De är svenska adelns rikaste personer

Carl Piper har lämnat över ansvaret för familjens ägor till dottern Anna Piper.
Foto: Ronny Johannesson
Rydbohov ägs av familjen Douglas som är en av Sveriges rikaste adelsfamiljer.
Foto: Johan Adelgren

De har en sammanlagd förmögenhet på drygt 145 miljarder kronor.

Samtidigt får de miljontals kronor i bidrag till sina gods – och det är skattebetalarna som får stå för notan.

Expressen har granskat de rikaste personerna i den svenska adeln.

– Det finns en tradition, en kunskap och en kultur inom adeln att sköta sina pengar, säger populärhistorikern Herman Lindqvist.

Det finns i dag drygt 28 000 adelspersoner i Sverige. Det betyder att adeln utgör 2,8 promille av den svenska befolkningen. Men på listan över de rikaste personerna i Sverige – med minst en miljard i förmögenhet – utgör adeln nästan sju procent.

Expressen har granskat de förmögenheter som finns i de rikaste adelsfamiljerna.

Toppskiktet består av tretton personer som i dag har en samlad förmögenhet på hisnande 145 miljarder kronor.

Det motsvarar drygt hälften av hela kostnaden för svensk sjukvård under ett år. Alternativt kan de tretton familjerna göra samtliga personer i Sveriges fjärde största stad, Uppsala, till miljonärer.

Ane Uggla är adelssveriges rikaste och ärvde stora delar i rederiet A.P. Møller-Mærsk A/S.
Foto: Mærsk

Förmögenheterna har bland annat skapats genom företagande inom konfektion, rederiverksamhet, medicinteknisk utrustning och i säkerhetsbranschen.

Rikast i Adelssverige är Ane Uggla, 69, som är gift med adelsmannen Peder Uggla.

När hennes pappa, Mærsk Mc-Kinney Møller, gick bort 2012 fick hon ärva stora delar av det danska rederiet A.P. Møller-Mærsk A/S och är i dag god för 47 miljarder kronor. 2015 tog hon dessutom ut en inkomst på 892 miljoner kronor – en av de högsta inkomsterna i Sverige, någonsin.


Ane Uggla är god för 47 miljarder kronor.
Foto: Mærsk

1. Ane Uggla, 47 miljarder kronor.

Ane Uggla, 69, fick ärva stora delar det danska rederiet A.P. Møller-Mærsk A/S, som kontrolleras av en stiftelse, när hennes pappa Mærsk Mc-Kinney Møller gick bort 2012.

Gift med adelsmannen och den före detta överstelöjtnanten Peder Uggla, 72. Bor i en våning på Östermalm.

2015 hade Ane Uggla en inkomst på 892 miljoner kronor (inkomst av tjänst och kapital).


Carl Bennet, 66, är svensk friherre.
Foto: Lisa Mattisson

2. Carl Bennet, 24 miljarder kronor.

Den i dag 66-åriga friherren har byggt upp ett affärsimperium där han bland annat är huvudägare i medicinteknikföretaget Getinge, den globala grafiska koncernen Elanders och IT-företaget Symbrio AB.

Liselott Tham, 68.
Foto: Lasse Svensson

3. Liselott Tham, 22 miljarder kronor. 

Liselott, 68, är en av huvudägarna i klädkedjan Hennes & Mauritz och syster till huvudägaren Stefan Persson.

Gift med adelsmannen, ekonomijournalisten och författaren Peter Tham, 67.

Tillsammans har de tre barn Nils Tham, 32, Carl Tham, 38, och Karolina Tham von Heidenstam, 40.

Att skaffa sig bra utbildningar är något som sitter i väggarna hemma hos adeln.

Adeln har fortfarande makt

Förr förekom adelspersoner i större utsträckning i maktpositioner och var mer representerade i både större bolags styrelser och inom politiken. Men populärhistorikern och journalisten Herman Lindqvist anser att adeln fortfarande har kvar en viss makt.

– Det finns en del pengar hos till exempel familjen Douglas och Wachtmeister som har mycket aktier och landegendomar. Men Douglas har skaffat sin rikedom i modern tid helt utan titlar. Han var bara smart på börsen, säger Herman Lindqvist.

