Chockhöjning av hyrorna – om värden får bestämma

Riksbankschefens tips • Hoppas själv på högre ränta på sitt sparande.
Hyran för hyresrätter kan komma att chockhöjas.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Expressen går igenom hur den höjda styrräntan påverkar hyrorna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Erik Elmgren på Hyresgästföreningen
Foto: Filippa Ländin

Hyresvärdarnas vill se en hyreshöjning på 10 procent i kommande hyresförhandlingar.

”Aldrig i livet” säger Hyresgästföreningen. 

Så här påverkar den höjda styrräntan hyrorna. 

På tisdagen chockhöjde Riksbanken räntan med 1 procentenhet. Den nya räntan är nu 1,75 procent.

Det kommer också att få konsekvenser för hyresgäster. 

– Om inte hyrorna får justeras så kommer hyresgästerna vara helt skyddade ifrån de kostnadsökningar vi ser nu på energi och annat och som drabbar de som bor i villa och bostadsrätter, säger Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen.

Han säger att det finns en överrenskommelse mellan de parter som förhandlar hyrorna och att det innebär att man tittar på utvecklingen under 2022 och åren innan, för ett historiskt snitt. 

– Om vi bara skulle titta på de enorma kostnadsökningar som kommit i år och som vi ser kommer framåt så skulle vi behöva en hyreshöjning på 20-25 procent för att hantera dem. Den här modellen hyvlar ju av mer än hälften direkt, eftersom man ska ta hänsyn till historien, men med modellen hamnar man kring 8-10 procent ungefär, säger han. 

– När det gäller just hyreskollektivet så verkar det som att det inte finns någon förståelse alls för att man måste ha någon form av kostnadsdelning mellan hyresgäst och hyresvärd. 

Hyresgästföreningen delar utgångspunkten att kostnadsökningarna ska fördelas rättvist mellan hyresgäster och hyresvärdar. Men att de skulle godkänna hyreshöjningar på 10 procent är orimligt. 

– En 10-procentig höjning är en för hög höjning, det kommer vi inte acceptera generellt sätt, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningens riksförbund.

”De har kompenserats mer än väl”

Han påpekar att fastighetsbranschen är och har varit en lukrativ bransch med låga räntor och bolagen har enligt Elmgren redan ”kompenserats mer än väl”. 

– Man får inte glömma att sett över de senaste 20 åren så har hyrorna höjts mycket mer än inflationen.

Den bilden delar inte Tomas Ernhagen. 

– Resonemanget att inflationen och hyran ska vara exakt den samma blir lite märklig. Sedan 2011 har vi inte kompenserats för våra kostnadsökningar, säger han.  

Parterna står inför hösten förhandlingar om nästa års hyror och tre miljoner hyresgäster påverkas av överrenskommelsen. Var de kommer att landa i är för tidigt att säga, men en sak står säkert är att hyresvärdarna kommer kräva ökningar långt utöver det vanliga.

Erik Elmgren tror att årets förhandlingar kommer att bli de tuffaste på decennier. 

 – Vi vet att värdarna kommer vilja höja hyrorna väsentligt högre än tidigare år. Vi kommer förhandla för att säkerställa att att hyresgästerna inte ensidigt behöver ta ansvar för den här exceptionella situationen vi befinner oss i, men jag tror att man som hyresgäst bör ställa in sig på att hyreshöjningen blir högre än tidigare år.

– Det som är positivt är att vi har ett tryggt system där vi förhandlar och kommer överens och som sagt, är kravet 10-procentiga höjningar, då behöver politiken agera och gå in och kompensera hyresgästerna.

Se också: 

Stefan Ingves svarar på dagens chockhöjning av styrräntan.