De anställdas öppna brev till öljätten: ”Lögner och svek”

Över 100 anställda står bakom det öppna brevet.
Foto: Shutterstock
Men inte alla tidigare anställda har vågat signera brevet med sitt riktiga namn, det av rädsla.
Foto: Shutterstock

Brewdog är ett populärt bryggeri med barer över hela världen.

Nu riktar flera tidigare anställda kritik mot företagskulturen på bryggeriet.

Den skotska öljätten Brewdog – med populära filialer och barer i Stockholm, Malmö och Göteborg i Sverige – har hamnat i blåsväder.

Det efter att över 100 före detta anställda gått ut med ett öppet brev och riktat skarp kritik mot företaget och dess chefer. 

”Syftet med det här brevet är att tillkännage känslor hos tidigare anställda rörande kulturen på Brewdog”, skriver man.

https://twitter.com/PunksWPurpose/status/1402724680637747200

Flera tidigare anställda har valt att inte medverka med namn, skriver man i brevet som har postats på Twitter och fått stor spridning de senaste dagarna.

”Dra era egna slutsatser av det”, skriver man i brevet och förklarar att många tidigare anställda är rädda för att stöta sig med företaget.

”Den största gemensamma nämnaren bland tidigare anställda är en känsla av rädsla. Rädsla för att prata öppet om atmosfären som vi drogs in i, en rädsla för reprimenader, även efter att vi lämnat”, skriver man.

Sexism och misogyni

I brevet anklagas bryggeriet för att ägna sig åt ”lögner och hyckleri” och att flera av företagets ställningstaganden i sociala medier enbart har varit PR-knep. Så även företagets påstådda kamp för miljön, som enligt anlagelserna är långt ifrån verkligheten.

”Förlåt oss om vi tycker att era påståenden om att vilja förändra branschen känns falska. Så länge som någon av oss kan minnas har vi aldrig sett något som får oss att känna att Brewdog lever som man lär”, skriver man i brevet.

Bryggeriet pekas också ut för sexism och misogyna beteenden.

”Ni tillbringade flera år med att hävda att ni ville vara den bästa arbetsgivaren i världen, antagligen för att kunna rekrytera den bästa personalen, men fråga gamla anställda vad de tycker om det påståendet och de kommer antagligen att skratta åt det. Att bli behandlad som en människa var tyvärr inte alltid givet för de som arbetade på Brewdog”, skriver man i brevet.

Grundarens svar på kritiken

James Watt, en av grundarna av Brewdog, har besvarat det öppna brevet genom ett inlägg på Twitter.

”På Brewdog fokuserar vi på att bygga det bästa möjliga företaget, och det är därför det öppna brevet vi såg på Twitter var så upprörande men också viktigt. Vårt fokus nu är inte att ifrågasätta eller utmana detaljerna i brevet, utan att lyssna, lära oss och agera”, skriver han i sitt svar, och fortsätter:

”Som ett snabbt växande företag har vi alltid försökt göra det bästa för vårt team – vi har tusentals anställda med positiva erfarenheter som ett resultat av det. Men brevet vi såg i går bevisar att vi i många fall inte har lyckats”.

https://twitter.com/BrewDogJames/status/1402931912742785027

Enligt Brewdog ska man kontakta nuvarande och tidigare anställda för att få en bättre bild av situationen.

”Det är svårt att höra de här kommentarerna, men det måste ha varit ännu svårare att berätta dem. Vi uppskattar det och vi kommer att försöka hedra den ansträngningen och det modet med den förändring som det förtjänar. Vi kommer inte att ge några ursäkter, vi kommer att agera”, skriver James Watt på Twitter.