Coops storköp – tar över alla svenska Nettobutiker

Coop köper upp alla 163 Nettobutiker i Sverige.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
De flesta butiker ska behållas men skyltas om, skriver Dagens Industri.
Foto: Robin Aron / GT-Expressen

Coop köper upp alla 163 Nettobutiker i Sverige. De flesta butiker ska behållas men skyltas om, skriver Dagens Industri.

– Det är ett kompletterande köp. Vi har låga marknadsandelar och vita fläckar i södra Sverige, säger Coop Butiker och Stormarknaders vd Christian Wijkström.

Den danska lågpriskedjan Netto kom in på den svenska marknaden i början av 2000-talet. Men det har gått trögt för företaget på svensk mark. 

Nu kommer nyheter att Coop köper upp alla Nettobutiker i Sverige. Totalt rör det sig om 163 stycken, och många av dem finns i södra Sverige. 

– Vi har behov av att stärka oss för att ge huvudkonkurrenten en match, säger Christian Wijkström.

Huvuddelen av affärerna ska vara kvar, och skyltas om. 


Coop köper Netto i sommar

Säljare är danska Salling Group, Danmarks största konsumentföretag. Vad Coop fick betala för att köpa Nettobutikerna är än så länge okänt. 

– Vi tar i dag ett historiskt steg när vi på Coop Butiker & Stormarknader går från 240 till 400 butiker. Netto har på ett skickligt sätt byggt upp ett starkt butiksnät i södra Sverige, som vi nu ser fram emot att satsa på och utveckla vidare som Coop, säger Christian Wijkström, vd Coop Butiker & Stormarknader, enligt pressmeddelandet.

Partnerna har enats om att inte offentliggöra köpeskillingen för affären som planeras genomföras under sommaren, skriver Coop och tillägger att affären förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket.

Coop Butiker & Stormarknader går från att ha 240 butiker till 400. Totalt har Coop 650 butiker. Därmed stärker de sin ställning som tvåa, efter Ica och med konkurens av Axfood, på livsmedelsmarknaden.

Coop Butiker & Stormarknader driver 240 av Coops 650 butiker. Butikerna finns främst i Stockholm, Mälardalen, Östergötland och västra Skåne.