Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coca-colas nya drag: Släpper energidryck

Släpper energidryck.
Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Ska smaka som vanlig Coca-Cola.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Trots varningar för dryckernas konsekvenser verkar energidrycksmarknaden vara med levande än någonsin. 

Nu tar Coca-Cola upp jakten på marknadsandelar genom att släppa en egen variant. 

Varför har Coca-Cola inte släppt en energidryck? Frågan har lyfts vid flera tillfällen, och nu har Coca-Cola agerat. 

Det världskända dryckesmärket laserar snart ”Coca-Cola Energy” som bland annat kommer att innehålla koffein, guarana-extrakt och B-vitamin. 

Ska smaka som Coca-Cola

Drycken kommer däremot inte att innehålla något taurin – en aminosulfonsyra som annars är en vanlig ingrediens i diverse energidrycker. 

Coca-Cola utlovar att deras energidryck kommer att ha den klassiska smaken av cola. Drycken innehåller 26 gram socker, men kommer även att släppas som ”Zero”, det vill säga utan socker. 

Båda kommer att säljas i burkar innehållande 250 milliliter, precis som Red Bull. 

Jon Woods, chef för Coca-Cola i Storbritannien, säger i ett uttalande: 

– Vår strategi är att erbjuda människor ett brett sortiment av drycker för att på så vis möta kundernas behov. 

Målet är att nå kunder i åldrarna 18-35 som är de som konsumerar mest energidryck. Drycken kommer att lanseras i Storbritannien inom en månad, men det är ännu oklart om och i sådana fall när den släpps i Sverige. 

Filip och Thea fick hjärtklappning 

Expressen har tidigare granskat energidrycksmärken såsom Nocco. Sedan 2013 har försäljningen av energidrycker ökat med 30 miljoner liter. 

Några som fick känna på dryckernas baksida är 18-åriga Thea Loeva och 17-årige Filip Säll, som fick hjärtklappning efter att ha druckit energidryck, vilket Expressen Premium rapporterade om tidigare i vinter. 

På Livsmedelsverkets hemsida finns ytterligare läsning om energidrycker och konsekvenserna som kan drabba människor som dricker för mycket. 

”Dricker du för mycket av vissa sorter kan du få i dig mer koffein än du mår bra av, och få symtom på koffeinförgiftning”, står det bland annat att läsa.