Allison Kirkby är klar som ny vd för Telia

Allison Kirkby, 52, tillträder jobbet som chef för Telia Company under andra kvartalet 2020.
Foto: TDC Group
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tele 2:s tidigare vd Allison Kirkby, 52, tar över Telia.

Nu har hon blivit officiellt presenterad. 

– Jag är glad och mycket hedrad över att vara utsedd till vd och koncernchef för Telia Company, säger 

Det var SvD Näringsliv som för några dagar uppgav att Allison Kirkby var Telias huvudsakliga namn i jakten på en ny vd.

Nu har Telia bekräftat rekryteringen. 

Telia bekräftar

– Telia Companys styrelse är mycket glad och stolt över att idag kunna presentera Allison som ny vd och koncernchef för Telia Company. Allison besitter alla de egenskaper som har varit på styrelsens lista under rekryteringsprocessen. Hon har gedigen branscherfarenhet både inom telekom och media, en stark drivkraft att genomföra förändringar, ett visionärt synsätt och starkt fokus på tillväxt, säger Marie Ehrling, avgående styrelseordförande för Telia Company, i ett pressmeddelande. 

– Jag är glad och mycket hedrad över att vara utsedd till vd, säger Allison Kirkby.
Foto: OLLE SPORRONG

Allison Kirkby säger att hon ”ser fram emot att lära känna Telia och de anställda”. 

– Jag är glad och mycket hedrad över att vara utsedd till vd och koncernchef för Telia Company. Givet dess unika tillgångar, storlek och marknadsposition, har Telia Company möjligheten att fungera som en förebild för den globala telekombranschen och visa fördelarna med digitalisering till sina intressenter, i synnerhet för kunderna och ägarna, säger Allison Kirkby.

Allison Kirkby kommer inte till dukat bord

Kirkby var framgångsrik vd för Tele 2 mellan åren 2015–2018 och har därmed samma företagsbakgrund som den tillträdande ordföranden i Telia, Lars-Johan Jarnheimer. Han var vd för Tele 2 i nästan tio år och lämnade bolaget 2008.

– Ett utmärkt val av ny vd för Telia. Det var många som var förvånade över att hon fick lämna Tele2. Jag hörde bara gott om henne som vd på Tele2 både bland analytiker, men även bland personalen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners.

– Hon kommer dock inte till något dukat bord. Stora krav på kostnadsbesparingar och en avsaknad av försäljningstillväxt kryddat med en av huvudägaren avskydd TV4–affär blir tuffa saker att hantera från första början.

EU–kommssionen väntas inom kort ge besked om man godkänner affären där Bonnier broadcasting med bland annat flaggskeppet TV4 säljer koncernen till Telia Company.

Allison Kirkby var senast vd för danska telekomoperatören TDC, en tjänst hon tillträdde så sent som i december förra året. Hon tillträder tjänsten som vd för Telia under andra kvartalet 2020.