Dags att deklarera: Här är viktigaste avdragen

Christina Söderberg är sparekonom på jämförelsesajten Compricer. I dag ger och tips och förslag på bästa avdragen när du ska deklarera.

I morgon är dagen D som i deklaration.

7,7 miljoner svenskar ska redovisa och godkänna sina inkomster och utgifter.

Ska du göra avdrag så läs de här expertråden först.

En tumregel: Vänta inte till sista stund – hellre rätt och i tid än en slarvig deklaration som drar ut på tiden.

Från och med i morgon tisdag kan du deklarera hos Skatteverket.

Men ”kreativa” deklarationer tillhör det förflutna – i dag är deklarationssystemet förenklat och nedskalat vad gäller möjligheter för avdrag.

Samtidigt har det blivit enklare att deklarera. För många räcker det med att godkänna i app, på nätet eller via sms.

– Det har blivit mindre krångligt för gemene man eftersom man slipper sitta och räkna, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.


LÄS MER: Se upp för bluffmejlen när du ska deklarera


Det finns ändå saker att tänka på nu när Sverige går in i deklarationssäsongen 2017.

Avdragsmöjligheterna finns fortfarande.

– Det viktigaste är att vara ute i god tid och inte stressa med avdragen för pengarna kommer ändå inte tidigare. Dessutom måste man i många fall plocka fram dokument och underlag, det är bra att inte vänta in i det sista med det, säger Christina Söderberg.


LÄS MER: Räkna ut din skatteåterbäring – så gör du


Så stressa inte men håll deadline, de viktiga datumen ser du i rutan här intill.

– Är man ute i tid är chansen större att man gör en korrekt deklaration och inte drar över tiden. I fjol betalade vi 80 miljoner kronor i förseningsavgifter, säger Christina Söderberg.

Här är sju vanliga avdrag och expertråd kring vad du bör tänka på:

1/ Reseavdrag till och från jobbet

Hur mycket betalar du för ditt pendlande?
Foto: Christer Wahlgren

Kollektivtrafik: Alla får göra avdrag för resor till och från jobbet. Men – kostnaden för pendlandet måste överstiga 11 000 kronor per år, en summa som man kan misstänka vara satt för att sortera bort alla med helårskort på SL (knappt 9 000 kronor).

Bilpendlande: Bil till och från jobbet får du göra avdrag för om avståndet till jobbet är minst fem kilometer, men du måste spara minst två timmars resväg dag jämfört kommunalt alternativ för att få göra avdraget.

– Det är sällan man sparar en timme i varje riktning med att ta bilen, man måste bo väldigt otillgängligt i så fall och med dålig kommunal trafik. För att göra avdrag för resor till och från jobbet måste du som pendlandet ha väldigt höga utgifter alternativt bo där kollektivtrafik helt saknas, säger Christina Söderberg.

Se upp med: Har du koll på avståndet till arbetsplatsen och tiden det tar för kollektivpendlande om du ställer bilen?

2/ Avdrag för kapitalförlust vid försäljning av värdepapper eller bostad

Har du sålt en bostad med förlust?
Foto: Joachim Wall

Värdepapper: Om du säljer värdepapper (aktier eller fonder) med förlust har du rätt att dra av 30 procent av förlusten upp till 100 000 kronor och därefter 21 procent av förlusterna, vilket är samma skattesats som för bostadslånets räntekostnader.

Bostadsförsäljning: Samma som med värdepapper.

– Ett tips är att börja med din deklaration tidigt så du hinner ta fram relevanta papper och kvitton. Det är inte Skatteverket har rätt på siffrorna heller, det kan bli fel så det är viktigt att se över. Och ha koll på hur mycket din partner drar av, man kan exempelvis fördela Rot och Rut på flera i hushållet. Det kan hända att den ene inte tjänat lika mycket och därmed kan ta en större summa här, säger Christina Söderberg.

Se upp med: Ofta finns det en hint i deklarationen att man gjort en förlust, men det finns sällan med uppgifter om själva anskaffningsvärdet. Detta måste man ha koll på själv.

3/ Avdrag för förbättringsåtgärder vid bostadsförsäljning

Har du gjort förbättringsåtgärder i bostaden som du sålt?
Foto: Martina Huber

Här gäller det att ha koll på sina kvitton – och på reglerna. Man gör främst två avdrag: försäljningsomkostnader (oftast mäklararvodet) och förbättringsåtgärder i bostaden. Har man sålt sin bostad vill man skatta så lite som möjligt av en eventuell vinst.

Man måste ha koll på vad förbättringsåtgärder verkligen innebär. Exempel: Har man återställt en bostad i ursprungsskick genom att måla väggarna kan du inte göra avdrag för detta. Men om du slagit ut en vägg, byggt ett extra rum eller bytt ut gamla slitna vitvaror går det bra att dra av de här investeringarna.

