Chefsåklagaren sågar Sundströms förklaring

Swedbanks ordförande Anders Sundström avvisade kritiken om att han inte informerade styrelsen om misstankarna mot Michael Wolf med att han var bunden av yppandeförbud.
Foto: Gunnar Seijbold

Swedbanks ordförande Anders Sundström avvisade kritiken om att han inte informerade styrelsen om misstankarna mot Michael Wolf med att han var bunden av yppandeförbud.

Men nu sågas Anders Sundströms förklaring - av Ekobrottsmyndighetens vice chefsåklagare Gunilla Sandblom.

– Enligt min bedömning finns det inget i den här paragrafen som hindrar honom att informera styrelsen om anmälan, säger hon till Dagens Industri.

Swedbanks styrelse informerades om bolagets anmälan om mot den dåvarande koncernchefen Michael Wolf för en vecka sedan - tre dagar efter det att misstankarna anmäldes till Finansinspektionen upprättades och efter det att styrelsens beslutat att sparka Wolf med “omvandling, timing och tempo” som förklaring.


LÄS OCKSÅ: Michael Wolf "Det är jag som är visselblåsaren"


Swedbanks ordförande Anders Sundström har hittills avvisat kritiken mot att han inte informerat bolagets styrelse med att han varit bunden av ett meddelande- och yppandeförbud.

– Detta gäller mig för mig både mot övriga styrelsen och mot Michael Wolf, marknaden och medier, förklarade Anders Sundström på en presskonferens i fredags, där Swedbank bekräftade Dagens Industris avslöjande om brottsmisstankarna mot Michael Wolf.

Men nu avfärdas Anders Sundström förklaring av Ekobrottsmyndighetens vice chefsåklagare Gunilla Sandblom.

– Enligt min bedömning finns det inget i den här paragrafen som hindrar honom att informera styrelsen om anmälan, säger Gunilla Sandblom till Dagens Industri.


LÄS OCKSÅ: Hård kritik mot Sundström från Aktiespararna


Dagens Industris reporter Martin Rex:

– Så när Anders Sundström säger att han på grund av yppandeförbudet inte kunde informerat styrelsen om anmälan så är det felaktigt, enligt din uppfattning?

Vice chefsåklagare Gunilla Sandblom:

– Ja, enligt en strikt lagtolkning. Hade han sagt det till ledamöterna så hade de också omfattats av yppandeförbudet, och i och med det så hade det inte varit några problem för honom att berätta det för styrelsen.

Dagens Industri:

– Han hade alltså inte brutit mot någon lag genom att informera styrelsen om anmälan:

Gunilla Sandblom:

– Om det kom in en anmälan till oss, där man säger att ordföranden har brutit mot den elfte paragrafen genom att berätta för styrelsen om den här anmälan, så skulle vi inte inleda en förundersökning i det här fallet.

Michael Wolf förnekar alla brottsmisstankar och hävdar att han är ett offer för en smutskastningskampanj.

Expressen har sökt Anders Sundström.