel och 60 procent av bensin är skatt. Regeringen behöver lyfta på varenda sten för att se om vi kan göra något för att få ner priset. Det är svårt för regeringen att påverka världsmarknadspriset och valutaeffekterna, däremot kan man faktiskt påverka skatterna och fundera på om det finns andra åtgärder för att mildra situationen för till exempel åkerier, bussbolag och inte minst alla som är beroende av bil för att ta sig till jobbet, säger Jessica Alenius.
Krav på politikerna
Även flera av riksdagspartier kräver att regeringen vidtar åtgärder för att minska effekterna för företag, lantbrukare och privatpersoner. Moderaterna vill bland annat se en lösning som sänker priset på diesel vid pump med minst 5 kronor litern.
I tisdags öppnade finansminister Mikael Damberg för att bland annat införa ett reformerat reseavdrag. Damberg säger att han inte utesluter skattesänkningar på drivmedel.
Orsaken är att priset på olja fortsatt att rekordöka, mot bakgrund av den ryska invasionen i Ukraina.
Under gårdagen beslöt den amerikanske presidenten Joe Biden att införa ett embargo mot import av rysk olja, gas och energi.
– Det innebär att rysk olja inte längre tas emot i amerikanska hamnar och det amerikanska folket ger Putin ännu ett hårt slag, sa han under tisdagen.
Prognosen: Oljapriset kan dubblas
Embargot kan enligt Moskva leda till att priset på olja mer än dubblas och passerar 300 dollar fatet.
Rysslands vice premiärminister Alexander Novak varnade också innan USA kom med sitt beslut att den typen av agerande från väst kommer kunna resultera i att Ryssland stryper flödet av gas som pumpas in i Europa. Görs det kommer de svenska elpriserna påverkas, likt de gjorde runt årsskiftet.
Bidens beslut kommer i samråd med de europeiska länderna, men så sent som i måndags sa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att effekterna skulle bli för stora för Europas ekonomi för att klara av ett tvärstopp för rysk energi.
På onsdagen gick dock EU-kommissionens ordförande ut och sa att EU-länderna köpt tillräckligt med flytande naturgas att de när vintern kommer vara oberoende av rysk naturgas.