– Det här är en klurig gråzon. Men det kan vara bra att veta att om man haft utgifter, och yrkar på avdrag, så är det värsta som kan hända att man får avslag. Så man behöver inte ha ångest över att ha bett om ett avdrag som man eventuellt inte har rätt till, säger Christina Söderberg.

Se upp med: Tänk på att du endast kan göra avdrag på det som du inte redan använt rotavdrag till, som kostnader för hantverkare. Det är materialkostnaden du ska fokusera på och det är här det gäller att ha sparat kvittona. Kolla noga igenom Skatteverkets anvisningar här, för det här är som sagt en klurig gråzon. Enligt Christina Söderberg gör 90 procent fel vid dessa avdrag.

4/ Avdrag för dubbel bosättning

Betalar du för två bostäder på grund av din arbetssituation?
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Du måste övernatta på arbetsorten och avståndet måste överstiga fem mil och det normala är att göra dessa avdrag under två år.

– Det är en ganska enkel regel men inte jättemånga som använder sig av den, säger Christina Söderberg.

Se upp med: Dubbel bosättning innebär – så klart – att du måste betala för två bostäder på olika orter. Du kan aldrig göra avdrag om du hyr ut den ena i andra hand.

5/ Avdrag för ränteskillnadsersättning

Har du avbrutit ditt bundna lån i förtid?

Om du exempelvis byter bank eller av andra anledningar avbryter ett bundet lån i förtid – och därmed betalat avgiften till banken – kan du göra avdrag för den här förlusten med 30 procent och därmed ”endast” betala 70 procent av summan.

– Det här avdraget känner inte alla till men kan vara bra att ha i åtanke om man hamnar i den här situationen. Om man bryter ett lån och lägger om till ett fördelaktigare, kan det här avdraget vara det som gör att man faktiskt tjänar på bytet trots bankens avgifter, säger Christina Söderberg.

Se upp med: Glöm inte att Handelsbanken tog ut en avgift för att bryta det rörliga tremånaderslånet (en avgift man nu tagit bort) och de som drabbades av detta kan alltså göra avdrag.

6/ Avdrag vid uthyrning av privatbostad

Har du hyrt ut din lägenhet i andra hand?
Foto: Mikael Sjöberg

Grunden är att du ska skatta för hyran du får in men varje år får du göra ett schablonavdrag på 40 000 per bostad (och om det är ett hus eller fritidshus så får man dessutom dra av 20 procent på eventuell hyra).

– Ett ganska vanligt avdrag. Hyr du ut för tio tusen i månaden får man först dra av 40 000, sen får du drav hyran på bostaden och sen skatta på det som är kvar, förklarar Christina Söderberg.

Se upp med: Skatteverket granskar personer som hyrde ut sina lägenheter med tjänster som Airbnb hårt under 2016. Många upptaxerades så till att följa reglerna från början.

7/ Avdrag för arbetsrum

Betalar du extra för arbetsrum?
Foto: IBL JUPITER

Har du en enskild firma får du göra ett schablonavdrag på 4 000 kronor per år. Om arbetsplatsen ligger i den egen eller din partners bostad är avdraget hälften, samma sak gäller för dig om du inte har firma och din arbetsgivare inte tillhandahåller arbetsplats.

– Det är många som har enskild firma men det finns som synes inga större vinster att göra på den här avdragen, säger Christina Söderberg.

Se upp med: Det har blivit svårare att göra avdrag för alla med eget företag eller firma. Förr kunde man dra av mobil och arbetskläder, vilket man endast kan göra i sällsynta fall numera.

Viktiga datum att hålla reda på för din deklaration

• 29 mars. För dig med digital brevlåda är det här den sista dagen att deklarera om du vill ha eventuell skatteåterbäring redan till påsk.

• 5-7 april. Skatteåterbäringen betalas ut till alla med digitala brevlådor som inte gjort några ändringar i deklarationen för till exempel reseavdrag.

• 14 april. Skatteverket börjar skicka ut den traditionella pappersvarianten av inkomstdeklarationen.

• 20 april. Begär anstånd med att deklarera. Viktigt datum om du inte hinner göra deklarationen för 2017 i tid. Lämnar du deklarationen för sent riskerar du en avgift på 1 250 kronor, och har du inte lämnat deklarationen inom tre månader efter utsatt tid kräver Skatteverket ytterligare 1 250 kronor av dig. Dröjer du fem månader eller mer ökas summan på med 1 250 kronor. Sammanlagt innebär det att du kan tvingas punga ut med 3 750 kronor i förseningsavgifter.

• 2 maj. Senaste vid midnatt ska din deklaration vara inlämnad, oavsett om du deklarerar på papper eller gör det digitalt.

• 3 maj. Nu riskerar du förseningsavgift på 1250 kronor om du inte har begärt och beviljats anstånd med deklarationen.

• 3 maj. Sista dagen att betala för dig som fått en restskatt under 30 000 kronor och vill undvika straffränta. Räntan på beloppet börjar räknas från och med den 4 maj.