Han menar också att adeln fortfarande har fördelar gentemot den övriga befolkningen via sina traditioner.

– Det finns en tradition, en kunskap och en kultur inom adeln att sköta sina pengar och hur man ska placera dem. Även att skaffa sig bra utbildningar är något som sitter i väggarna hemma hos adeln, säger han.


Gustaf Douglas, 79, har byggt upp bolaget Latour AB tillsammans med hustrun Elisabeth.
Foto: Farnum Shakeira / Johan Jepsson

4. Gustaf Douglas, 15 miljarder kronor.

Började sitt sfärbyggande efter att han fått sparken som Vd för DN-koncernen.

Den i dag 79-årige greven har tillsammans med sin hustru Elisabeth byggt upp det börsnoterade bolaget Latour AB som bland annat är storägare i säkerhetsföretaget Securitas, låstillverkaren Assa Abloy och teknikkonsultföretaget Sweco.

Gustaf Douglas och hans familj äger större delen av Latour via familjeföretaget Wasatornet AB. Äger också företaget Boxholms skogar AB och är den största markägaren inom adeln.

Har starkt bidragit till att Riddarhusets stiftelser ökat i värde med en miljard kronor.


5. Eric Douglas, 10 miljarder kronor. 

Son till Gustaf- och Elisabeth Douglas

Den 49-åriga greven är delägare i familjens maktbolag Wasatornet, sitter också med i styrelserna i Latour, Assa Abloy och Securitas.


6. Carl Douglas, 10 miljarder kronor.

Son till Gustaf- och Elisabeth Douglas.

Den 52-årige greven är delägare i familjens maktbolag Wasatornet AB via sitt bolag Vargtornet.

Sitter i styrelserna för Marin Mätteknik AB, Securitas AB, Investment AB Latour och Assa-Abloy.

Är dessutom dykare, underrättelseofficer och historiker.

Deltog i SVT:s program Vrakletarna 2007-2008.


Elisabeth Douglas tillsammans med maken.
Foto: Richard Cahlén / IBL

7. Elisabeth Douglas, 5 miljarder kronor.

Född Elisabeth von Essen, gift med Gustaf Douglas.

Den 76-årige grevinnan är tillsammans med sin make delägare i Wasatornet som är familjens maktbolag. Bor tillsammans med sin make på Rydboholms slott i Österåkers kommun.

Rika och adel gifter sig ofta med varandra

Herman Lindqvist säger också att adeln många gånger prioriterat att gifta sig med rika personer.

– Då får adelsfamiljerna in pengar och de rika får fina titlar. Så blir alla glada och nöjda.

Men tänker man så än i dag?

– Ja, det finns kvar en sån tanke. Det är klart att de rika tycker att det är finare att gifta sig med en Palmstierna, Ramel eller Wachtmeister än med någon som heter Nilsson.

Adeln kan ekonomiskt delas in i två läger: de som har skapat nya förmögenheter i modern tid och de som har fått ärva gods och pengar från tidigare generationer. Och att äga ett eller flera gods är viktigt för nästan varje adelsperson.

Herman Lindqvist säger att adelns namn fortfarande lockar till giftermål.
Foto: Tommy Pedersen

8. Nils Tham, 2,6 miljarder kronor. 

Son till Liselott – och Peter Tham. Den 32-årige adelsmannen och miljardären är verksam i 20-talet olika bolag. Bland annat i flera fastighetsbolag och i bolaget JKAB som äger familjens säteri, Jakobsberg utanför Björnlunda.

Senaste aktieutdelningen från H & M gav Nils ett extra tillskott på 97,5 miljoner kronor.

När Nils Tham, 2014, gifte sig med fotografen Clara Hallencreutz flög han gästerna med ett chartrat flygplan till ett lyxhotell i Marrakech i Marocko där vigseln och festen ägde rum.


9. Carl Tham, 2,6 miljarder kronor. 

Son till Liselott- och Peter Tham.

