Då kan Facebook och Instagram försvinna i Europa

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Facebook och Instagram kan släckas ned i Europa i sommar.
Foto: THIAGO PRUDENCIO/SOPA IMAGES/SHUTTERST / THIAGO PRUDENCIO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERS

Meta-tjänsterna Facebook och Instagram kan stoppas från de europeiska konsumenterna redan i sommar.

Detta efter ett förslag från dataskyddsmyndigheten på Irland som vill stoppa överföringen av Metas data till USA, rapporterar Politico.

Den irländska dataskyddsmyndigheten är det sista fästet i Europa från vilket Metas data fortfarande skickas till företaget i USA.

Dagen då data inte längre skickas över Atlanten är också dagen då sociala medietjänsterna Facebook och Instagram slocknar för de europeiska konsumenterna, detta i alla fall enligt moderföretaget Metas senaste hot, rapporterar Politico.

”Om det inte finns ett nytt transatlantiskt nätverk för dataöverföring och vi inte längre kan lita på SCC eller alternativa dataöverföringar mellan Europa och USA så kommer flera av våra mest framträdande tjänster, som Facebook och Instagram, inte längre kunna erbjudas i Europa”, skrev företaget i ett uttalande till den amerikanska översynsmyndigheten SEC, som bestämmer reglerna för olika former av handel i landet.

Så kan Facebook stoppas

Redan 2020 beslutade EU-domstolen att avsluta ett avtal om dataöverföring mellan unionerna. I samma veva såg man till att göra det svårare för USA att nyttja så kallade SCC-avtal som existerar inom ramen för GDPR och är en väg för dataöverföring från EU-länder till tredjeland.

Det är just SCC-avtalen som den irländska dataskyddsmyndigheten nu riktat in sig på, och om förslaget går igenom försvinner den sista legala vägen för Meta att insamla data från sina europeiska kunder.

Samtidigt pågår förhandlingar mellan EU och USA om nya vägar för dataöverföring.

Ekot lurade Facebook med fejkat apotek