Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Delade ut tidningar – tvingas lämna Sverige

Utvecklaren Safiqul Alam, 32, ska utvisas efter att han tjänat för lite pengar som tidningsutdelare för nästan fem år sedan.

Safiqul Alam har bott i Sverige i snart nio år och arbetat som utvecklare på Volvo CE i snart fem år.

Men nu ska han utvisas till Bangladesh.

Utvisningen härrör sig till hösten 2012, då han under några månader delade ut morgontidningar medan han sökte ingenjörsjobb. 

Medierna har den senaste tiden rapporterat om flera högutbildade och väletablerade utlänningar som utvisas efter många år i Sverige. I många fall handlar det om småmissar som gjort att personer nekats arbets- och uppehållstillstånd. 

Nu vill Safiqul Alam, 32, berätta sin historia. I januari fick han beskedet att han ska utvisas från Sverige – efter nästan nio år i landet och nästan fem år som utvecklare med specialkompetens i inbäddade system på Volvo CE i Eskilstuna. 

– Jag har investerat allt i Sverige, mina guldår. Jag har hela mitt sociala liv här. I Bangladesh har jag inga kontakter, säger Safiqul Alam.

Safiqul Alam har överklagat beslutet och bor och arbetar därför fortfarande i Sverige.

Han gifte sig 2015 och frun, även hon från Bangladesh, lämnade ett lärarjobb för att komma till Sverige och studera svenska. Paret såg fram emot att uppfostra sina framtida barn i Sverige, men nu måste båda lämna landet.

Delade ut tidningar

Safiqul Alam flyttade till Sverige 2008 för att studera. 2012 tog han masterexamen i inbäddade system vid Mälardalens högskola och började söka jobb. 

Under tiden han sökte arbete som utvecklare jobbade han med att dela ut morgontidningar. Det var då allt gick fel – men det skulle Safiqul Alam få veta först många år senare.

Hösten 2012 var fortfarande alla möjligheter öppna för honom. Efter några månader som tidningsutdelare fick han jobbet som utvecklare på Volvo CE. Han erbjöds även ett jobb i Norge och hade ett visum till Danmark. Men Safiqul Alam valde Sverige.

Han hade haft ett tillfälligt arbetstillstånd för att arbeta som tidningsutdelare. När han började jobba på Volvo fick han ett nytt arbetstillstånd som förlängdes 2015. 

Då sa tjänstemannen på Migrationsverket att han kunde söka ett permanent uppehållstillstånd 2016. 

Svaret kom i januari 2017: inget tillstånd, i stället utvisning. 

Hade för låg lön

I beslutet står det att Safiqul Alams genomsnittliga månadsinkomst som tidningsutdelare under hösten 2012 var 11 817 kronor. Under flera tillfällen låg bruttolönen under 13 000 kronor, vilket krävs för att invandraren ska anses kunna försörja sig själv.

Det var Safiqul Alam medveten om, han hade ju dragit ner på antalet timmar som tidningsutdelare för att kunna söka jobb som motsvarade hans utbildning. Dessutom hade han varit sjuk under hösten.

Sina farhågor kring lönen hade han nämnt till tjänstemannen på Migrationsverket 2013. Enligt Safiqul Alam fick han då svaret att det inte hindrade honom från att få arbetstillstånd, och han fick ju också tillstånd som sedan förlängdes 2015. 

– Varför måste jag lida av deras misstag flera år senare? frågar Safiqul Alam.

Han säger att han betalat hundratusentals kronor i skatt i Sverige och gjort ett viktigt bidrag till produktutvecklingen på Volvo CE. Nu ångrar han bittert att han valde Sverige och lämnade sina andra möjligheter, och att hans fru lämnade sin karriär i Bangladesh.

– Jag förstår inte vad som pågår i Sverige.

Chefen vill ha honom kvar

Svenskt Näringsliv berättade om Safiqul Alam på sin hemsida i början av mars.

– Det är givetvis mycket olyckligt att den här situationen har uppstått för några av våra värdefulla medarbetare som gör ett bra jobb för Volvo, säger Anne Bast, företagets pressansvarige i Sverige på Svenskt Näringslivs sajt.

Safiqul Alam säger att hans chef frågat Migrationsverket hur de skulle kunna behålla honom, men fått svaret att han måste lämna landet.

Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst kan inte kommentera det enskilda fallet, men hon säger att utöver den låga lönen kan ett problem ha varit att Safiqul Alam började arbeta på Volvo medan han fortfarande hade arbetstillstånd för det tidigare jobbet som tidningsutdelare.

Drabbas fem år senare

Hon säger att det är olika villkor som gäller när man söker permanent uppehållstillstånd och när man förlänger ett tidsbundet arbetstillstånd.  

– När du söker permanent tillstånd tittar man på en fyraårsperiod. Då måste alla villkoren ha varit uppfyllda varje månad.

Därför drabbar misstagen hösten 2012 Safiqul Alam först nu, nästan fem år senare.

Hade det varit bättre för honom att inte alls arbeta som tidningsbud?

– Det bästa hade varit att kontakta oss och vi hade kunnat hjälpa att göra det på rätt sätt från första början, säger Alexandra Elias.

Safiqul Alam däremot säger att han hela tiden varit öppen mot myndigheten, men fått felaktig information.


Arbetskraftsinvandring

- Sedan 2008 är det arbetsgivaren, inte längre Arbetsförmedlingen, som ska avgöra om det finns behov att rekrytera utanför EU.

- När en medborgare från ett land utanför EU får ett jobberbjudande i Sverige kan hen ansöka om ett arbetstillstånd på två år. Det kan förlängas med ytterligare två år. Efter det kan personen ansöka om permanent uppehållstillstånd för att få stanna i Sverige.

- Lönen och villkoren för den som söker arbetstillstånd i Sverige får inte vara sämre än den nivå som föreskrivs i gällande kollektivavtal. 

- Flera högkvalificerade personer har nekats förlängning av arbetstillstånd eller permanent uppehållstillstånd på grund av små missar, till exempel att lönen under en kort period varit för låg eller att arbetsgivaren missat att betala avgifter.

- I december 2016 presenterades den av regeringen tillsatta utredningen om reglerna för arbetskraftsinvandring. Syftet är att dels se till att arbetstagare inte utnyttjas, men också se om reglerna fått för hårda konsekvenser.

- Många företag och till exempel Stockholms handelskammare är i sina remissvar kritiska till utredningen och säger att fokus ligger på att strama åt, inte förenkla.