Den 38-årige adelsmannen har styrelseuppdrag i olika fastighetsbolag, är vd i familjens bolag Tham Invest och sitter i styrelsen i bolaget JKAB som äger familjens säteri i Jakobsberg.


Karolina Tham vid sitt bröllop.
Foto: Suvad Mrkonjic

10. Karolina Tham von Heidenstam, 2,6 miljarder kronor. 

Dotter till Liselott- och Peter Tham.

Den 40-åriga adelskvinnan sitter i styrelsen för familjeföretaget Tham Invest, JKAB som äger säteriet i Jakobsberg. Är också styrelseordförande i Tigerblomma AB som driver sajten karabarn.nu där frågor kring barn mellan 4-16 år behandlas.

Är nära vän med prinsessan Madeleine som tidigare har använt Karolinas familjs sommarställe i Frankrike som tillflyktsort.

Skattebetalarna ger miljoner i stöd till adeln

Expressens granskning visar också att flera av miljardärerna och mångmiljonärerna inom adeln får miljontals kronor i gårdsstöd för att sköta om godsen – och det är svenska skattepengar som via EU bekostar detta.

■ Friherre Carl Bennet, god för 24 miljarder kronor, har de senaste fem åren fått drygt 2,1 miljoner kronor i gårdsstöd från skattebetalarna. Pengarna har gått till hans gods Dragesholm i Skåne.

■ Hennes och Mauritz arvingen Liselott Tham, gift med adelsmannen Pieter Tham, är god för 22 miljarder kronor. Paret bor i en villa i Sveriges mest exklusiva bostadsområde, Djursholm, i Stockholm och har en lyxig sommarbostad på Värmdö. Liselott Tham äger också Jakobsbergs säteri i Björnlunda i hjärtat av Södermanland. Godset köpte hon 2004 för 100 miljoner kronor.

Säteriets verksamhet – hästavel, uthyrning av bostäder och mark – bedrivs i bolaget JKAB. 2015 hade bolaget intäkter på drygt 20 miljoner kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på 5,2 miljoner kronor. Men trots sin förmögenhet och miljonvinsten i bolaget har Liselott Tham ändå fått gårdsstöd på drygt 2,8 miljoner kronor under de senaste fem åren.

Björnetorps gods ligger utanför Lund, drivs som fideikomiss och ägs av familjen Gyllenkrok.
Foto: Lasse Svensson

■ En av de största mottagarna av gårdsstöd i Sverige är ”den röde greven” Carl Piper. Smeknamnet fick han då han under en period var medlem i socialdemokratiska partiet.

  Familjen Pipers marker är större än Lunds, Kävlinges och Trelleborgs kommun – tillsammans. Och det egna kapitalet i familjen Pipers fideikommissbolag Högestad Christinehof Fideikommiss AB uppgår till 652 miljoner kronor. Vinsterna från 2009–2014 uppgick till nästan 54 miljoner kronor. För några år sedan skrev greven i en debattartikel i tidningen Aktuell Hållbarhet att han egentligen är emot gårdsstöd och att det bör avvecklas.  Att han själv under åren 2009–2014 fått drygt 28 miljoner i bidrag från skattebetalarna förklarade han med att familjens jordbruk annars inte skulle ha gått att upprätthålla ekonomiskt.

■ Men Bennet, Tham och Piper är inga undantag. En rad svenska adelsfamiljer och godsägare lyfter betydande stöd från de svenska skattebetalarna.

Fotnot: Fideikommiss är en släktegendom som inte får delas eller säljas. Äldste sonen får ärva allt. Avskaffades på 1960-talet, men regeringen kan besluta om undantag.

Resterande av Sveriges rikaste adelspersoner:


Wilhelm Klingspor
Foto: All over press smallmedia

Grevefamiljen Klingspor, 2,5 miljarder kronor.

Är näst största aktieägare i Kinnevik AB där familjen Stenbeck är största ägare.

Greve Wilhelm Klingspor, 55, sitter med i Kinneviks styrelse. Familjen äger sedan 1915 Hellekis säteri i Götene kommun. Säteriet är öppet för allmänheten där det finns restaurang och festlokaler för uthyrning.


