Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De nya tjänsterna som ska omfattas av rut

Foto: Leif Gustavsson
Foto: Jan Wiriden
Foto: Colourbox

Snart kan det bli billigare att flytta, beskära träden på tomten och köpa IT-tjänster i hemmet.

Fler tjänster ska omfattas av rut-avdraget, enligt ett förslag från regeringen och alliansen.

Redan nu ger RUT lägre skatt för den som köper tjänster som städning i hemmet, snöskottning och gräsklippning. Men i höst kan man komma att få ansöka om avdrag för fler tjänster.

I en promemoria som finansdepartementet remitterade på måndagen föreslås en komplettering av avdraget med en skattereduktion för fler tjänster.

Det gäller trädgårdsarbete: Att beskära eller ta bort träd och buskar i trädgården, när man köper flyttjänster och IT-tjänster i hemmet. Det omfattar "installation, reparation och underhåll av data- och informationsteknisk utrustning" för privat bruk.

Utrustningen som nämns är persondatorer, läsplattor, tv-apparater, smarta telefoner och spelkonsoler, men även kringutrustning som skrivare, skannrar och avläsare. Det ska också gå att söka avdrag på skatten för installation och reparation av dataförbindelser som modem, routrar, fiber- och nätverkskablar och wifi-utrustning.

Syftet med att utöka rut är att ge snabbare etablering på arbetsmarknaden genom att sänka tröskeln in på arbetsmarknaden, enligt förslaget .

"Rut-avdraget bedöms vara effektivt för att skapa sysselsättning på både kortare och längre sikt. Det finns därför skäl att utvidga rut-avdraget till att omfatta fler tjänster", står det i förslaget.

Det är en del av uppgörelsen mellan regeringen och alliansen med anledning av flyktingkrisen.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 augusti 2016.