Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vd varnar för att stänga i Moskva: ”Kan råka illa ut”

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina i Expressens livesändningar. Vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ikea har tio varuhus och nio planeringsstudior i Ryssland,. Alla håller öppet tills vidare.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP
Spotifygrundaren Daniel Ek har hittills varit tyst angående bolagets fortsatta verksamhet i Ryssland.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helena Helmersson, vd, på H&M med 170 butiker i Ryssland som fortsatt håller öppet. Däremot har man stängt butikerna i Ukraina.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken har vuxit mot jättarna Ikea, H&M och Spotify som inte stängt ner sina verksamheter i Ryssland.

På onsdagen meddelade dock H&M och Spotify att de stoppar försäljning respektive stänger sitt kontor i landet.

Men att stänga ner butiker kan vara mer riskabelt än att hålla öppet i ett land som inte tillåter opposition mot regeringen.

– Företagen och deras anställda kan råka riktigt illa ut, och ansvariga kan till och med hamna i fängelse, säger Heinz Sjögren, vd för Svenska handelskammaren.

H&M-koncernen planerade i stället att öppna ny butik i Moskva på lördag, enligt Svenska dagbladet – en öppning som nu stoppas, skriver Resume. På onsdagskvällen meddelade H&M dessutom att de stoppar all försäljning i Ryssland.

Samtidigt publicerar Aftonbladet uppgifter om att H&M ska vara på väg att öppna flera nya butiker i Moskva.

De ekonomiska sanktionerna, som svar på invasionen i Ukraina, har slagit hårt mot den ryska ekonomin. Många utländska företag stoppar verksamheten, tillgångar har frysts och ryska banker kan stängas av från Swift-systemet.

I Sverige har Systembolaget plockat bort rysk vodka från hyllorna och allt fler bolag och organisationer tar tydligt ställning mot den pågående ryska aggressionen i Ukraina.

Skogsindustrijätten Stora Enso gick på onsdagen ut med ett pressmeddelande om att man tills vidare stoppar all produktion och försäljning i Ryssland med anledning av invasionen i Ukraina.

Öppet tills vidare, säger man på Ikea i Ryssland.
Foto: Colourbox

Hos Ikea i Ryssland är det dock ”business as usual”, åtminstone tills vidare. Den svenska möbeljätten har tio varuhus, nio planeringsstudior och 14 så kallade mötesplatser (Ingka center) runtom i Ryssland.

Det enda varuhuset i Ukraina, beläget i huvudstaden Kiev, är däremot stängt.

– Vår verksamhet i Ukraina är för närvarande nedstängd av hänsyn till våra medarbetares säkerhet. Den kommer att förbli stängd tills det blir säkert för medarbetare och kunder, svarar man i ett mejl till Expressen från Ingka Group som kontrollerar 392 Ikeavaruhus på 32 marknader.

Ikea har omkring 400 anställda i Ukraina och 14 000 i Ryssland.

Så agerar svenska storbolag i Ryssland

• Lastvagnstillverkaren AB Volvo stoppar tillfälligt försäljning och produktion i Ryssland, vilket innebär att fabriken i Kaluga sydväst om Moskva med 700 anställda nu står stilla.

• Verkstadsbolaget Sandvik med omkring 900 anställda i Ryssland stoppar alla leveranser och avser enligt Dagens industri heller inte att teckna några nya kontrakt på ryska marknaden.

• Personbilstillverkaren Volvo Cars, som kontrolleras av kinesiska Geely, har stoppat sina leveranser till Ryssland. 2021 sålde man cirka 9 000 bilar där.

• Även ståljätten SSAB trycker på bromsen och stoppar till vidare försäljningen i Ryssland som enligt DN är värd cirka en miljard kronor årligen.

Scania meddelar att man stoppar sina bil- och reservdelsleveranser.

Ericsson har också stoppat sin verksamhet i avvaktan på en utredning av läget.

SKF har tillfälligt stoppat exporten till ryska marknaden.

Atlas Copco har stoppat sin verksamhet eftersom inget kan skickas till Ryssland nu.

H&M har 170 ryska butiker

– Vi håller fortfarande öppet i Ryssland men situationen är instabil så detta kan ändras snabbt, uppger man på Ingka Group.

Frågan om hur sanktionerna mot Ryssland kommer att påverka Ikeas verksamhet där, vill man inte svara på.

– Sanktionerna kommer att påverka alla internationella bolag, inklusive Ingka Group. I nuläget vill vi inte gå närmare in på sanktionernas omfattning.

H&M är en annan stor svensk butikskedja med verksamhet både i Ryssland och i Ukraina. De ryska butikerna var länge öppna för kunderna, men på onsdagskvällen meddelades att försäljningen stoppas.

Enligt SvD Näringsliv planerar H&M-koncernen att öppna en ny Arket-butik i Moskva. Arket är H&M:s  konceptbutik ”för hållbart mode och samtidia skandinavisk design”. Beslutet har lett till protester bland de anställda, skriver SvD.

Spotify: Inga kommentarer

Oviljan att tala om kriget präglar även svenska streamingtjänsten Spotify som sedan sommaren 2020 har ett kontor i Moskva.

Till techsajten Breakit gav Spotify undvikande svar på frågor om man kommer att införa några åtgärder i spåren av kriget i Ukraina.

På onsdagskvällen meddelades dock att Spotify stänger sitt kontor i Ryssland på obestämt tid. I ett uttalande skriver musiktjänsten att man också vidtagit andra åtgärder som att ta bort allt innehåll från de ryska statligt äga nyhetskanalerna RT och Sputnik från Spotify i EU.

Varumärkesexperten Eva Ossiansson tror att bolagen kan skadas om de inte tar ställning och agerar.

– Vad ska de vänta på? Att Ryssland tar över Ukraina och de kan fortsätta sin verksamhet? Frågan är hur länge de kan vänta, säger hon till TT. 

Problemen med att stänga

Men att bara slå igen butiker är inget som låter sig göras i en handvändning.

Men Heinz Sjögren, vd för Svenskryska handelskammaren, menar att företag som H&M och Ikea riskerar stora problem vid nedstängningar.

– Myndigheter skulle agera, förklarar han, för det är olagligt i Ryssland att ge uttryck för opposition mot regimen, och den som skadar den ryska ekonomin kan straffas hårt, säger han till TT.

Företagen med verksamhet där sitter nog nu och funderar på hur de ska kunna evakuera sina anställda, spekulerar Heinz Sjögren som konstaterar att företagen antagligen inte tjänar några pengar alls på att ha öppet. 

– Rubeln har fallit som en sten de senaste dagarna, och går inte att växla till dollar eller euro, och pengarna de får in i Ryssland går inte heller att föra ut från landet. Så att driva verksamheter där är mer eller mindre en förlustaffär.

– Folk förstår nog inte hur allvarligt läget är för dem i Ryssland, tror han. Företagen och deras anställda kan råka riktigt illa ut, och ansvariga kan till och med hamna i fängelse, säger Heinz Sjögren.

Att ”svenskbutikerna” skulle kunna hålla öppet en längre tid finner han otroligt.

– Då rubeln har rasat och pengarna inte är något värda så köper ryssarna varor – nästan vad som helst – för att ha i byteshandel, berättar han. Det gör att butikernas hyllor snart kommer att vara tomma, och då måste butikerna stänga ändå, enligt Heinz Sjögren.

Lastvagnstillverkaren Volvo stänger ned en fabrik i Ryssland. (Bilden är från en Volvofabrik i USA).
Foto: AXEL ÖBERG

Senaste nytt om din ekonomi.

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.