Fredrik Palmstierna, tredje f.v.
Foto: Kenneth Jonasson

Friherre Fredrik Palmstierna, 1,5 miljarder kronor.

Den 71-årige adelsmannen har tidigare haft en central roll i familjen Douglas bolag Latour där han också varit ägare och styrelseordförande.

Fredrik är bror till den tolv år äldre Jacob Palmstierna som var en av Wallenbergsfärens viktigaste makthavare och bland annat vd i Skandinaviska Enskilda Banken.


Jens von Bahr, 1-1,5 miljard kronor.

Den 46-årige adelsmannen och civilekonomen grundade det börsnoterade spelföretaget Evolution Gaming 2006 tillsammans med sin kollega Fredrik Österberg.

Bolaget är en av världens ledande spelutvecklare inom Live Casino.


(Källa Veckans Affärer, Expressen research).


Den markägande adelns förmögenheter:


Anna och Fredric Piper, tillsammans med pappa Carl Piper.
Foto: Christer Wahlgren

Grevefamiljen Piper, 1 miljard kronor.

Den adliga familjen äger mer än en procent av hela Skånes areal. Samtidigt får de miljontals kronor i bidrag från skattebetalarna (så kallat gårdsstöd).

Den i dag 70-årige greven Carl Piper, som också har varit socialdemokrat, har nu lämnat över ansvaret av familjens ägor till sin dotter Anna Piper, 43. Anna efterträdde sin bror Fredric Piper, 40, som slutade som vd för familjens förvaltningsbolag efter knappt sex år.Carl af Petersens

Familjen af Petersens, 1 miljard kronor.

Äger 20 procent av hela Nackas kommun i Stockholm och Petersenska palatset i Gamla stan i centrala Stockholm.

Efter en infekterad släktfejd, som pågår än i dag, har nu adelsmannen Carl af Petersens, 43, tagit över makten tillsammans med sina syskon.

Carl af Petersens pappa, Johan, gjorde med hjälp av den förre socialdemokratiske kulturministern Marita Ulvskog, sina syskon arvlösa.


Greve Hans-Gabriel Wachtmeister, 94.
Foto: Gugge Zelander

Greve Hans-Gabriel Wachtmeister, 700 miljoner – 1 miljard kronor

Äger det skånska slottet Trolle-Ljungby med tillhörande jordbruk. Omsättningen 2016 uppgick till 73 miljoner kronor.

Den 94-årige greven blev nyligen änkeman efter grevinnan Alice Victoria Trolle-Wachtmeister som avled 26 juni 2017.

Grevinnan var också Överhovmästarinna det vill säga den främsta hovdamen inom drottningens hovstat och en nära vän till kungahuset.


Nils Gyllenkrok
Foto: Joachim Wall

Familjen Gyllenkrok, 500 miljoner kronor.

Äger de skånska storgodsen Björnstorp och Svenstorp utanför Lund – ett fideikommiss. Det vill säga äldste sonen ärver allt.

Friherre (baron) Nils Gyllenkrok, 69 är fideikommissarie, reservofficer vid fallskärmsjägarkåren och ledamot av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Han sitter också i styrelsen i djursjukhuskoncernen Evidensia.

Nils Gyllenkrok håller också föreläsningar inför andra godsägare om vikten av att vara orättvis. Så här har han sagt till journalisten Björn af Kleen om fideikommiss:

– Förutsättningen för att det här ska leva, det är att det ska delas orättvist. Alltså den tekniska delen av arv är det lättaste. Det svåraste är den psykologiska delen. Att få alla på vagnen.


Erica Stael von Holstein, 200-300 miljoner kronor.

Den 51-åriga adelskvinnan äger Vapnö slott i Halland och driver jordbruket Wapnö gård. I dag Sveriges största mjölkproducent med 1 400 mjölkkor.

Totalt omfattar godset cirka 1 830 ha varav 1 400 ha produktiv jordbruksmark och 433 ha skogsmark.

Wapnö tillhör de jordbruk som också får mest bidrag i form av jordbruksstöd från skattebetalarna. Under en period av sex år har jordbruket fått 25 miljoner i bidrag.