Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De fick 20 kronor i timmen för att renovera lägenheter

Fastighetsmiljardären Erik Selin är god för knappt 60 miljarder kronor.
Foto: HENRIK JANSSON

Nursultan från Kirgizistan och fyra av hans landsmän jobbade med att renovera lägenheter i multimiljardären Erik Selins fastighetsimperium Balder, rapporterar Dagens ETC

Enligt Nursultan jobbade de tiotimmarspass sex dagar i veckan innan de blev utkastade av en underentreprenör som drivs av en dömd värdetransportrånare. 

Den lön de har fått ut motsvarar 20 kronor i timmen, rapporterar Dagens ETC.

Det var under våren som Nursultan och de fyra andra männen från Kirgizistan jobbade med att renovera tre bostadslägenheter åt fastighetsjätten Balder i Gävle, rapporterar Dagens ETC.  

Balders vd och huvudägare Erik Selin är med alla aktieinnehav god för närmare 60 miljarder kronor. 

Till en början trivdes Nursultan och de andra med renoveringsjobbet. 

– Vi jobbade hårt och gjorde vårt bästa. De lovade oss jobb för minst ett år framåt. Allt var egentligen jättebra där i början och vi hade en bra relation till de olika arbetsgivarna, säger Nursultan till Dagens ETC.

Dömd värdetransportrånare kastade ut männen

Han berättar för tidningen att de jobbade tiotimmarspass sex dagar i veckan. De fick bo i en Balder-lägenhet i grannhuset medan de jobbade. 

De kirgizistanska arbetarna jobbade för en underentreprenör som anlitades av huvudentreprenören, ett byggbolag. En tidig morgon knackade de två bröder som driver byggbolaget plötsligt på hos dem, sa åt dem att packa sina saker och aldrig komma tillbaka, säger Nursultan till Dagens ETC. 

Den ena av bröderna har suttit i fängelse tre gånger och bland annat dömts för värdetransportrån. Enligt dokument som Expressen/GT tagit del av är den äldre brodern också dömd för bankrån.

Den andra brodern, enligt Skatteverkets särskilda myndighetssamverkan, har gjort affärer med med personer som är involverade i grov, organiserad brottslighet, skriver Dagens ETC.

Bolaget har kontrakt med Erik Selins Balder för 300 lägenheter, enligt tidningens uppgifter. 

Nursultans och kollegernas timlön: 20 kronor

För arbetet som Nursultan och hans kolleger utfört ska de ha blivit lovade 20 000 kronor var för 380 timmars jobb. De har i stället fått 7 000 kronor vilket motsvarar en timpeng på 20 kronor, skriver Dagens ETC vidare.

De skulle ha tjänat 70 000 kronor var om Balder hade följt kollektivavtalet, uppger Pelle Sunvisson, tolk och förhandlare för Syndikalisternas byggsyndikat som driver männens fall, till Dagens ETC.

Balder uppger för tidningen att de ”utreder vad som har hänt” och att de inte kan kommentera ärendet eller hur det kan komma sig att de anlitar en underentreprenör som drivs av en person dömd för grova brott.

Balder fick vetskap om händelsen för några veckor sedan och har startat en utredning om vad som har hänt. 

– Det stämmer att vi har anlitat (namnet på brödernas bolag) och att det finns misstankar om att det förekommit svart arbetskraft hos deras underentreprenör. Misstankarna är inte riktade mot oss men vi har så klart ett stort ansvar som fastighetsägare och illegal arbetskraft får på inga villkor förekomma i våra projekt. Vi förutsätter att våra entreprenörer följer de avtal som vi har tecknat med dem och att våra krav sedan följer med i avtalen som de i sin tur tecknar med sina underentreprenörer, säger Eva Jonasson, pressekreterare för Balder.

Vilken typ av kontroller gör ni av era underentreprenörer? 

– Vi genomför alltid kontroller innan vi anlitar en entreprenör men i detta läge tittar vi givetvis nu också på om det är någonting som vi har missat och som vi bör förbättra framöver, säger Eva Jonasson. 

Expressen/GT har sökt Erik Selin.