Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chefer sover sämre på grund av coronakrisen

Många chefer sover sämre på grund av coronakrisen.
Foto: Colourbox

Varannan chef sov för lite redan före coronautbrottet – och nu säger mer än var tredje chef att de sover ännu sämre.

Många tappar nästan en hel natts sömn varje vecka, enligt en undersökning i tidningen Chef.

– Det är oroväckande, inte i första hand för de personer som behöver jobba för de här cheferna, utan för cheferna själva, säger sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet till tidningen.

Tidningen Chef gjorde i februari en enkät med 1 435 personer i chefsställning om deras sömnvanor. Två månader senare gjorde tidningen en kompletterande undersökning om hur chefens sömnvanor påverkats av coronakrisen. Enkäten besvarades av 1 040 personer. 

51 procent av de tillfrågade svarade i den ursprungliga undersökningen att de sov fem-sex timmar eller mindre per natt, klart under snittet för hela befolkningen som är på sju timmar.

– Chefer har mer kognitivt krävande uppgifter, så att sova sämre än snittet är allvarligt, säger psy­kologen Björn Hedensjö till tidningen.

På frågan ”har din sömn påverkats av coronakrisen” svarar över en tredjedel ”ja, jag sover sämre nu”. Flera chefer som svarat på enkäten säger att de, när när de varit trötta, har fattat sämre beslut, tappat humöret och haft svårt att vara fokuserade.

5 vanligaste skälen att chefer sover sämre enligt enkäten

• Ökad press på mig som ledare: 25 procent

• Orolig för allt som coronan ställer till med i världen: 19 procent

• Orolig att mina anhöriga ska drabbas av covid-19: 14 procent

Orolig för företagets framtid: 11 procent

Orolig för att mina medarbetare ska få covid-19: 9 procent

Nya numret av tidningen Chef kommer ut senare i veckan.

Många chefer tappar nästan en hel natts sömn varje vecka

Många enkätdeltagare är oroliga för att somna bakom ratten – vilket flera av dem redan har gjort. Några har även krockat då det inträffat. Det finns även en utbredd oro kring hälsan bland de tillfrågade.

Många av de tillfrågade cheferna tappar nästan en hel natts sömn varje vecka. Christian Benedict säger att man behöver sin sömn för att få möjlighet att hantera såväl fysisk som psykisk stress. Han påpekar vikten av att sova tillräckligt eftersom belastningen för hjärnan blir alldeles för hög annars. Då ökar risken för att bränna ut sig rejält.

– Om du vill gå och lägga dig klockan 23 på kvällen och slutar jobba klockan 17 har du sex timmar på dig att slappna av och umgås med din familj. Om du är tillgänglig för jobb på telefonen på kvällen skapar det en anspänning även om ingen hör av sig. Det gör att man kan känna sig jagad och att man får kortare stubin. Det är viktigt att tänka ”okej, jag har de här åtta timmarna när jag jobbar, sedan måste jag ta hand om mig själv”. Många säger att det inte går, för klockan 17 är det så mycket jobb kvar. Men undantaget ska bekräfta regeln – inte bli regeln, säger Christian Benedict till tidningen.

Artikeln, skriven av Yasemin Bayramoglu, publiceras i nya numret av tidningen Chef som kommer ut nästa vecka.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över