Därför rasar börsen – och så gör du nu

Stockholmsbörsen slutade med ett minus på 2,8 procent.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Hur ska du göra med ditt sparande när börskurserna visar blodrött?

Och behöver du egentligen bry dig om du inte ens äger aktier eller fonder?

Dina Pengars Frida Bratt svarar på dina frågor om börsraset.

Börserna i USA och Asien rasar – varför?

Den amerikanska centralbanken har kommit långt i sin serie av påbörjade räntehöjningar. I teorin innebär en räntehöjning ett sämre börsklimat, eftersom placerare tenderar att flytta över kapital till räntemarknaden. Hittills har börserna reagerat med lugn på Federal Reserves räntehöjningar. Inte heller det eskalerande handelskriget eller det faktum att vi ser en avmattning i tillväxten har gjort vidare avtryck på börsen. I stället har den amerikanska börsen fortsatt upp, med de amerikanska teknikjättarna i täten. 

Det var ingen enskild faktor som fick börsfallen i de amerikanska teknikjättarna att utlösas just i går, utan snarare att investerarnas fokus nu skiftat till just risker förknippade med högre räntor, lägre tillväxt och handelskriget mellan Kina och USA.

Dessutom är det naturligt att investerare säljer av och tar hem vinster. Vi har trots allt haft en börsuppgång under väldigt lång tid. 

LÄS MER: Börsfallet: "New York håller i taktpinnen nu" 

Varför påverkar det här också svenska börsen?

Sverige är en liten och öppen ekonomi med många exportbolag. Vad som händer i omvärlden har stor inverkan på våra börsbolags resultat och svensk ekonomis tillväxt. Faller börserna i USA och Kina faller de ofrånkomligen också i Stockholm. I går torsdag slutade nedgången på 2,8 procent.

Varför höjer centralbankerna räntorna om det sänker börserna?

I samtliga utvecklade ekonomier har räntorna hållits väldigt låga samtidigt som exempelvis den europeiska och amerikanska centralbanken rullat ut stora stimulansprogram. Nu har inflationen i framför allt USA nått en nivå där centralbanken vill ha den, samtidigt som ekonomin går starkt. Det finns därmed ingen anledning att elda på ekonomin mer, och då riskera att göra den överhettad. Därför ser vi nu ett penningpolitiskt skifte i nästan alla så kallade utvecklade ekonomier. 

LÄS MER: Dra ned på risken – här är fonderna du ska ha just nu 

Hur ska jag agera som sparare?

Sparar du i aktier ska du inte paniksälja nu. Det viktiga är att på lång sikt ha en balans i din aktieportfölj, mellan räntor och aktier, som du känner dig bekväm med. Det kommer säkerligen att vara en stökig period på börsen nu, på grund av den vikande konjunkturen och de stigande räntorna. Sparar du på lång sikt ska du ha is i magen och behålla dina aktier. Är du väldigt aktieintresserad finns säkert någon aktie som fallit lite extra som du kan bottenfiska i.

Hur gör jag med mina fonder?

Återigen, se till att ha en bra balans mellan aktier och räntor. Det kan vara läge att dra ned på risken, och exempelvis sälja USA-fonder för att i stället satsa på exempelvis billiga blandfonder eller företagsobligationsfonder. Klarar du av att se kurserna åka berg- och dalbana så är det fortfarande i Asien vi hittar tillväxten, trots att vi säkerligen kommer fortsätta se stor turbulens där. Se fler fondtips just nu här.

LÄS MER: Bästa metoden – så snabbt sparar du till en miljon 

Jag äger varken aktier eller fonder. Påverkas jag på något sätt ändå?

Arbetar du har du ett sparande, i premiepensionen och i tjänstepensionen. Fonderna där kan påverkas, men det betyder inte att du ska röra dem. Du sparar till pensionen på lång sikt och tål stora rörelser.