Cecilia Malmströms varning till Trump

Cecilia Malmström.
Foto: SVEN LINDWALL
Donald Trump.
Foto: SACHS RON/CNP/ABACA / STELLA PICTURES/SACHS RON/CNP/ABACA

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström ska på onsdag varna USA för möjliga konsekvenser om USA inför importtullar på europeiska bilar.

Det sade kommissionens chefsförhandlare Margaritis Schinas vid en pressbriefing på måndagen, inför hennes möte med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer på onsdag.

Kommissionen har tidigare sagt att den har en lista förberedd med amerikanska exportprodukter värda 20 miljarder euro som kan drabbas av EU-tullar som repressalier.

Bland amerikanska företag som uppges drabbas finns Caterpillar, Xerox och Samsung.

EU ska även ta upp sitt ogillande av USA:s importtullar på europeiskt stål och aluminium från i fjol, fortsatte talesmannen.

Den 17 februari överlämnade USA:s handelsdepartement en hemlig rapport till president Donald Trump, som tros förespråka att USA bör införa biltullar av säkerhetsskäl.


Trump har 90 dagar på sig

Donald Trump har 90 dagar på sig att ta ställning till rekommendationen.

Vid mötet i Washington ska Cecilia Malmström och Robert Lighthizer fortsätta samtalen som förbereder förhandlingar om ett frihandelsavtal om industrivaror.

Cecilia Malmström ska upplysa sin motpart att kommissionen väntas få sitt förhandlingsmandat godkänt om några veckor av EU-länderna. Europaparlamentet väntas rösta om mandatet nästa vecka.

De två ska även diskutera hur Världshandelsorganisationen WTO ska kunna reformeras. Det gäller främst för att komma till rätta med orättvisa metoder som Kina använder, som statliga stöd och tvång på tekniköverföring.